Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
Witam wszystkich serdecznie.
W związku z osiągnięciem 30 stron poprzedniego wątku, zostanie on zamknięty z początkiem nowego roku.
Tak więc drodzy Tico maniacy od stycznia zapraszam do dzielenia się swoimi zmaganiami z Tico w tym wątku.
Oby ten skromny samochodzik sprawował się jak najlepiej, czego Wam i sobie życzę :-)
Pozdrawiam wszystkich.
Tomek. -
Zapraszam i przypominam, że wpisujemy swoje dokonania odpowiadając na pierwszy post kol. Paradoxa. Jeszcze jedno: tutaj powstrzymujemy się od długich dyskusji (lepiej czynić to w osobnych, tematycznych wątkach).
Obyśmy musieli jak najmniej grzebać! -
Wczoraj zaliczyłem wizytę na przeglądzie...
Przegląd zaliczony, jedynie co to tylne hamulce nie hamowały idealnie równo (20% różnicy), to samo z ręcznym, tylko na odwrót. Koło, które słabiej hamowało przy hamulcu nożnym, mocniej hamowało na ręcznym.
Luzów w zawieszeniu nie stwierdzono.
Tiko którym teraz jeżdżę ma przebieg 69 tys. ale ruda go dość mocno polubiła
-
Wymiana oleju, filtra oleju i filtra powietrza
-
Witam
Do tej pory jeździłem na oponkach uniwersalnych Dębica Navigator 135/80 R12. Z powodu braku funduszy nigdy nie miałem opon zimowych. Natrafiła się okazja i zakupiłem oponki frigo z felgami (R12)w przystępnej cenie i w stanie idealnym.
Wczoraj koła były wyważone a dzisiaj z powodu obfitych opadów śniegu postanowiłem wreszcie założyć zimowe opony
Jestem zadowolony. Tico dobrze trzyma się drogi (śnieg, błoto pośniegowe)oraz dobrze znosi pokonywanie zakrętów. Na oponach uniwersalnych w taka pogodę to 60km/h to był max.Jednak pamiętać należy, że żadna opona nie zastąpi zdrowego myślenia na drodze.
Pozdrawiam -
Dzisiaj przyszla nowa kierownica i od razu zabralem sie za jej montaz Przy okazji zamontowalem tez ta smieszna konsoletke, ktora kupilem podczas pobytu w Rzeszowie
-
Moja rakieta dziś odmówiła posłuszeństwa i nie dowiozła mnie do pracy ... Strzeliło łożysko w przednim lewym kole, było już od jakiegoś tygodnia do wymiany, buczało dość mocno, miałem plan zrobić to po pracy ale nie zdążyłem ... Teraz czeka go kurs lawetą na kanał i ze 3h zabawy z wymianą łożysk
-
Moja rakieta dziś odmówiła
posłuszeństwa i nie dowiozła mnie do pracy ... Strzeliło łożysko w przednim lewym kole, było
już od jakiegoś tygodnia do wymiany, buczało dość mocno, miałem plan zrobić to po pracy ale
nie zdążyłem ... Teraz czeka go kurs lawetą na kanał i ze 3h zabawy z wymianą łożyskA po co kanał do wymiany łożyska ?
-
A po co kanał do wymiany
łożyska ?Bo na kanale chyba cieplej
-
Bo na kanale chyba cieplej
Tak jest Ciepły garaż z kanałem to jedyna opcja na dzień dzisiejszy, wystarczy spojrzeć jaki sajgon za oknem, jeszcze wczoraj u mnie było -10.
-
Tak jest Ciepły garaż z
kanałem to jedyna opcja na dzień dzisiejszy, wystarczy spojrzeć jaki sajgon za oknem, jeszcze
wczoraj u mnie było -10.Aaaaaa
Nie wspomniałeś o garażu a to zmienia postać rzeczy
Co oczywiście nie oznacza, że do wymiany łożysk jest potrzebny kanał - bo wcale nie jestEOT
-
A ja w czwartek dostałem dziurę w tłumiku.
W sobotę miałem jechać w trasę, więc udałem się do warsztatu spawającego tłumiki.Pan jednak stwierdził, że trzeba wymienić na nowy, lub ewentualnie wstawić zamiast tłumika rurę przelotową. Zgodziłem się na drugi wariant (śpieszyło mi się).
Zapłaciłem 50 zł.
