Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM
-
@tom83ek Też miałem problem z wycieraczkami w Clio. Raz działały, raz nie. Myślałem, że problemem jest przełącznik i go wymieniłem, ale usterka pozostała. Wody w silniku nie było. Okazało się, że styki w mechanizmie na silniku się rozleciały. Były już mocno nadpalone i normalnie się łamały. Na chwilę je podratowałem i podoginałem, ale od razu zamówiłem nowy silnik z Valeo i zamontowałem jak tylko przyszedł, żeby nie było niespodzianki podczas deszczu. Na Twoim miejscu, zaopatrzyłbym się w nowy silnik, żeby był w razie czego. Valeo w tym przypadku śmiało polecam, do mnie przyszedł identyczny jak ten, który był na pierwszy montaż.
Taśmę poduszki powietrznej w kierownicy już zmieniałeś? Jak nie, to też się przygotuj, że jeśli nikt wcześniej jej nie wymienił, to może paść. Cena oryginału jest mocno średnia, ale warto dopłacić, bo z zamiennikami bardzo często bywa tak, jak z Twoim silnikiem od wycieraczek - nie działają od początku.
-
@Szarik napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
Też miałem problem z wycieraczkami w Clio. Raz działały, raz nie. Myślałem, że problemem jest przełącznik i go wymieniłem, ale usterka pozostała. Wody w silniku nie było. Okazało się, że styki w mechanizmie na silniku się rozleciały. Były już mocno nadpalone i normalnie się łamały. Na chwilę je podratowałem i podoginałem, ale od razu zamówiłem nowy silnik z Valeo i zamontowałem jak tylko przyszedł, żeby nie było niespodzianki podczas deszczu. Na Twoim miejscu, zaopatrzyłbym się w nowy silnik, żeby był w razie czego. Valeo w tym przypadku śmiało polecam, do mnie przyszedł identyczny jak ten, który był na pierwszy montaż.
Zastanawiam się nad zakupem mechanizmu wycieraczek bo na jednym końcu trzpienia (gdzie przykręca się wycieraczki ) są dosyć duże luzy. Mogło by to wyjaśniać skakanie wycieraczki po szybie...
Taśmę poduszki powietrznej w kierownicy już zmieniałeś? Jak nie, to też się przygotuj, że jeśli nikt wcześniej jej nie wymienił, to może paść. Cena oryginału jest mocno średnia, ale warto dopłacić, bo z zamiennikami bardzo często bywa tak, jak z Twoim silnikiem od wycieraczek - nie działają od początku.
Taśma od poduszki w kierownicy padła mi przy 120 000km :) Myślałem już nad regeneracją - są zakłady które wymieniają taśmę. Jednak na razie jeżdżę jak jest.
-
@tom83ek a jakie macie spalanie w tym bolidzie? Bo mnie w naszym spalanie trochę zaskakuje. Fakt, że auto robi bardzo krótkie odcinki i jeździ na szerokich 15" latem, ale 8,2 litra jak na silnik 1,2 to jednak sporo. Tyle to mi Opel po mieście zimą pali xd
-
@Gooral
Żona jak jeździ to komputer pokazuje średnio 6,3l - 6,7l max. Z reguły codziennie trasa 10km w jedną stronę (5km drogą z prędkościami 90km/h, reszta miasto + światła + korek) i droga powrotna.8l to faktycznie sporo, mnie się 7l jeszcze nie pokazało...
Jak ja wsiadam to średnie spalanie na komputerze spada :) Opony mam takie jak przewidział producent 165/65 R15 -
@tom83ek no to u mnie trasa jaką pokonuje moja narzeczona to 5km w jedną stronę i w sumie połowa tej trasy to korek. Auto nie szarpie, ładnie wkręca się na obroty, żaden check się nie świeci. Chyba profilaktycznie i tak wymienię świece i kable, może to coś da, chociaż nie sądzę żeby spalanie od tego spadło o 2 litry xd
-
@Gooral napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
@tom83ek no to u mnie trasa jaką pokonuje moja narzeczona to 5km w jedną stronę i w sumie połowa tej trasy to korek. Auto nie szarpie, ładnie wkręca się na obroty, żaden check się nie świeci. Chyba profilaktycznie i tak wymienię świece i kable, może to coś da, chociaż nie sądzę żeby spalanie od tego spadło o 2 litry xd
W 1.2 16V 75KM reguluje się też zawory. Może od tego zacznij? :)
-
@Gooral U mnie spalanie jest na poziomie ok. 7l przy obecnej pogodzie. Autem jeździ moja mama i robi w jedną stronę ok.5km. Korków większych raczej nie ma.
