Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
@jaco przerabiałem ostatnio ten temat u ojca w VW Touranie tylko z elektrycznymi szybami. Rozebranie tego dziadostwa tam łatwe nie było - do wyjęcia wszystkiego były potrzebne 2 osoby (ze względu na ryzyko uszkodzenia szyby). Skończyło się na zakupie całego mechanizmu bo jeszcze nie mogliśmy dojść do ładu i składu z linkami.
-
@gooral rozbierałem u kumpla w golfie i też tam kupił w całości.
Tu już rozebrałem. Jest dość łatwo wyjąć. Ciekawe jak bedzie z założeniem.Stary ślizg zabezpieczyłem trytytką aby nie spadł. Nowy podczas montażu też tak zrobię.
Aby zdjąć linki ze ślizgu najpierw zdjemujemy tą sprężynę po lewej i lekko naciągając linke wypina siez tego kółka. Wypina się ze ślizgu zaklada nowy i sklada sie w odwrotnej kolejności. -
No i zrobione.
Nowe i stare:
-
-
@leo w zimę może by to przeszło ale nie przy takim upale.
-
Jak się uda będzie kosmetyczna zmiana ale trzeba poczekać.
-
@bpx33 napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Wreszcie felgi?! :OOO Bo jak nie to <facepalm>!
A nie felgi xD :)
-
Mała zapowiedź.
-
@jaco chromowane ramki świateł przeciwmgłowych/halogenów?
-
@gooral tak .
Tylko samochód trza umyć :P
-
@gooral napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
@jaco chromowane ramki świateł przeciwmgłowych/halogenów?
Czy one są plastikowe czy to chromowany metal?
-
@leo plastik.
-
-
@pacior nie przesadzaj 😄😄😄
-
Dopatrzyłem się w książce serwisowej że ostatnia wymiana świec była w 2017r. Więc kupiłem nowe GM i wymieniłem.
Wydaje się teraz auto jakby żywsze było.Za pomocą szczelinomierza ustawiłem przerwę na 0,9 gdyż taka powinna być według instrukcji. Nowe miały 0,8.
-
-
@jaco Hehe... Kilka takich kamerek i dwa monitorki od paru lat leżą u mnie w garażu. Mam na nie pomysł, ale wciąż nie mogę się zebrać, ciągle coś innego do zrobienia. :-(
Tak kamerka dołączona do plastiku (pewnie obudowy oświetlenia tablicy) to jakiś zestaw dedykowany do Merivy? -
-
@leo. tak kamerka dedykowana do podswietlenia tablicy. Jest na zewnątrz więc ledy nie muszę zaklejać.
A taki widok mam gdy wyjeżdżam z garażu.Chyba w ciemności dobrze widać ?