Problem z ładowaniem


  • Użytkownik archiwalny

    Witam.
    Niedawno zauważyłem że zamiast idealnego ładowania co podaje alternator (14,4, na światłach 13,8V) taraz mam może niewiele mniej bo ok 14,3 i 13,5. To jednak na postojówkach i włączonym radiu z tubą światła widocznie mrugają. A podczaj jazdy wystarczy włączyć postojówki i radio się wyłancza i traci pamięć. To się zdarza często na wysokich obrotach silnika a na luzie zaś nie. Czy to mogą być szczotki bo juz przejechane mam 116tys czy też może regulator napięcia.
    pozdrawiam.



  • Witam.
    Niedawno zauważyłem że zamiast idealnego ładowania co podaje alternator (14,4, na światłach 13,8V) taraz mam może
    niewiele mniej bo ok 14,3 i 13,5.

    Przy jakich obrotach sprawdzasz to napięcie.
    Nieobciążony aku na wolnych obrotach powinien być ładowany napięciem ok. 14.2-14.4V

    To jednak na postojówkach i włączonym radiu z tubą światła widocznie mrugają.

    Albo akumulator powoli dopełnia swojego żywota, albo słuchaj ciszej muzyki i będzie dobrze.
    Co się tyczy napięcia ładowania - wszystko zależy od wydajności alternatora na wyższych obrotach <img src="/images/graemlins/waytogo.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Czy to mogą być szczotki bo juz przejechane mam 116tys czy też

    może regulator napięcia.

    A może po prostu pasek się ślizga? Niepełne zwarcie w instalacji? Warto by było zmierzyć prąd jaki daje alternator, wtedy wiadomo by było, w którą stronę uderzać.



  • .. Warto by było zmierzyć prąd jaki daje alternator, wtedy wiadomo by było, w którą stronę uderzać.

    ... ale to chyba tylko u elektryka, bo nie każdy dysponuje miernikiem cęgowym <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    ... ale to chyba tylko u elektryka, bo nie każdy dysponuje miernikiem cęgowym

    Niekoniecznie, istnieje jeszcze coś takiego jak bocznik pomiarowy. Taki miernik cęgowy, to piękna sprawa <img src="/images/graemlins/waytogo.gif" alt="" />, ale można się bez niego obyć.


  • Użytkownik archiwalny

    Akumulator jest nowy ma niecały rok, naładowany teraz to nawet napięcie mi spadło do 14V. Pasek się nie ślizga bo też nowy, a nawet jak sie dawniej ślizgał to i tak ładowanie było lux.więc będe wymieniał jak na razie szczotki.Pozdrawiam


  • Użytkownik archiwalny

    Witam
    Może zamiast szukać dziwnych objawów zastosujesz się do mojej propozycji.
    Ściągnij klemy wyczyść je tak samo z akumulatorem. Posmaruj smarem grafitowym a najlepiej specjalną pastą miedzianą i poskręcaj śrubami wszystko. Może problem napięć to utleniona warstwa ołowiu. U mnie pomogło.


  • Użytkownik archiwalny

    Akumulator jest nowy ma niecały rok [...]

    Sorry ale ja tu czegoś nie rozumiem <img src="/images/graemlins/szok.gif" alt="" />. To jest Twoja wypowiedź czy cytat? Jeśli zaczynasz od > to powinien być cytat ale ani tu, ani w okolicznych wątkach gdzie pisałeś nie widzę, żeby choć jedno słowo, które poprzedziłeś tym znakiem napisał przedmówca <img src="/images/graemlins/niewiem.gif" alt="" />. I dobry zwyczaj - po cytowanym fragmencie zostawić pustą linijkę. Czy to takie trudne?


  • Admin

    Sorry ale ja tu czegoś nie rozumiem . To jest Twoja wypowiedź czy cytat?

    Już dwa razy o to prosiłem. Wskazywałem też na kłopot, jaki pojawia się wtedy, gdy chcę odpowiedzieć Przedborzakowi i zacytować to, co napisał; wtedy okazuje się, że w okienku odpowiedzi znika cały jego post (tak jest ze zdaniami poprzedzonymi w poście znakiem > , bo okienko odpowiedzi kasuje poprzednie cytaty). Prośby moje dwukrotnie nie zostały wysłuchane, a ja stwierdziłem, że nie będę bawił się więcej w kopiowanie i wklejanie do okienka poszczególnych części jego wypowiedzi, skutkiem czego przestałem mu odpowiadać. <img src="/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />
    Może teraz spróbuje przyzwyczaić się do normalnego pisania postów. <img src="/images/graemlins/OK.GIF" alt="" />



  • Witam.
    Niedawno zauważyłem że zamiast idealnego ładowania co podaje
    alternator (14,4, na światłach 13,8V) taraz mam może niewiele
    mniej bo ok 14,3 i 13,5. To jednak na postojówkach i włączonym
    radiu z tubą światła widocznie mrugają. A podczaj jazdy
    wystarczy włączyć postojówki i radio się wyłancza i traci
    pamięć. To się zdarza często na wysokich obrotach silnika a na
    luzie zaś nie. Czy to mogą być szczotki bo juz przejechane mam
    116tys czy też może regulator napięcia.
    pozdrawiam.

