Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
bo nie
mam zielonego pojecia jak sie do tego zabracWykorzystaj niebieski przewód z radia jako + zasilania. Tam pojawia się napięcie po włączeniu radia.
-
Naprawione oświetlenie tablicy rejestracyjnej
Chyba jednak nie udało Ci się naprawić tego oświetlenia, bo tablica rejestracyjna jest niewidoczna
-
Wykorzystaj
niebieski przewód z radia jako + zasilania. Tam pojawia się napięcie po włączeniu
radia.Tak zrobilem. Wywalilo bezpiecznik od radia Poszukam czegos w archiwum, ewentualnie google. Nie wiem czy ktos montowal to cudo we wlasnym zakresie i sie tym pochwalil
-
Chyba jednak nie
udało Ci się naprawić tego oświetlenia, bo tablica rejestracyjna jest niewidocznaSłabiutko te dioty świecą. Tylko środek, nie widać całego numeru.
-
Wywalilo bezpiecznik od radia
Są trzy kabelki - masa, sterowanie i +12V.
Masa - wiadomo.
+12V musisz podłączyć do miejsca gdzie ZAWSZE jest napięcie, a nie dopiero po stacyjce czy po włączeniu radia - chodzi o to, żeby silniczek miał prąd na schowanie anteny także po wyłączeniu radia czy zgaszeniu silnika. Poza tym silniczek pobiera dość spory prąd. Nie pamiętam niestety gdzie dokładnie wpinał się elektryk który mi to montował - wieczorem mogę zobaczyć w Trzeciaku po którym bezpieczniku jest fabrycznie silnik montowany.
Sterowanie - jest taki pin w kostce radia "power antenna". Pojawia się na nim napięcie po włączeniu radia. Jest to tylko wejście sterujące, więc prądy są tam niewielkie.
Zobacz jeszcze na wątek w którym opisywałem zakup i montaż anteny. -
Są trzy kabelki -
masa, sterowanie i +12V.
Masa - wiadomo.
+12V musisz
podłączyć do miejsca gdzie ZAWSZE jest napięcie, a nie dopiero po stacyjce czy po
włączeniu radia - chodzi o to, żeby silniczek miał prąd na schowanie anteny także po
wyłączeniu radia czy zgaszeniu silnika. Poza tym silniczek pobiera dość spory prąd.
Nie pamiętam niestety gdzie dokładnie wpinał się elektryk który mi to montował -
wieczorem mogę zobaczyć w Trzeciaku po którym bezpieczniku jest fabrycznie silnik
montowany.Dzieki za info Po zdjeciu izolacji z obcietego kabla, okazalo sie, ze jest tam 5 przewodow: czarny, niebieski, bialy z paskiem, zielony i brazowy Ktos, kto to podlaczal "dokoptowal" 2 przewody, bo z samego silnika wychodzi: bialy z paskiem, czarny i niebieski. Sprobuje podlaczyc tylko pod te "fabryczne" przewody
Sterowanie - jest
taki pin w kostce radia "power antenna". Pojawia się na nim napięcie po włączeniu
radia. Jest to tylko wejście sterujące, więc prądy są tam niewielkie.
Zobacz jeszcze na
wątek w którym opisywałem zakup i montaż anteny.To akruat wiem, bo mam wzmacniacz podlaczony pod ten przewod
BTW - czytalem poprzednie watki
-
Dzieki za info
Po zdjeciu izolacji z obcietego kabla, okazalo sie, ze jest tam 5 przewodow:
czarny, niebieski, bialy z paskiem, zielony i brazowy Ktos, kto to
podlaczal "dokoptowal" 2 przewody, bo z samego silnika wychodzi: bialy z paskiem,
czarny i niebieski. Sprobuje podlaczyc tylko pod te "fabryczne" przewodyTe dodatkowe będą albo niepodłączone, albo zwarte z innymi aby zwiększyć obciążalność prądową - możesz je zignorować. Na stronie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic321557.html znalazłem fragment schematu Tico gdzie jest rozrysowane podłączenie silnika anteny (to samo co w Osowskim bądź Trzeciaku).
