Wymiana fartucha kołnierza pralki Whirlpool AWE 60110
-
Z powodu pleśni jaka się zrobiła postanowiłem wymienić.
Zakup na znanym serwisie. aukcujnym za 55zl z przesyłką.
Wymiana zajęła mi około godziny.
W moim egzemplarzu pralki mocowanie górne jak i dolne jest inne jak można znaleźć film instuktażowy z north.pl.Dolne mocowanie na sprężynie. Górne już na wkręty.
Tak więc zaczynamy od odkręcenia sciankek bocznych.
Zdejmujemy sprężynę.
Jak pisałem u mnie góra jest na wkręty.
Po odkręceniu wyciągamy wszystko.
Czyścimy wszystko przed montażem nowego.
Aby łatwiej było założyć nowy kołnierz dobrze jest użyć płynu do mycia naczyń.
Najpierw zakladamy dół.Później górę.
Przykręcamy boczki i cieszymy się samodzielną wymianą.
-
Ten post został usunięty!
-
Mogłem odwrócić butelkę :P
-
@Jaco No i brawo! Najlepsza to samodzielna naprawa. :-)
Przydałaby się w opisie, na samej górze, nazwa modelu pralki. Uzupełnisz?Tak patrzę z boku na te cieniutkie, delikatne koła pasowe... i ten paseczek... to aż zimno mi się robi, gdy pomyślę, że to się rozkręca do 1000 obr/min... 😱
-
@leo napisał w Wymiana. fartucha kołnierza pralki .:
Przydałaby się w opisie, na samej górze, nazwa modelu pralki. Uzupełnisz?
Zrobione . Ale ten kołnierz pasuje też do innych modeli gdyby co ale zawsze lepiej zapytać sprzedawcę . Ja pytałem.
-
Wymiana sprawna, fachowa, bez bólu. A czy dobrze widzę, że bęben jest skręcany ? Bo to tylko dobrze świadczy o niej, samodzielna wymiana łożysk to też parę stówek do przodu.
-
Wielkie brawa z mojej strony.
Nie ma to jak własnoręcznie dokonana naprawa, oszczędności finansowe, a przede wszystkim zadowolenie z dobrze wykonanej roboty. -
@Jaco gratuluje :)
Sam przerabiałem ostatnio temat z fartuchem tyle, że w pralce ładowanej od przodu/boku - narzeczona albo ja wyjmując ciuchy z prania nie zauważyliśmy, że ekspres zahaczył się o fartuch i w efekcie jego kawałek został wyrwany. Oczywiście nikt nic nie zauważył a potem było zdziwienie, że w pralki leci woda jak wstawiliśmy pranie. U mnie kołnierzy był mocowany na dwóch połączonych ze sobą sprężynach. Ileż się nakląłem żeby je założyć to wie tylko sama pralka ;) -
@likaon @Sharky @Gooral dzięki.
Tu łożysk na razie nie słychać.
Co do zakladania sprężyny ta akurat jest w całości sprężyną. Wiem że te ładowane od przodu mają ją z taką jakbyl inką i trudno to się zakłada.Jakieś dwa miesiące temu byłem u znajomej założyć właśnie sprężynę bo chyba fabrycznie była źle założona i gdy ta wycierała kołnież scierką zrobiła się dziura przez którą wiadomo lała się woda.
Trzeba było zdjąć przód bo inaczej nie dało się naciągnąć sprężyny.
Oczywiście użyłem płynu do mycia naczyń 😂😂😂 -
@Jaco napisał w Wymiana fartucha kołnierza pralki Whirlpool AWE 60110:
Trzeba było zdjąć przód bo inaczej nie dało się naciągnąć sprężyny.
Oczywiście użyłem płynu do mycia naczyń 😂😂😂Dokładnie tak, cały przód i góra pralki była do zdjęcia.
Ja o patencie z płynem do mycia naczyń nie pomyślałem w ogóle - jak to mówią, myślenie ma przyszłość ;) -
@Gooral Płyn do mycia naczyń to świetny lubrykant, gdy trzeba w domowych warunkach przesunąć coś gumowego (np. uszczelkę - bez skojarzeń proszę 🐷 ) po metalu albo plastiku.
Kiedyś do montowania uszczelek na rurkach kanalizacyjnych w domu używałem oleju jadalnego, ale w dłuższym czasie może on źle wpływać na gumę. Odrobina neutralnego płynu do naczyń ułatwia sprawę.