    Albo radio ci żre niesamowite ilości prądu, albo coś z akumulatorem(instalacją ) masz nie tak. Normalnie sam naładowany akumulator bez ładowania powinien ci uciągnąć radio, światła i inne urządzenia ( oczywiście bez rozrusznika)


  • Użytkownik archiwalny

    Ściągnij klemy wyczyść je tak samo z akumulatorem. Posmaruj smarem grafitowym a najlepiej
    specjalną pastą miedzianą i poskręcaj śrubami wszystko. Może problem napięć to utleniona
    warstwa ołowiu. U mnie pomogło.

    Fakt, sprawy podstawowe przede wszystkim. <img src="/images/graemlins/waytogo.gif" alt="" /> Szczotki zostawiłbym na sam koniec. Sprawdź jeszcze spadek napięcia między zaciskiem alternatora a elektrodą akumulatora. Miałem taki przypadek, że przewód obruszał się w końcówce. Długo nie mogłem znaleźć przyczyny, dopiero jak się zaczęły zdarzać okresy, że ładowania wcale nie było, udało się wyczaić sprawę.


  • Użytkownik archiwalny

    Witam !
    Chciałbym dołączyc sie do tematu i zapytać o podobną sprawę.Kupiłem dzis nowy akumulator bo stary miał zwarcie na 1 celi i jak koleś sprawdzał to mówił że ładowanie jest rzędu 13.4V przy obciżeniu.Kazał włączyc swiatła i nawiew.I powiedzial ze mam słabe ładowanie i zeby wymienic szczotki alternatora bo przy załaczonych światłach słabiej ładuje.I chciałem sie zapytac o porade bo jak pójde do warsztatu to powiedza zaraz ze cały alternator do wymiany albo cos jeszcze innego ...będe wdzieczny za pomoc.
    Pozdrawiam


  • Użytkownik archiwalny

    ...I powiedzial ze mam słabe

    ładowanie i zeby wymienic szczotki alternatora bo
    przy załaczonych światłach słabiej ładuje.

    Nie szczotki tylko regulator napięcia <img src="/images/graemlins/screwy.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Chciałbym dołączyc sie do tematu i zapytać o podobną sprawę.Kupiłem dzis nowy akumulator bo
    stary miał zwarcie na 1 celi i jak koleś sprawdzał to mówił że ładowanie jest rzędu 13.4V
    przy obciżeniu.

    Jeśli sprawdzał napięcie ładowania przy akumulatorze z uszkodzoną (w domyśle zwartą) celą, to nie wiem, czy ta diagnoza jest miarodajna. Charakterystyka regulatora napięcia nie jest "sztywna" i przy zawarciu jednej celi - moim zdaniem - napięcie mogło spaść do tej wartości nawet przy sprawnym układzie ładowania.
    Najlepiej sprawdź wartość napięcia ładowania przy tym nowym, sprawnym aku, bo może niepotrzebnie się martwisz, a wszystko jest ok.


  • Użytkownik archiwalny

    Jeśli akumulator jest rozładowany to na owych światłach 13,4 ładowanie moim zdaniem jest jeszcze dobre bo akuś obciąża dodatkowo alternator. Zobacz na nowym i naładowanym. Powinno byc ok 13,8 a bez świateł do 14,4V. Wszelkie obciążanie powoduje spadek napięcia ładowania szczególnie gdy musi alternator doładować jeszcze aku. Wymiana szczotek jest związana także z wymianą regulatora u mnie tu koszt samej tej części to ok 85zł.


  • Użytkownik archiwalny

    Jeśli akumulator jest rozładowany to na owych światłach
    13,4 ładowanie moim zdaniem jest jeszcze dobre bo
    akuś obciąża dodatkowo alternator. Zobacz na nowym
    i naładowanym. Powinno byc ok 13,8 a bez świateł do
    14,4V. Wszelkie obciążanie powoduje spadek napięcia
    ładowania szczególnie gdy musi alternator doładować
    jeszcze aku. Wymiana szczotek jest związana także z
    wymianą regulatora u mnie tu koszt samej tej części
    to ok 85zł.