-
Te dodatkowe będą
albo niepodłączone, albo zwarte z innymi aby zwiększyć obciążalność prądową - możesz
je zignorować.Bede chyba musial wyciac zupelnie te dorabiane kable.
Na stronie
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic321557.html
znalazłem fragment schematu Tico gdzie jest rozrysowane podłączenie silnika anteny
(to samo co w Osowskim bądź Trzeciaku).Dzieki za schemat, sprobuje go rozszyfrowac i to podlaczyc, moze nawet dzis
-
Bede chyba musial
wyciac zupelnie te dorabiane kable.Wytnij. I tak musisz trochę swojego kabla dosztukować, to lepiej bezpośrednio do oryginalnych, zawsze to jedno łączenie mniej.
Dzieki za schemat,
sprobuje go rozszyfrowac i to podlaczyc, moze nawet dzisDaj znać jak poszło.
-
W tej lampce są tylko dwie diody i coś w rodzaju odbłyśnika. Faktycznie słabo to świeci, ale ile można ...
Dziś poczyściłem Ticobota w środku:) Wrzucam też zdjęcia pasów bezwładnościowych:)
-
Wytnij. I tak
musisz trochę swojego kabla dosztukować, to lepiej bezpośrednio do oryginalnych,
zawsze to jedno łączenie mniej.Tak tez zrobilem. Nie wiem, po co ktos dosztukowal te kable. Przez to zle podlaczalem.
Daj znać jak
poszło.Po odcieciu niepotrzebnych przewodow podlaczenie elektryczne anteny stalo sie bardzo proste Wiecej trudnosci sprawilo zespolenie linki anteny z silnikiem. Drugi montaz takiej anteny wykonal bym juz o wiele szybciej i sprawniej. Jednym slowem antena zamontowana i dziala wysmienicie Moze jutro zaprezentuje jak to wyglada i zrobie jakis manual
Poza tym dzisiaj wyregulowalem hamulce tylne - teraz juz hamuje Zobaczymy jak dlugo.
W tico kolezanki zamontowalem tylne pasy bezwladnosciowe i naprawilem cieknacy przewod spryskiwacza tylnego.
Podsumowujac - udany dzien dlubania
-
Jednym slowem antena
zamontowana i dziala wysmienicieGratulacje. Przypuszczalnie obecnie jest to jedyne Tico z automatyczna anteną w Polsce.
Moze jutro zaprezentuje jak to wyglada i
zrobie jakis manualNakręć filmik - ja nie zdążyłem.
W tico kolezanki
zamontowalem tylne pasy bezwladnoscioweNiech służą długo.
Podsumowujac -
udany dzien dlubania -
Gratulacje.
Przypuszczalnie obecnie jest to jedyne Tico z automatyczna anteną w Polsce.Dzieki Byc moze - nie wszyscy sie chwala
Nakręć filmik - ja
nie zdążyłem.Jutro moze jakis nakrece
-
W tej lampce są
tylko dwie diody i coś w rodzaju odbłyśnika. Faktycznie słabo to świeci, ale ile
można ...Diody świecą punktowo. Musiało by ich byś tam kilka i wychylone na boki też
Dziś poczyściłem
Ticobota w środku:) Wrzucam też zdjęcia pasów bezwładnościowych:)Pasy spoko. Fajną masz też kierownice. Czyściutko w środku
-
Dzisiaj przyszedl czas na przeglad, ktory moje tico przeszlo bez problemu
Pozniej zabralem sie za wymiane przegubu. Mniej wiecej raz na rok lub dwa trzeba wymieniac te przeguby. Zdecydowalem sie wiec kupic jakis drozszy, majac nadzieje, ze bedzie lepszy
Kupilem za 130zl GKN Spidan. Sam przegub nie wyglada jakosc bardziej magicznie, natomiast roznice widac w rodzaju oslony i opasek zaciskowych. Opaski doslownie pancerne, grube i widac, ze porzadne. Roznice miedzy zwykla tania oslona i ta GKN widac na fotkach. Mam nadzieje, ze calosc wytrzyma chociaz z rok
-
Mniej wiecej raz na rok lub dwa trzeba wymieniac te przeguby.
