[moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.
-
@Gooral napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Ja mam talent do ukręcania odpowietrzników
Właśnie tego się obawiam że odpowietrznik przez rdzę stał się jednością z zaciskiem. Nie wiem czy nie będę musiał tego i tak urwać, rozwiercić i wygrzebać.
Psikaniem i pukaniem nie idzie ale jest jeszcze palnik.
-
Spoko, palnik powinien załatwić sprawę. Rozwiert jest zupełną ostatecznością, bardzo ryzykowną. Wolałbym nie uszkodzić tam gwintu...
-
@WarningDeadPL tak, chodzi mi o ten element co ma dospawane wzmocnienie. Chciałbym poznać długość od środka otworu do środka drugiego otworu, wielkość otworów, ewentualnie jak szerokie są te tulejki z otworami. Mam czas więc poczekam.
-
@leo napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Spoko, palnik powinien załatwić sprawę. Rozwiert jest zupełną ostatecznością, bardzo ryzykowną. Wolałbym nie uszkodzić tam gwintu...
Niektórzy naprawiają gwint w zaciskach na tzw. sprężynkę- zestaw naprawczy do gwintu. Jak dla mnie to trochę ryzykowne przy zacisku hamulcowym. Ja kiedyś po uwaleniu odpowietrznika kupiłem większy i próbowałem rozwiercić i nagwintować tak aby zastosować ten większy odpowietrznik, jednak przy tej akcji było tam tyle syfu i opiłków, że stwierdziłem, że nie ryzykuję. Moje bezpieczeństwo było cenniejsze niż 200 zł, które dałem za nowy zacisk w zamienniku.
-
@Gooral napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
nie ryzykuję. Moje bezpieczeństwo było cenniejsze niż 200 zł, które dałem za nowy zacisk w zamienniku.
O właśnie, o to mi chodziło. Tutaj nie eksperymentujemy.
-
@Gooral ja zregenerowałem helicoilem zacisk..., ale w rowerze :p do auta nie miałbym tyle odwagi.
-
Mi też szkoda uszkodzić zacisk bo nowy będzie ciężko zdobyć. A jak mogę spróbować jeszcze czegoś to czemu nie, lepiej tak niż później bawić się w próby ratowania tego co uszkodzone.
-
Macie jakieś rady co do żarówek? W ibizie miałem H7 jakieś "premium" z Philipsa albo Tungsrama tylko nie pamiętam jakie i świeciły świetnie. Teraz w swifcie mam mam jakieś losowe philipsy a te niestety świecą żółto i co najwyżej średnio... wiem że cudów nie będzie ale zawsze może być lepiej.
Tungsramy odpadają bo jak dobrze kojarzę to firma upadła.
Przez chwilę zastanowiłem się nad przeróbką na żarówki H4 75W (są na 24V z homologacją) ale i chyba większego sensu brak i reflektor szybko uszkodzą bo w końcu bardziej się grzeją.
Nawet przebadałem rynek pakistański/bliskiego wschodu bo oni tam mają cuda do swifta ale reflektorów lepszych nie mają oprócz tego że z niebieską blendą. -
@WarningDeadPL No rzeczywiście, pisali o upadłości. Szkoda, bo to firma z przeszłością i dobre żarówki miała...
Ja byłem bardzo zadowolony z tych:
Podobnie używam H4, też plus ileś tam %.
Ale nie z niebieskim kolorem, lecz te zwykłe.
Były niedrogie, fajne, trwałe, bardzo jasne - zwykłe philipsy czy osramy nie umywają się do nich. Poszukaj po internetach, może jeszcze gdzieś dorwiesz. A z podwyższoną mocą nie kombinuj, szkoda reflektorów. -
Z "mocniejszymi" żarówkami jest pewien problem czy raczej z naszej strony zgoda na kompromis bo aby przy tej samej mocy żarówka świeciła jaśniej to musimy ścienić żarnik --> cieńszy żarnik mocniej się nagrzewa i mocniej świeci ale za to szybciej się przepala.
Na Allegro teraz promocja na Philips Racing Vision GT200 +200% (żywotność 400h) za 63zł i nie wiem czy tych nie wybiorę.
(co ciekawe np Philips +30% ma max 500h a Philips long life 3000h)Jeszcze są OSRAM H4 COOL BLUE INTENSE (NEXTGEN) tylko że są one niebieskie.
Co ciekawe sam philips podaje że żarówki +30% mają 1815lm a te wyżej wymienione +200% 1650lm.
I bądź tu mądry. -
@WarningDeadPL napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Macie jakieś rady co do żarówek?
Przez wiele lat przerabiałem jakieś najtańsze marketowe, ale ich żywotność była marna (max. 2 lata świecenia, a często ok. roku). Potem wsadziłem OSRAM Night Breaker Plus i wytrzymał prawie 4 lata, a świecił bardzo dobrze. Teraz (ze 2 lata może) mam Philips Blue Vision Ultra i też jest super. ;)
Przez chwilę zastanowiłem się nad przeróbką na żarówki H4 75W (są na 24V z homologacją) ale i chyba większego sensu brak i reflektor szybko uszkodzą bo w końcu bardziej się grzeją.
Nigdy nie używałem mocniejszych żarówek niż 60/55W, a w karierze stopiłem 3 lub 4 kostki H4, więc niczego co mocniejsze niż zalecenie producenta nie polecam.
-
@BPX33 napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
niczego co mocniejsze niż zalecenie producenta nie polecam.
To i tak by wymagało dorobienia nowych kostek, przerobienia lekko instalacji i dorobienia przetwornicy na 24V bo żarówki 70/75W są właśnie na 24V
Chyba zamówię te philipsy na promocji i zobaczymy co to będzie.
-
@WarningDeadPL napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Chyba zamówię te philipsy na promocji i zobaczymy co to będzie.
63 PLN to dobra cena. :)
Mi kolega @likaon zamontował również ceramiczne kostki H4 (po tych wszystkich stopionych) i od tamtej pory mam spokój. -
@WarningDeadPL ja polecam żarówki Valeo chyba +60 w czerwonym kartoniku. Kiedyś założyłem do Tico i naprawdę było jaśniej. Wczoraj założyłem jakieś philipsy i daleko im do tamtych