Wymiana głowicy/silnika
-
@ryszard super opis ☺️ generalnie pracą na LPG nie ma czym się przejmować, instalacja jest wrażliwa, nawet zmiana filtra powietrza może spowodować że wszystko się rozjedzie i trzeba regulować. Najważniejsze żeby na benzynie było ok.
-
@pacior
Jeszcze na benzynie nie próbowałem.
Natomiast przy zasilaniu silnika gazem to fakt nawet nieduża różnica w jakości zatankowanego gazu potrafi wpłynąć na pracę silnika w tym jego gaśnięcie. Zwykle jakość gazu na dużych stacjach takich jak Orlen jest lepsza niż na małych, które sprzedają LPG w niższych cenach. -
Najczęściej tankuję tańszy gaz na małych stacjach i taki mam w butli. Jak go zużyję zatankuję na Orlenie lub innej większej stacji i obroty silnika powinny trochę wzrosnąć,
Mogę zmienić filtr powietrza na starszy trochę brudniejszy co powinno podnieść ciśnienie ssania a tym samym ilość podawanego przez reduktor do mieszalnika gazu i ponieść obroty silnika w tym obroty biegu jałowego. -
@ryszard napisał w Wymiana głowicy/silnika:
Najczęściej tankuję tańszy gaz na małych stacjach i taki mam w butli. Jak go zużyję zatankuję na Orlenie lub innej większej stacji i obroty silnika powinny trochę wzrosnąć,
Mogę zmienić filtr powietrza na starszy trochę brudniejszy co powinno podnieść ciśnienie ssania a tym samym ilość podawanego przez reduktor do mieszalnika gazu i ponieść obroty silnika w tym obroty biegu jałowego.Zawsze montowałem filtry od Filtrona, raz mi się zdarzyło kupić inny który ewidentnie był cieńszy, zmieniło się ciśnienie i silnik na wolnych obrotach gasł. Przy gazie najlepiej trzymać się jednego producenta.