Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3TD)
-
@pacior napisał w Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3 TDCI):
@Jaco tak, dokładnie na platformę rowerową montowaną na hak 😔
Rany boskie... toż to przecież akcesorium, w dodatku demontowalne!
Tylko nie pisz, że jeszcze musiałeś przedtem na SKP jechać i płacić za spojrzenie diagnosty + papierek... -
-
No ja bylem w środę wpisać hak ale w apce m obywatel jeszcze nie mam zmian.
-
@Jaco napisał w Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3 TDCI):
No ja bylem w środę wpisać hak ale w apce m obywatel jeszcze nie mam zmian.
A aktualizowałeś dane w apce?
-
A aktualizowałeś dane w apce?
No nie. Ale teraz odświeżyłem i wpis się pojawił.
@pacior dzięki. -
Pierwszy wyjazd z platformą bardzo udany, choć trzeba zapomnieć o off rodzie 😅
500km po Polsce zaliczone bez strat.
-
@pacior dałeś radę na dwóch rowerach jednoczenie jechać ? :)
-
@Jaco była ze mną kierowniczka 😅
A tak w ogóle to miałem ponad roczną przerwę od roweru i wszystko mnie boli 😔
Złapałem też kapcia w rowerze i rozwaliłem ośkę w tylnym kole 😐 i o ile lubię grzebać przy samochodzie to w rowerach mam dwie lewe ręce 🥴 chociaż dętkę sobie zmieniłem w 5 minut -
@pacior niby te rowery to nie są jakieś kapcie, to ładnie musiałeś na nim czadu dać hehe :)
-
o ile lubię grzebać przy samochodzie to w rowerach mam dwie lewe ręce
No przeca to to samo :)
Ja tam rowerkiem każdego dnia śmigam.
-
-
Dziś wyregulowalem ręczny w Musso, nie posiada on samoregulacji i co kilka miesięcy trzeba zdjąć kołpak od felgi by dostać się do okienka rewizyjnego 😏
Ubiegłoroczna konserwacja podłogi zrobiona mieszanką gęstego fluidolu z olejem trzyma się idealnie ☺️ -
Pochwalę się (lub poskarżę) 😅 Musso wczoraj przejechało 750km bez protestu, gorzej ze mną bo wyjechałem po pracy i dziś znów w niej jestem 😅
-
Pochwalę się (lub poskarżę) 😅 Musso wczoraj przejechało 750km bez protestu, gorzej ze mną bo wyjechałem po pracy i dziś znów w niej jestem 😅
Znam ten ból z pracą :D ja wczoraj prosto po pracy pojechałem ze szwagrem po auto. Zrobiłem mniej bo jedynie 450 km ale i tak wróciłem ok północy do domu i dzisiaj od rana znów praca ;)
-
W sobotę Musso bezproblemowo przeszło badanie techniczne, przez rok przejechało równe 10 tysięcy kilometrów, oczywiście bez awarii 😁
Tak dobrze zakonserwowałem Vin na ramie że dobre 5 minut trwało usuwanie tej konserwacji żeby go odczytać 🙂 -
Kolekcja literatury się powiększyła ☺️
-
-
@pacior mussowa pozycja do przeczytania :)
-
Wybieram się za kilka dni w Bieszczady, miesiąc temu tam będąc nawigacja google zrobiła mi niezłego psikusa i było kilka momentów kiedy Ignis z dużymi problemami podjeżdżał pod góry.. tym razem jadę Musso. Zakupiłem więc łańcuchy, nie mam z nimi doświadczenia, może ktoś z Was używał i ma jakieś cenne rady? 😅
Ps. Tym razem skorzystam pewnie z automapy, chyba że macie jakąś dobrą alternatywę?
-
@pacior Ja używałem, i to nie w górach, ale na podzamojskiej wsi... :-)
Co mogę poradzić:- Trzymaj je zawsze na wierzchu, a nie na spodzie bagażnika - żeby były zawsze pod ręką.
- Spraw sobie dobre rękawice, żebyś mógł swobodnie manewrować w nich palcami, i trzymaj razem z łańcuchami.
- KONIECZNIE przećwicz zakładanie przed wyjazdem, i to ze dwa razy. Z instrukcją w łapie. Zakładanie łańcuchów po raz pierwszy już w trasie to koszmar.
- Ponieważ rzadko korzysta się z łańcuchów, co roku przećwicz zakładanie "na sucho". Po dwóch-trzech zimach zapamiętasz, co i jak.
- Gdy już przyjdzie Ci ich użyć, bardzo dokładnie sprawdź ich naciąg. Tu nie ma miejsca na bylejakość, jeśli chcesz mieć cale podwozie. Następnie przejedź z pół kilometra, zatrzymaj się i ponownie sprawdź, jak się ułożyły w ruchu. Ewentualnie popraw. Wykorzystaj potem każdy postój na kontrolę.
- Nie próbuj jechać na łańcuchach po czarnym asfalcie. Jest to zabronione, poza tym szybko je zniszczysz i możesz uszkodzić opony.
- No i ostatnia sprawa - jedź naprawdę bardzo powoli. Na łańcuchach nie ma wyścigów.
Co do mapy... Proponuję dobrą i nową papierową. Tyle w temacie. :-)