Naprawa dekodera DVB-T
-
Znajoma mi podrzuciła prawie nowy dekoder od TV naziemnej. Niestety gdzieś zawieruszyla paragon aby skorzystać z gwarancji. Okazała się jednak prosta naprawa. Spuchł jeden z kondensatorów i po wymianie dekoder znów ożył .
-
-
@pacior napisał w Naprawa dekodera DVB-T:
@jaco chyba dość szybko padł jeżeli to w nowym systemie jest ten dekoder 🤔
Tak w nowym systemie. Jak sam wiesz że klepią to na potęgę i zawsze może się coś trafić .
Podłączałem w ostatnich miesiącach kilkadziesiąt dekoderów i to drugi przypadek aby po niedługim czasie używania padł. W tym jeszcze można coś grzebać ale podłączałem też i takie :
https://allegro.pl/oferta/tuner-dekoder-tv-naziemnej-hd-dvb-t-dvb-t2-h-265-12182348621a tu już raczej nic się nie wymieni tylko dekoder na nowy . A i taki odmówił posłuszeństwa po miesiącu.
Oczywiście nie ja zamawiałem tylko jeździłem podłączyć i skonfigurować. Te co ja kupiłem i instalowałem działają na chwilę obecną bez problemu. -
@jaco napisał w Naprawa dekodera DVB-T:
Oczywiście nie ja zamawiałem tylko jeździłem podłączyć i skonfigurować. Te co ja kupiłem i instalowałem działają na chwilę obecną bez problemu.
Skoro siedzisz w temacie, to jakie modele polecasz?
-
@leo tego z linka pod warunkiem posiadania gniazda USB w TV bo HDMI już jest standardem . No chyba że zależy komuś na wyświetlaczu to dowolny inny model. Tu nie ma co szukać który lepszy tylko aby działał .
-
-
Dorzucę dwa grosze do dyskusji.
Parę miesięcy temu również szukałem dekodera dla rodziców a następnie dla siebie.
Testowałem:
WIWA - zwróciłem
Ferguson - zwróciłem
Oba modele za podobne pieniądze (ok 100zł). Ich wadą było powolne działanie - przełączanie kanałówWreszcie natrafiłem na forum Emitel-a i tam polecali tunery AB TerreBox.
Zakupiłem TereBox 2T i zauważyłem że faktycznie jest lepiej. Przełączanie kanałów i całe menu chodzi płynniej - pilot również jak by bardziej solidny.Mam dwa modele firmy AB:
-
@jaco Mam właśnie taki miniaturowy jak w linku który podesłałeś. Zaleta jest taka, że schowałem go za telewizorem wiszącym na ścianie. Zasilanie z USB z telewizora. Pod telewizorem nie mam szafki więc priorytet to był brak dodatkowych urządzeń do postawienia i zasilaczy do podłączenia. Póki co działa od paru miesięcy. Jak padnie to jest gwarancja.
-
Ciekawe urządzenie, jeśli się ma w telewizorze USB. Nie widać, tylko chyba kabel z odbiornikiem podczerwieni do pilota trzeba wyprowadzić na wierzch - zgadza się?
Ja mam dekoder wolnostojący. Dorobiłem specjalny przedłużacz z kilkoma gniazdami i wyciągniętym na wierzch wyłącznikiem na kablu - odcinam nim napięcie do telewizora i dekodera, więc sprzęty nie pracują na czuwaniu. Ale wkurza mnie trochę, że trzeba używać dwóch pilotów, a ten do dekodera jakiś kiepski jest. Niby da się zaprogramować go na włączanie telewizora, ale jakoś to u mnie nie działa.
Może rozejrzę się za takim "gwizdkiem", bo mam USB w odbiorniku. -
@leo napisał w Naprawa dekodera DVB-T:
Ciekawe urządzenie, jeśli się ma w telewizorze USB. Nie widać, tylko chyba kabel z odbiornikiem podczerwieni do pilota trzeba wyprowadzić na wierzch - zgadza się?
Niby tak, ale u mnie leży z tyłu za telewizorem. Odbicia od sufitu i ścian wystarczają. Nic nie widać, zero dodatkowych dziwnych urządzeń czy kabli.
-
@leo napisał w Naprawa dekodera DVB-T:
Niby da się zaprogramować go na włączanie telewizora, ale jakoś to u mnie nie działa.
Być może nie obsługuje twojego pilota od TV. Miałem takie przypadki.
-