    Alternator powinien dawać napięcie między 14.2V a 14.4V za zapalonymi światłami mijania. napięci poniżej 13.9V,doprowadza do notorycznego niedoładowania akumulatora ,a co za tym idzie szybkie jego uszkodzenie
    Polecam sprawdzić kostkę X5 może ona być rozwiązaniem twoich problemów a znajduje się za akumulatorem w takiej gumowej osłonie.
    Koniecznie przeczyść wszystkie styki


  • Użytkownik archiwalny

    Alternator powinien dawać napięcie między 14.2V a 14.4V za zapalonymi światłami mijania. napięci
    poniżej 13.9V,doprowadza do notorycznego niedoładowania akumulatora ,a co za tym idzie
    szybkie jego uszkodzenie
    Polecam sprawdzić kostkę X5 może ona być rozwiązaniem twoich problemów a znajduje się za
    akumulatorem w takiej gumowej osłonie.
    Koniecznie przeczyść wszystkie styki
    Nie wiem jaki alternator poda na światłach owe 14,4 to napięcie maksymalne dopuszczalne. Alternator to nie prądnica i nie daje stałego napięcia tylko natężenie.Wszytkie odbiorniki prądu obciążają alternator i nie ma mowy by ten zawsze podawał owe idealne napięcie 14,4V.Zobacz w innych samochodach tak samo jest (np seat ibiza 1,6 przy włonczonych światłach mijania plus halogenach ładowanie spadło do 13,2v). Dlatego niektórzy tiunningowcu co pozakładali wielkie zestawy audio nieraz pozakładane mięli po 2 alternatory. Nawet malucha widziłem z 2 prądnicami <img src="/images/graemlins/hehe_.gif" alt="" />jedna za druga połączone paskami. Ale to było dawno.



  • Nie wiem jaki alternator poda na światłach owe 14,4 to napięcie maksymalne dopuszczalne. Alternator to nie prądnica
    i nie daje stałego napięcia tylko natężenie.Wszytkie odbiorniki prądu obciążają alternator i nie ma mowy by ten
    zawsze podawał owe idealne napięcie 14,4V.

    Chyba jednak jesteś w błędzie <img src="/images/graemlins/goodvibes.gif" alt="" />
    Alternator oczywiście daje napięcie, a za jego wartość odpowiedzialny jest regulator napięcia.
    Tak więc, idealne napięcie podawane jest nawet na wolnych obrotach i utrzymywane przez cały zakres prędkości obrotowych.
    Oczywiście prąd nie ma wartości stałej i wynika z zapotrzebowania na niego, czyli od mocy załączonych odbiorników.

    Wiadomym jest również, że alternator ma określoną wydajność w funkcji obrotów i o ile nieobciążony utrzymuje przez cały czas prawidłowe napięcie, o tyle po przekroczeniu jego określonej obciążalności regulator już nie daje rady i obniża napięcie - po prostu alternator na danych obrotach nie jest wstanie dostarczyć tak dużej mocy.
    Wszystko zależy od wielkości obciążenia w funkcji obrotów alternatora.


  • Użytkownik archiwalny

    Dlatego niektórzy tiunningowcu co

    pozakładali wielkie zestawy audio nieraz
    pozakładane mięli po 2 alternatory.

    Każdy sprawny układ Alternator-->akumulator--> i oczywiście instalacja elektryczna ,powinien bez problemu na światłach mijania dać 14,2 do 14,4V
    Dlaczego ? a dlatego że :
    światła mijania 2x55W to prąd ok 8A+
    światła postojowe ok 40W to 2,8A+
    Licząc do tego że masz włączone radio ( bez wzmacniaczy standardowe) ok 20 do 30 W to 2,2A + na pracującym silniku cewka zapłonowa ok 3A i inne duperelki 2 A
    Ogólny prąd odbiorników 18A + ładowanie sprawnego akumulatora 10A
    Suma 28A wydajność alternatora Tico to około 50A przy zachowaniu parametrów 14.2 do 14,4V
    A maksymalne dopuszczalne napięcie ładowania to 14,8V.
    Dlatego niektórzy tuningowcy mają pozakładane dwa alternatory ,chodzi o prąd ,standardowy alternator to powiedzmy 60A
    a wiadomo 60Ax14V to 840W.
    A oni czasami mają wzmacniacze po 1000W więc standardowy alternator nawet nie wystarcza aby zaspokoić zapotrzebowanie dla jednego odbiornika, stosują więc dwa alternatory ,akumulatory o większej pojemności , i kondensatory wysokiej pojemności.



  • Ogólny prąd odbiorników 18A + ładowanie sprawnego akumulatora 10A
    Suma 28A wydajność alternatora Tico to około 50A przy zachowaniu parametrów 14.2 do 14,4V
    A maksymalne dopuszczalne napięcie ładowania to 14,8V.

    Wszystko pięknie i ładnie, tylko trzeba znać jeszcze charakterystykę alternatora (moc w funkcji obrotów). Wiadomo przecież, że alternator na wolnych obrotach silnika nie ma wydajności 50A <img src="/images/graemlins/bzik.gif" alt="" />


Log in to reply