Osłony przegubów zewnętrznych i ich trwałość
-
Mając na uwadze coraz starszy wiek naszych autek, co wiąże się m. in. z częstszą koniecznością wymiany elementów gumowych, oraz dostępną dużą ilość różnych osłon przegubów wielu producentów... pomyślałem, że warto w jednym miejscu zgromadzić nasze doświadczenia związane z jakością i trwałością tych osłon. Dobrze jest kupić takie gumy, które wytrzymają naprawdę długi czas, żebyśmy nie musieli co rusz wydawać pieniądze na następne i ponownie wymieniać. Podzielmy się więc naszymi praktycznymi spostrzeżeniami, na pewno pomoże to nam znaleźć producenta (-ów?) najtrwalszych osłon, co przełoży się też na wydatki i robotę.
Na początek ja : najlepsze były oczywiście osłony fabryczne, które wytrzymały w moim autku 131 kkm / 9 lat (lewa strona) i 141 kkm / 10 lat (prawa strona). Nie wiem, czy jest szansa jeszcze gdzieś kupić takie gumy...
Na co wymieniałem:
1. dość tania osłona (nie pamiętam ceny, niestety) nieznanego mi producenta, ale rozpoznać ją można po jedynym napisie "BT-1334". Wytrzymała 27 kkm / 2 lata (wg mnie niewiele);
2. trochę droższa osłona firmy "GKN"; trwałości tejże jeszcze nie znam, wytrzymała dotychczas 29 kkm / 2 lata i nadal jest nieuszkodzona (napiszę, kiedy "padnie").Jeśli macie jakieś miarodajne doświadczenia z osłonami innych producentów, piszcie tutaj, proszę. O ile to możliwe, wymieńcie producenta, przebieg, czas "trwałości" i cenę.
-
Zakupione jakieś 5 lat temu osłony firmy AD jeszcze może z roczek wytrzymają więc polecam nie są złe ale przebieg samochodu jakieś 50tys tylko.Kosztowała coś ok 12zł sztuka. Fabryczne około 8 lat wytrzymały 90-100tystys przebiegu. Najważniejsze w osłonach by było jak najwięcej gumy czyli tych fałd, bowiem wtedy osłona nie jest tak naprężona.
Przykładem odwrotnym producenta AD był przegub i osłona do seata ibizy. Osłona z porównianiu z oryginalną co jest jak nowa po kilkunastu latach, ta padła po ok2 latach. Za mało gumy dali i tak była naprężona że nawet potrafiła spaść z przegubu. -
osłony firmy AD
Oj, to chyba nie tak... Gwoli ścisłości: z tego, co wiem, AD nie jest żadną firmą produkującą części. Jest to hurtownia, która zakupuje w dużych ilościach części zamienne od różnych producentów (pewnie zależnie od tego, na jakich warunkach się akurat z jakąś firmą dogada), a następnie pakuje towar w pudełka z nadrukiem AD lub przykleja na produkt swoją nalepkę, po czym dostarcza te części do sklepów.
I tak ja np. mam akumulator z wielką naklejką "ad", chociaż z boku obudowy jest maleńka informacja: "wyprodukowano przez Centrę".
Tak więc myślę (choć mogę się mylić), że osłona w pudełku z nadrukiem "AD" kupiona 5 lat temu może pochodzić od zupełnie innego producenta niż osłona w takim samym pudełku, ale kupiona rok czy dwa lata później... -
dziś wymieniałem przeguby. Osłony kupione w komplecie są jako takie. te dokupowane osobno to dramat. Tak się złożyło, że kupiłem dziś przegub kompletny (niestety firmy nie pamiętam, ale wyglądał solidnie) koszt 60 zł i z tego kompletu pochodzi osłona po prawej z literkami BT i coś tam dalej, oraz osobno i tutaj spotkało mnie wielkie rozczarowanie.
Jest to jakieś polskie rzemiosło. Wg pudełka firmy JUMWEL. Jest zrobiona niechlujnie i z zupełnie innego tworzywa niż ta z kompletu. O wiele sztywniejsza. nie sadzę, że przeżyje chociaż rok. I teraz cena... zwaliła mnie z nóg... 18 zł za taki bubel (niby z opaskami i smarem) ... myślę, że nie warto. -
We wrześniu ubiegłego roku wymieniłem przeguby zewnętrzne wraz z osłonami(komplet firmy WERTTEILE).Zrobiłem na nich na razie około 6 kkm i z przykrością muszę stwierdzić że jedna z osłon nadaje się do wymiany (lekkie pękniecie powierzchniowe gumy)-trafiłem na starą gumę lub tak prezentuje się jakość produkowanych przez tą firmę elementów.Przeguby w przeciwieństwie do osłon jeszcze ok
-
Witam, to i Ja dorzucę swoje 3-y grosze:
Otóż z początkiem miałem do czynienia z osłonami do TICO/MATIZ co było fatalne w rezultacie - gdyż guma pękała.
Jak zacząłem szukać odpowiednich gum aby nie wymieniać co pół roku, to odnalazłem gumy tylko do TICO - są większe od powyższych i jak na razie wytrzymały już 3 lata i nie widać jak na razie żadnych uszkodzeń.
Pozdrawiam
wesołych Świąt. -
To teraz ja
Jeśli macie jakieś miarodajne
doświadczenia z osłonami innych producentów, piszcie tutaj, proszę. O ile to możliwe,
wymieńcie producenta, przebieg, czas "trwałości" i cenę.Osłona o oznaczeniu C-1106
Przebieg przeszło 40kkm i ciągle w bardzo dobrym stanie.W opakowaniu z przegubem Kamoka dostałem osłonę taką jak zaprezentował na zdjęciu Leo tzn BT-1334
Porównałem ją z tą starą i okazuje się że jest krótsza i ma w innych miejscach "brzuszki" przez co zapewne szybko by poleciała.
