Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
wymiana cylinderka hamulcowego który przepuszczał płyn (miał 2 miesiące)
plus założenie nowych bębnów i łożysk - łożyska z IC za 14zł kpl na jedną stronę (cena zacna ze względu na brak smaru )
hamulce brzytwanaprawa opony w której znalazł się 10cm gwóźdź i krótszy wkręt do metalu(powietrze nie uchodziło)
-
Wymiana miski olejowej
Miska + uszczelka 70zł
Olej + filtr 45zł
Robocizna 100zł + czteropak harnasia
Od 8.00 do 15.00 Ticus stal na kanale. Rozebrane pół przodu, no ale wymieniona
Przerobiłem dolot na "Leo Style" (czyli rura nie biegnie do przodu a w stronę podszybia) założyłem spowrotem "ochraniacz na wodę" (pas przedni obok chłodnicy-> taki pasek plastikowy)
-
Witam.
Wymiana żarówek na diody
- postojówki przód na diody HP-1Watt 2szt.
- oświetlenie kabiny w środku 1szt. (dioda rurkowa 6punktowa wąska)
- oświetlenie tablicy rejestracyjnej tył 2szt.
- wymiana całego środkowego tłumika 99zł + uszczelka met.5zł
sprzątanie auta tyle piachu jak by było na safari , masakra
-
środkowego tłumnika 99zł + uszczelka met.5zł
Tłumika, nie tłumnika...
-
Wymiana dywanikow z gumowych na materialowe (nie wiem czy mozna zaliczyc to do dlubania ) Ponadto zakupilem swiatla homologowane LED do jazdy dziennej. Zamontowalem wstepnie w grillu i przy najblizszej okazji pojade do diagnosty i zapytam czy tak moze byc
Tu powstaje pytanie: skad wziac plus swiatel mijania? Wie ktos moze?
-
Ja tez kombinowałem z wzięciem sygnału dla świateł by gasły, bowiem wczesniej wymagali by tyl się palił więc musiały działać postojowe. Jednak teraz gdy światła tylne nie muszą świecić to można podpiąć kabelek pod postojówki, by dzienne gasły po włączeniu innych świateł. Ja podpiąłem pod zegarek czyli jego poświetlenie.
-
Ponadto zakupilem swiatla homologowane LED do jazdy dziennej. Zamontowalem wstepnie
w grillu i przy najblizszej okazji pojade do diagnosty i zapytam czy tak moze bycPoniżej podaję warunki rozmieszczenia ( z instrukcji moich dziennych). Zmierz i już będzie wiadomo.
Tu powstaje
pytanie: skad wziac plus swiatel mijania? Wie ktos moze?Ja nie pamiętam, ale chyba z bezpieczników... Chociaż pewien nie jestem, a auta obecnie nie mam (stoi u lakiernika), więc nie sprawdzę.
-
Witam.
Dzisiaj wymieniłem kleme prądową (+), wreszcie porządnie zamontowane. -
Spalona cewka zapłonowa -> nowa + wymiana + naprawa kabelka co wchodzi z lewej w cewke (tez sie przysmazyl) 190zł
Przewody zapłonowe 40zł -
Wymiana tarczy hamulcowej. Dziś tylko prawa strona. Jutro siadam do lewej. Dużo wulgarnych słów dziś poleciało z mojej strony przy zdejmowaniu piasty, ale udało się po 3 godzinach walki. Mam nadzieję, że jutro pójdzie już tylko lepiej.
-
A ja w koncu, po konsultacji z diagnosta, zamontowalem w sposob juz poprawny swiatla do jazdy dziennej LED. Musialem wycinac otwory w zderzaku (lampy sa czesciowo schowane, nie tak latwo je ukrasc i wygladaja lepiej niz na wierzchu. Szkoda tylko, ze sa tak podatne na uderzenia kamieni.
A tak to sie prezentuje:
-
Tu powstaje
pytanie: skad wziac plus swiatel mijania? Wie ktos moze?Rozumiem, że chodzi Ci o minus do sterowania przekaźnika świateł dziennych, bo plus możesz wziąć skąd Ci pasuje. Ja brałem ze złączki pod kierownicą.
