Zasilacz warsztatowy z komputerowego ATX
-
Przedstawiam Wam mój sposób na wykorzystanie starego zasilacza Atx z peceta.
Sercem urządzenia jest przetwornica DC-DC ZK-4KX zakupiona na aliexpress którą można wyrwać za około 35zł z przesyłką do paczkomatu.
Przetwornicę zasiliłem z 12V, dodatkowo dołożyłem mały wentylator również 12V.
Jedyną przeróbką w zasilaczu było zwarcie kabelka zielonego z masowym czarnym aby startował po podaniu 230V.
Przetwornica pozwala na płynną regulację napiecia od 0,1 do 30V, oraz prądu od 0,01 do 4A.
U mnie świetnie się sprawdza do zasilania urządzeń i ładowania różnych akumulatorów dzięki możwilości ograniczenia max prądu,
nawet podładowywałem nim aku z Suzuki :D
Wskazania z wyświetlacza w pełni pokrywają się z rzeczywistością.
W sumie zrobiłem 2 takie zasilacze, przy czym w drugim dołożyłem jeszcze gniazdo USB na 5V a wentylator powędrował na zewnątrz puszki instalacyjnej.
-
@pacior link do przetwornicy
https://a.aliexpress.com/_vMowkjCenę najlepiej zbić jakimiś kuponami, mi właśnie wpadł na 2 dolary więc teraz mógłbym zapłacić 28zł 😁
-
O, nie wiem czy to taki sam zasilacz co miałem, ale notorycznie uwalało mi w nim kondensator na linii załączania, zielony kabelek. Objawiało się to brakiem podtrzymania, musiałem na stałe zwierać zielony z czarnym aby komputer działał. Ale to czasy core2duo, jakieś 2007 :) a moduł jest na tyle duży że nie idzie go upchnąć do metalowej obudowy ? Pamiętam że chieftec nie był jakoś mega napakowany.
-
-
Witaj , czy robiłeś pomiar + lub - w stosunku do uziemienia -konstrukcji metalowej zasilacza . Bo może się okazać że będziesz miał niebezpieczne napięcie , jeśli w tym zasilaczu nie ma transformatora sieciowego -który galwanicznie odizoluje stronę wtórną od pierwotnej . Sprawdź to .