Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024)
-
@leo napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024):
bardzo czysta. Jakiego płynu chłodzącego używasz?
Ostatnie lata używam płynu Prestone, wcześniej był Dynagel
A może czyściłeś tę pompę przed sfoceniem? :-)
Nie chciało by mi się jej czyścić ;)
-
Udało mi się odkręcić śrubę tylnej poduszki silnika za pomocą klucza oczkowego wygiętego 14mm. Musiałem jedynie drugą stronę klucza odciąć... Jutro demontaż sanek i wymiana miski olejowej. Teraz już z górki ....:)
-
Udało mi się dzisiaj ogarnąć z większością prac.
Nową oryginalną miskę pokryłem warstwą Aluminium w Sprayu jako dodatkowe zabezpieczenie. Może to coś przedłuży żywot miski - zobaczymy...
Stara zmęczona miska od nowości wyglądała tak:
Po ściągnięciu miski widać, że silnik od dołu jest nawet czysty jak na swój przebieg
Nową miskę zamontowałem na silikon VICTOR REINZ gdyż jeszcze miałem po ostatniej wymianie miski w Clio.
Sanki silnika już zamontowałem, pasek rozrządu już założyłem, przykręciłem chłodnicę i zalałem ją płynem Prestone.
Wymieniłem jeszcze oryginalny uszczelniacz na wale korbowym. Nowy delikatnie wbijałem używając starego uszczelnienia.Śrubę w pompie wody (trzymającą sprężynę od napinacza) wkręciłem używając kleju niebieskiego do połączeń gwintowanych. Mam nadzieję tylko, że klej będzie odpowiednio mocny i nie poluzuje jej....ale to chyba tylko jedyna opcja - wkręcić ją na klej)
W poniedziałek jak silikon dobrze się utwardzi mam zamiar zalać Tico olejem i poskładać już wszystko do końca.
-
@tom83ek napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024):
niebieskiego do połączeń gwintowanych.
Niebieski ma najczęściej moc do 30nm. że blok się grzeje to obstawiam że może 20nm będzie trzymał. Gwint zerwany? Jak odtłuściłeś wcześniej to powinno być ok
-
@tom83ek Warto byłoby wymienić tą śrubkę trzymającą sprężynę na taką z mniejszym i okrągłym łebkiem, pasek rozrządu na takim długim odcinku jak tu czyli pomiędzy kołem wałka rozrządu, a kołem wału korbowego lubi tak jakby rezonować w trakcie pracy, najbardziej przy schodzeniu z obrotów, szczególnie gdy już troszkę się rozciągnie po czasie, możesz odpalić silnik z przykręconym kołem pasowym, ale bez plastikowej obudowy rozrządu i zobaczyć czy w czasie pracy pasek nie lata zbyt blisko tej śruby.
-
@Piotrek9214 napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024):
mniejszym i okrągłym łebkiem,
Może też kupić plastikowy "kapelusz" i wkleić go na kleju do gwintów. jak będzie trzeba odkręcić to się podważy. Rozwiązanie nie idealne ale unikamy rozbierania naciągu.
-
@Piotrek9214 napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024):
@tom83ek Warto byłoby wymienić tą śrubkę trzymającą sprężynę na taką z mniejszym i okrągłym łebkiem, pasek rozrządu na takim długim odcinku jak tu czyli pomiędzy kołem wałka rozrządu, a kołem wału korbowego lubi tak jakby rezonować w trakcie pracy, najbardziej przy schodzeniu z obrotów, szczególnie gdy już troszkę się rozciągnie po czasie, możesz odpalić silnik z przykręconym kołem pasowym, ale bez plastikowej obudowy rozrządu i zobaczyć czy w czasie pracy pasek nie lata zbyt blisko tej śruby.
Sprawdziłem przed chwilą tą śrubę... W oryginalnej pompie śruba wystaje na ok 8mm. Śruba którą wkręciłem też wystaje ok 8mm. Jeśli pasek by się naciągnął na tyle, że będzie na wysokości tej śruby to między śrubą a krawędzią paska jest ok 2mm....
-
216g R134a tyle zostało w układzie (z 500g).
Po nabiciu azotem i laniu wodą z ludwikiem nieszczelność znaleziona - klapka z przyłączem do przewodów na sprężarce. Wygląda, że uszczelka która tam jest puściła. Ciekawe skąd dostane nową? -
@spinerr coś powinieneś dobrać, ja chyba zakładałem z takiego uniwersalnego zestawu
https://battico.wixsite.com/tico-katalog/105 -
Przejrzałem zapasy i znalazłem starą sprężarkę od Kalosa. Pamiętam, że to kupiłem chyba, aby przełożyć dekielek (coś nie pasowało z przewodami od R134a i oryginalną freonową tico sprężarką, ale już nie pamiętam co dokładnie, chyba dekielek był na podmianę). Wygląda, że wtedy trafiła uszczelka od tej starej sprężarki, bo te od R12 ponoć się rozpuszczają pod R134a. Różnica w grubości jest kolosalna:
-
Udało się założyć grubszą uszczelkę. Trochę była jakby za duża (za szeroka i za długa). Nabite azotem, szczelność wyjdzie już jutro. Jak się dowiedziałem do koreańskich sprężarek nie ma części... .
-
test ciśnienia ~20h ok. Znowu można nabijać :)
-
Piątek, coroczna wymiana oleju
-
Witajcie , Wymieniałem żarówkę kierunkowskazu lewy bok od strony kierowcy w Tico i złamałem pazurek w kloszu , chciałem kupić nowy ale nie mogę znaleść . Może ktoś ma jakieś namiary bo w google nie widać , lub wie jak skleić ten klosz do karoserii na stałe , czy zakładać uszczelkę gumową czy bezpośrednio silikonem plastik na metal . Są ale do Matiza ale musiałbym 2 sztuki zmieniać i pasować .
-
@TADEUSZ-MALINKA napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024):
Wymieniałem żarówkę kierunkowskazu lewy bok od strony kierowcy w Tico
O który konkretnie chodzi? W zderzaku/ w błotniku? Bo na internecie kilka widzę.
-
@TADEUSZ-MALINKA Nie klej plastik do metalu, to bez sensu.
Z Matiza chyba pasują, tylko trzeba troszkę podpiłować, o ile pamiętam.
Ale może spróbuj czymś pogrubić tę część wchodzącą w blachę, wtedy wejdzie na wcisk i nie trzeba będzie tej ułamanej blokadki. Kombinowałbym z owijaniem taśmą izolacyjną. -
@WarningDeadPL błotniku strona lewa od kierowcy
-
@leo jeszcze poszukam , to nie jest takie pilne bo Tico w garażu , dzięki za podpowiedź
-
@TADEUSZ-MALINKA Ja w swoim Tico zmieniałem przednie klosze od kierunkowskazów na białe i boczne też. Te boczne właśnie były od Matiza.
Przód
https://zlosniki.pl/topic/9797/moje-tico-poprzednie-i-obecne-by-jaco/39
Bok
https://zlosniki.pl/topic/9797/moje-tico-poprzednie-i-obecne-by-jaco/41
Kup sobie komplet i auto od razu fajniej wygląda. -
@TADEUSZ-MALINKA napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024):
@WarningDeadPL błotniku strona lewa od kierowcy
A to rzeczywiście u nas ciężki temat.