Albo przeguby w Tico są tak marnej jakości, albo jeździsz potwornie ostro. Ja mam w Matizie 3 z 4 przegubów na których auto wyjechało z fabryki. Co ciekawe - jedyny wymieniony to przegub wewnętrzny. Zewnętrzne i drugi wewnętrzny są fabryczne. Przebieg na chwilę obecną to już dobrze ponad 360 kkm (nie pamiętam ile dokładnie - dawno Matizem nie jeździłem).
-
Albo przeguby w
Tico są tak marnej jakości, albo jeździsz potwornie ostro. Ja mam w Matizie 3 z 4
przegubów na których auto wyjechało z fabryki. Co ciekawe - jedyny wymieniony to
przegub wewnętrzny. Zewnętrzne i drugi wewnętrzny są fabryczne. Przebieg na chwilę
obecną to już dobrze ponad 360 kkm (nie pamiętam ile dokładnie - dawno Matizem nie
jeździłem).O jakosci tanich przegubow nie trzeba pisac wiele. Jezdze dosc dynamicznie, ale dotychczas mialem tylko te tansze przeguby (50-60zl). Wystarczaly na rok lub dwa. Czesto przyczyna ich wymiany byla sam oslona. Po zimie oslony sa czesto juz popekane, wiec przeguby sa narazone na wode z sola.
Czy przy tych fabrycznych przegubach masz fabryczne oslony?
-
Czy przy tych fabrycznych przegubach masz fabryczne oslony?
I tu jest odpowiedź na pytanie o trwałość przegubów Wymieniałem osłony dwukrotnie - po ok. 200 kkm i 3 latach były już dość mocno spękane wewnątrz "harmonijek". A jedyny przegub, który padł miał dość wrednie pękniętą osłonę - tak, że nie od razu zauważyłem i na 99% załatwiła go mieszanka wody i piachu.
Ja tak mam, że lubię od czasu do czasu wjechać na podnośnik, poszarpać czym się da, popatrzeć czy coś się nie urwało, czy podłoga nie rdzewieje - stąd szybka reakcja na uszkodzenia osłon przegubów (i nie tylko - bo przeguby zewnętrzne widać przecież nawet przy mocno skręconych kołach).
-
I tu jest odpowiedź
na pytanie o trwałość przegubów Wymieniałem osłony dwukrotnie - po ok. 200 kkm
i 3 latach były już dość mocno spękane wewnątrz "harmonijek". A jedyny przegub,
który padł miał dość wrednie pękniętą osłonę - tak, że nie od razu zauważyłem i na
99% załatwiła go mieszanka wody i piachu.Problem w tym, ze oslony dostepne w handlu sa kiepskiej jakosci i nigdy nie wiadomo jaka kupic. Byl swego czasu nawet watek na forum odnosnie oslon przegubow. Ja kiedys opisywalem swoj przypadek uszkodzenia oslony przegubu w zimie. Zalegajacy na wahaczu lod powodowal uszkodzenie oslony przegubu - byla ewidentnie pocieta, a nie peknieta. Mam u siebie na drodze dojazdowej dosc ekstremalne warunki w zimie, przez co snieg dostaje sie tam, gdzie nie powinien..
Ja tak mam, że
lubię od czasu do czasu wjechać na podnośnik, poszarpać czym się da, popatrzeć czy
coś się nie urwało, czy podłoga nie rdzewieje - stąd szybka reakcja na uszkodzenia
osłon przegubów (i nie tylko - bo przeguby zewnętrzne widać przecież nawet przy
mocno skręconych kołach).Ja mam w garazu kanal i tez co jakis czas zagladam od spodu pod samochod.
-
Zmotywowałem się ponownie i kupiłem dwie oprawki uniwersalne na allegro (KLIK) na żarówkę C5W, wyrzuciłem lampkę diodową i wstawiłem wyżej wymienione i oto efekt...:) Wybrałem lampki koloru czerwonego, w środku wykleiłem je lustrzaną taśmą klejącą.