Teraz nie mam środkowego tłumika, samochód chodzi nieco głośniej niż normalnie, ale dla osoby nie znającej tiko różnica jest nie zauważalna.
Jakie minusy wiążą się z takim rozwiązaniem?
-
Teraz nie mam środkowego
Jakie minusy wiążą się z
takim rozwiązaniem?Ano takie, ze szybciej wykonczy sie tlumik koncowy (spaliny o wyzszej temperaturze ida nowo utworzonym przelotem do tlumika koncowego zamiast wytracic temperature w srodkowym). Drugi minus juz znasz - jest troche glosniej.
P.S
W archiwum juz kiedys na pewno bylo o tym -
wymieniłem przewody zapłonowe,bo miały mega przebicia! a miały niecały rok ngk!!!!
teraz mam sylikonowe z ełku 41zł pieknie odpala na nich
-
Wymieniłem amortyzatory z tyłu, filtr powietrza i wyczyściłem gaźnik środkiem w sprayu. Różnica w działaniu Tiktaka jest ogromna. Gdy zajrzałem do gaźnika myślałem, że w środku jest ciemno, bo światło nie dochodzi. Okazało się, że jest jednak strasznie ufajdany (chyba jeszcze nigdy nie był czyszczony). Spray działa natychmiastowo. Wystarczy psiknąć, by z danego miejsca zszedł osad. Trzeba tylko uważać, żeby nie zgasić silnika, bo podczas rozpylania specyfiku samochód się dławi. Po czyszczeniu silnik od razu ciszej chodzi i zauważalnie spadło zużycie paliwa. Polecam. Nie trzeba się bawić w wymontowywanie gaźnika i zabieranie go do domu.
Kupiłem jeszcze formułę STP i przetestuję ją gdy tylko naleję do pełna.
Mam tylko problem z hamulcem. Podczas przeglądu gość przyczepił mi się do ręcznego i zasugerował, by zostawić im auto, to wymienią szczęki w prawym tyle. Zrobiłem tak, by mieć to z głowy i żałuję . Od tamtego momentu przy wciskaniu pedału hamulca słyszę z tyłu straszny hałas, jakby coś się ocierało. Niby hamulec działa, ale te odgłosy mnie niepokoją.
-
Mam tylko problem z hamulcem.
Podczas przeglądu gość przyczepił mi się do ręcznego i zasugerował, by zostawić im auto, to
wymienią szczęki w prawym tyle. Zrobiłem tak, by mieć to z głowy i żałuję .Jestem tego zdania jak wymieniać szczęki to z obydwóch stron a nie tylko jedno koło.
Trzeba ściągnąć bęben i zobaczyć co tam porobili... -
Po dłuzszym zastanowieniu się i wkurzaniu na stary akuś zakupiłem nówkę 45AH Sznajdera za 179zł. Mam nadzieje że wytrzyma ze 3 lata. Zastanawiałem się nad małą centrą standard 40AH, motocraftem 44Ah, boschem 45. Oczywiście klemy zmienione już dawno na większe bo nie chce znać tych małych wynalazków o pojemności 34AH i kosmicznych cenach.
-
Dziś autem ponownie na przegląd z tymi hamulcami i już jest ok
We wtorek znajomy mi zrobił te koła co miały problemy, z tyłu w lewym okładziny przeczyścił, ten rant na bębnie poprawił i ogólnie jakieś tam smarowanie, potem ustawienie ręcznego. W lewym z przodu było tylko do poprawy jedno... nie pamiętam nazwy ale wyglądało jakby śruba jakaś
od razu też wymieniona druga żarówka w postojowym, i przed przeglądem zajechałem z tatą na analizator spalin bo było przekroczone a we wrześniu nowy parownik bł zamontowany i podobno po iluś km powinno się jechać na regulacje, okazało się że spieprzony jest i nie da się wyregulować tych spalin to w ramach gwarancji umówić się na wymianę, a tak auto dobrze śmigało i dalej śmiga tylko spaliny nie te -
Co to za środek do czyszczenia gaźnika?? Możesz podać nazwę??
-
Wymienilem dzis w koncu termostat na 4max 88 stopni - 15zl na allegro Plyn chlodniczy tez przy okazji (kupilem STP). Na dworze jest teraz -17, wykonalem jazde probna (20km) i temperatura jest na stalym poziomie Ogrzewanie wlaczone na full i max predkosc, cieplo az milo