O, widzę, że się spóźniłem
-
Rozumiem, że chodzi
Ci o minus do sterowania przekaźnika świateł dziennych, bo plus możesz wziąć skąd Ci
pasuje. Ja brałem ze złączki pod kierownicą.
O, widzę, że się
spóźniłemUdalo mi sie dojsc jak to wszystko podlaczyc
-
No i Tikuś zawitał w serwisie, ponieważ łożysko huczało od 20km/h w górę. Sam próbowałem piastę ściągnąć ale bez skutku, zarówno ściągaczem jak i przecinakiem. Jutro chyba będzie gotowe
-
W końcu, naprawiony uchwyt szyby
Trochę to trwało ale się udało, dzięki koledze ze Zlosnika -
A ja w koncu, po
konsultacji z diagnosta, zamontowalem w sposob juz poprawny swiatla do jazdy
dziennej LED. Musialem wycinac otwory w zderzaku (lampy sa czesciowo schowane, nie
tak latwo je ukrasc i wygladaja lepiej niz na wierzchu. Szkoda tylko, ze sa tak
podatne na uderzenia kamieni.
A tak to sie
prezentuje:
Całkiem dobrz Ci to wyszło Ja mam w tym samym miejscu tyle że okrągłe i mogę Ci powiedzieć że nie ma potrzeby martwić się o kamyki.Ja już mam te światła dość długo i jakoś szkła w lampkach cały czas są jeszcze całe.
Ile kosztowały te lampki ? -
Całkiem dobrz Ci to
wyszło Ja mam w tym samym miejscu tyle że okrągłe i mogę Ci powiedzieć że
nie ma potrzeby martwić się o kamyki.Ja już mam te światła dość długo i jakoś szkła
w lampkach cały czas są jeszcze całe.
Ile kosztowały te
lampki ?Dzieki
Martwie sie o kamienie z tego wzgledu, ze np na kierunkowskazie mam kilka pekniec. Teraz trzeba trzymac jeszcze wiekszy dystans na drodze. No i zima trzeba bedzie bardziej uwazac. Za lampy dalem 200zl, oczywiscie homologowane. Kupowalem w sklepie elektronicznym w Lublinie.
Zostal mi tylko nawyk wlaczania swiatel po starcie i czasem w trakcie jazdy.. Ale juz powoli zaczynam sie przyzwyczajac do zmian.
-
Za lampy dalem 200zl, oczywiscie homologowane. Kupowalem w sklepie elektronicznym w
Lublinie.Cena spora Moje WESEMY kosztowały 50 zł.Tyle że Ty masz LED-y.
Zostal mi tylko
nawyk wlaczania swiatel po starcie i czasem w trakcie jazdy.. Ale juz
powoli zaczynam sie przyzwyczajac do zmian.Też tak miałem na początku.
Proponuję zamontować moduł AWS-1,(30 zł.) który wszystko za Ciebie zrobi. Włączy/wyłączy, nie zapomnisz wyłączać świateł(aku),ani ich włączyć(mandat).Warto ! -
Cena spora Moje
WESEMY kosztowały 50 zł.Tyle że Ty masz LED-y.No wlasnie chcialem maksymalnie odciazyc alternator i instlacje (zreszta juz niemloda). Po zakupie stwierdzilem, ze na alledrogo mozna kupic te same swiatla taniej Ale wolalem przed zakupem obejrzec i przymierzyc.
Też tak miałem na
początku.
Proponuję
zamontować moduł AWS-1,(30 zł.) który wszystko za Ciebie zrobi. Włączy/wyłączy, nie
zapomnisz wyłączać świateł(aku),ani ich włączyć(mandat).Warto !Myslalem kiedys o tym rozwiazaniu. Jednak teraz gdy mam swiatla do jazdy dziennej juz nie musze sie martwic o tym, zeby je wlaczyc, bo wlaczaja sie automatycznie.
-
bo wlaczaja sie automatycznie.
Właśnie to miałem na myśli