SPOTY - 4 czerwca 2023 r.
-
-
BTW - może uda się robić spoty częściej niż raz w roku?
-
-
@miechomiecho napisał w SPOTY:
BTW - może uda się robić spoty częściej niż raz w roku?
Gdyby pierwszy wypalił w maju to pewnie że tak, może zbierze się grupka chętnych na koniec sierpnia lub wrzesień..
-
Spoko. Będzie ochota lub potrzeba - skrzykniemy się i umówimy. Zawsze paru się spotka. :-)
-
Naliczyłem 17 sztuk. I żadnego śrebnego... :-(
Popularne są plastiki na dołach drzwi. Czyżby rudzielec też się im dobierał? ;-) -
Pojechałem na zakupy, parkuję, a tu obok znana fura, taki mini spot
-
@piotrek9214 a to nie byłe auto @miechomiecho ?
-
Tak, dokładnie to auto
-
Moje tico wciąż śmiga!! :) Gdzie to było?
-
W Radomiu
-
Ja to się zastanawiam, kto nim jeździ? Może ten młody, co kupił ode mnie. I jak on na tych moich blachach pomyka, skoro brakowało miejsca w dowodzie rejestracyjnym, a przegląd zrobił. Auto nadal nie przerejestrowane :)
-
Tak, jeździ ten sam co kupił
-
Wlep mu kartkę "kupię za 1200 :)"
-
To Tico jest na sprzedaż, w całości lub na same fanty, ale ceny niestety niezbyt okazyjne
-
@miechomiecho napisał w SPOTY:
Ja to się zastanawiam, kto nim jeździ? Może ten młody, co kupił ode mnie. I jak on na tych moich blachach pomyka, skoro brakowało miejsca w dowodzie rejestracyjnym, a przegląd zrobił. Auto nadal nie przerejestrowane :)
Przegląd mógł zrobić i jeździć z kartką od diagnosty o pozytywnym wyniku przeglądu, bez wbijania pieczątki do dowodu (z braku miejsca). Jednak niedawno diagnosta na mojej wsi powiedział, że takie rozwiązanie jest możliwe tylko na miesiąc - jeśli po dłuższym okresie trafi się kontrola na drodze, można spodziewać się zabrania dowodu, konieczności powtórnego, płatnego przeglądu (!) i wymiany dowodu. Nie wiem, czy to prawda, czy zmyślał.
Gorsza sprawa jest z brakiem przerejestrowania. Na to też jest chyba miesiąc. Jeśli auto nadal jest na lubelskich blachach i "stoi" na Twoje nazwisko, to OC też jest na Twoje konto...? Znaczy w razie kolizji to Ty będziesz miał nieprzyjemności? -
Ogólnie nie ma teraz obowiązku zarejestrowania na siebie, powinno się to zrobić w ciągu 30 dni, ale za niedotrzymanie terminu nie jest przewidziana żadna kara. Ważna jest ciągłość umów. Jeśli zgłosiłes sprzedaż auta w wydziale komunikacji i u swojego ubezpieczyciela, nie musisz obawiać się żadnych konsekwencji. Wszystkie nieprzyjemności idą na konto nowego właściciela. Nawet w przypadku złomowania pojazdu wymagana jest jedynie ciągłość umów i ubezpieczenie OC wykupione na obecnego właściciela.
-
Ja swoich formalności dopełniłem, wyrejestrowałem w WK i ubezpieczenie wypowiedziałem. W razie kontroli nowy właściciel odpowiada na podstawie umowy K-S, skoro nie przerejestrował.
-
- jeśli po dłuższym okresie trafi się kontrola na drodze, można spodziewać się zabrania dowodu, konieczności powtórnego, płatnego przeglądu (!) i wymiany dowodu. Nie wiem, czy to prawda, czy zmyślał.
Tak jest. Nawet w Stop Drogówce o tym mówili ale musi być kontrola przez Policję.