-
@Gooral
Ja też bym musiał sprawdzić zawory profilaktycznie. Teoretycznie powinno się je regulować co 60 000km. Parę miesięcy temu dzwoniłem do serwisu w którym już byłem dwa razy (serwis specjalizujący się w autach Renault i Peugeot) to zaśpiewali 600zł za regulację. Nie wiem czy tego nie zrobię sam w przyszłym roku... -
@tom83ek A nie wiesz może, czy reguluje się je tradycyjnie, jak np. w Tico, czy są tam jakieś podkładki, blaszki regulacyjne czy coś takiego?
-
@Szarik
Na 90% tradycyjnie szczelinomierzem jak w Tico. Na forach i YT nikt o blaszkach podkładkach nie wspominał. Tylko ten silnik występował w 2 wersjach poznawało się to po wałku na zaworach. W zależności od wałka były inne wartości szczelin.Jest tylko trochę zabawy bo trzeba ściągnąć cały kolektor dolotowy. Dodatkowo te pokrywy zaworów lubią podciekać olejem i najlepiej je potem kleić na silikon.
-
@tom83ek napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
Wczoraj padły całkowicie przednie wycieraczki.
O, a wczoraj koleżanka w pracy mówiła, że jej też padły wycieraczki w clio. Nie tak, że całkiem - został "najwyższy bieg", przy którym latają jak wściekłe. Dziś razem z mężem miała pojechać do mechanika na naprawę.
Tak sobie pomyślałem, że pewnie padł przełącznik - może wystarczy czyszczenie styków? Na silniczek i przekładnię bym nie stawiał, jeżeli jeden tryb pracy pozostał sprawny. Ale z tego, co piszecie, mogły posypać się styki przy silniczku - może nie wszystkie... Możliwe? (Kto rozbierał, pewnie wie. ;-) ) -
@leo napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
Tak sobie pomyślałem, że pewnie padł przełącznik - może wystarczy czyszczenie styków? Na silniczek i przekładnię bym nie stawiał, jeżeli jeden tryb pracy pozostał sprawny. Ale z tego, co piszecie, mogły posypać się styki przy silniczku - może nie wszystkie... Możliwe? (Kto rozbierał, pewnie wie. ;-) )
W Clio najczęściej pada silnik, potem problemy z masą na silniku a jeśli wycieraczki pracują wybiórczo (nie na wszystkich biegach) to lubi zrywać się jedna żyła w wiązce elektrycznej między lewym przełącznikiem ze światłami a prawym od wycieraczek....
-
@tom83ek Aha, dzięki za info.
W Dusterach też pojawiał się podobny problem, ale z klaksonem. Źle rozwiązana sprawa z jednym kabelkiem: trochę zbyt krótki, naciąga się, zgina, przeciera, w końcu zrywa.
A nie jestem pewien, czy czasami w Clio nie ma takiego samego "pająka". -
@tom83ek Aha, dzięki za info.
W Dusterach też pojawiał się podobny problem, ale z klaksonem. Źle rozwiązana sprawa z jednym kabelkiem: trochę zbyt krótki, naciąga się, zgina, przeciera, w końcu zrywa.
A nie jestem pewien, czy czasami w Clio nie ma takiego samego "pająka".Toś mnie właśnie pocieszył - ostatnio w clio przestał działać klakson, liczyłem, że to kabel pod maską zaśniedziały.
-
A nie jestem pewien, czy czasami w Clio nie ma takiego samego "pająka".W Clio wygląda to tak:
-
@Gooral napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
Toś mnie właśnie pocieszył - ostatnio w clio przestał działać klakson, liczyłem, że to kabel pod maską zaśniedziały.
Nie musi być akurat manetka... Może faktycznie jakaś śniedź na połączeniach. Dziś akurat wziąłem się za naprawę PMa, bo nie działały prawy przedni kierunkowskaz i prawa przednia postojówka... W kierunkowskazie brudne styki w kostce, w oprawce też brudne i luźne styki. Żarówka w postojówce spalona, do tego kwitnąca śniedź w kostce. Po prostu trzeba sprawdzić.
Pamiętam, że w dusterze za pierwszym razem rozebrałem manetkę i polutowałem kawałek nowego kabelka, starczyło na parę lat. Potem już nie chciało mi się kombinować, bo dostęp do końcówek kabelków lichy, trudno lutować... Kupiłem na Alle za niewielką kwotę używaną lewą manetkę od Laguny, Meganki albo Clio (nie pamiętam już), włożyłem i działa. -
@tom83ek napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
W Clio wygląda to tak:
Eee, nie, w moim jest inna wersja (pewnie starsza), z dłuższymi manetkami.
-