Ciekawią mnie co znaczą te oznaczenia.Może to rodzaj gumy z których je zrobiono?Edit:
Przegub jest nowy a guma została stara C-1106Edit2:
Foto -
Osłona o oznaczeniu C-1106
Przebieg przeszło 40kkm i
ciągle w bardzo dobrym stanie.Rozumiem, że sam zakładałeś i znasz "przebieg" tej osłony?
Nie znasz innych cech tej osłonki (np. producent)?Ciekawią mnie co znaczą te oznaczenia.Może to rodzaj gumy z których je zrobiono?
Przypuszczam, że jednak są to jakieś "wewnętrzne" oznaczenia producentów.
Edit:
Przegub jest nowy a guma
została stara C-1106Nieźle... ale rozumiem...
-
Rozumiem, że sam zakładałeś i
znasz "przebieg" tej osłony?Niestety mechanik
Za małym "grzebatorkiem" byłem wtedy
Przebieg na pewno ponad 40kkmNie znasz innych cech tej
osłonki (np. producent)?Tego nie pamiętam...Na osłonie nie ma innych oznaczeń.Jedynie na opaskach zaciskowych zauważyłem napis "hart" więc być może to są "hartowskie" osłony.Ręki jednak nie dam sobie uciąć
Przypuszczam, że jednak są to
jakieś "wewnętrzne" oznaczenia producentów.Może
Nieźle... ale rozumiem...
Będzie dobrze
-
Link do innego wątku o tym samym: KLIK.
-
Podepnę się pod watek gdyż dzis zauważyłem pęknięte obie osłony, które założone były dokładnie rok temu (kupione w komplecie z przegubami). Co założyć bo zaczyna mnie to wkurzać i DRUGIE RONIE WAŻNE PYTANIE - ile czasu możne zająć wymiana tychże osłon (dwie sztuki) i ile kosztuje u mechanika taka operacja?
Pozdrawiam -
DRUGIE RONIE WAŻNE PYTANIE - ile czasu możne zająć wymiana tychże osłon (dwie
sztuki) i ile kosztuje u mechanika taka operacja?
PozdrawiamU mnie mechanicy biorą tyle, co za wymianę przegubów + osłony (praktycznie ta sama robota), czyli 50-60zł za sztukę.
-
a czasowo, czy ktoś wie ile to zajmuje (przy dwóch sztukach). Krew mnie zalewa, ze takie g* człowiek wkłada na bardzo krótko. Jak wspomniałem wytrzymały rok i ok 3,5 tys km. (to drugi samochód do jazd po mieście)
-
a czasowo, czy ktoś
wie ile to zajmuje (przy dwóch sztukach). Krew mnie zalewa, ze takie g* człowiek
wkłada na bardzo krótko. Jak wspomniałem wytrzymały rok i ok 3,5 tys km. (to drugi
samochód do jazd po mieście)Moim mechaniorom zajmowało to ~15 minut/szt.
Samemu powinieneś się uwinąć w max. godzinkę (kwestia tylko jak szybko uda Ci się ściągnąć przegub z półośki )
-
ok. Powiedz mi jeszcze kolego, czy różnica 1 mm w przypadku drugiej średnicy (66 zamiast 67) może mieć jakieś większe znaczenie. Oglądałem twóją wypowiedź (chyba twoją) o osłonach gkn (lub ckn) i o ile pamiętam podpasowanych od ALTO . Z doczytałem sie ze mają one średnicę 66 mm a od tikacza - przynajmniej w opisie - 67 mm. Czy to może sprawić kłopot lub wręcz uniemożliwić montaż.
-
ok. Powiedz mi
jeszcze kolego, czy różnica 1 mm w przypadku drugiej średnicy (66 zamiast 67) może
mieć jakieś większe znaczenie.Tu już nie pomogę.
Nigdy nie brałem tego pod uwagę, po prostu kupowałem osłony wraz z przegubami, bo nigdy nie wymieniałem samych osłon.Oglądałem twóją wypowiedź (chyba twoją) o osłonach
gkn (lub ckn) i o ile pamiętam podpasowanych od ALTO .To nie była moja wypowiedź
-
Ja jakby miał szukać i kupowac osłony to właśnie z jak największa ilością tych fałd.Dzieki temu guma jest mniej naprężona i wytrzymuje dłużej. Parę lat temu wymieniałem także obie na zamiennik firmy AD, więc nie są takie złe.
Ja bym radził samemu wymienić bo to nie filozofia a 50zł za sztukę płacić to rozbój jak dla mnie. A średnica nie jest tak ważna bo i tak je ściskamy opaskami.Więc 1mm w tą czy w tamtą nie robi różnicy. -
thx- to może pomyśle właśnie o nich (tych o mniejszej średnicy). A ..kształt.. jak on wpływa na żywotność. Widziałem osłony do tikacza - bardziej stożkowe (o ile tak mozna powiedzieć) i bardziej ... cylindryczne. Moze te cylindryczne szybciej pękają bo coś z tą większą ilością musi się dziać przy dużych skrętach.
Pozdrawiam z R-ska -
faktycznie nie twoja a leo - porucznika Borewicza. Za przypisanie ci tego - serdecznie przepraszam
-
Jak pisałem nie chodzi o kształt a o ilość tych fałd by było ich jak najwięcej.Widzialem różnicę w jakości oslon na przykładzie seata.Fabryczna gdzie fałd jest 2 razy więcej niż w zamienniku AD wytrzymała 15lat a AD padł po roku czy dwóch.Im więcej gumy to lepiej i tego trzeba sie trzymać.