Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
@leo napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Za to patrzę na klawiaturę przy każdej okazji
Okazji wymiany ? Patrzysz przez korek wlewu czy odkręcasz pokrywę. Przez korek zbyt wiele się nie zobaczy.
-
@Jaco napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Okazji wymiany ? Patrzysz przez korek wlewu czy odkręcasz pokrywę. Przez korek zbyt wiele się nie zobaczy.
Przy każdej okazji, jaka się nadarzy. Np. regulacji zaworów, czyszczenia odmy, wymiany przepuszczającej uszczelki. Gumowej uszczelki pod pokrywą zaworów.
-
Np. regulacji zaworów
Mam hydropopychacze więc to odpada. U mnie sucho wokół uszczelki więc specjalnie pokrywy odkręcać nie będę a przez korek nie wiele widać.
-
-
@Jaco Przy każdej wymianie oleju stosuję płukankę, żadnych negatywnych skutków nie zauważono.
-
Wczoraj udało się trochę czasu z organizować i wymieniłem olej i filtry.
Byłem bardzo zdziwiony stanem filtra gazu w reduktorze :i zawartością :
Zawartość pyłu czy opiłków bo sam nie wiem jak to nazwać wyssałem odkurzaczem .
Zmieniłem filtr razem z uszczelkami . Porównanie nowego i tego co miał 11 tyś
Zmieniłem też drugi i z ciekawości go rozciąłem. Filtr raczej czysty. Jedynie taki jakby olejowy osad jest :
A to filtry powietrza i kabinowy. Praktycznie żadnego zużycia. Lekko przykurzone :
Komplet filtrów do silnika kosztuje mnie około 80zł . Chyba zacznę je wymieniać przy 20 tyś bo co 10 tysięcy chyba nie ma sensu , chodzi o filtr powietrza i kabinowy.
-
-
@pacior to pierwszy raz po zainstalowaniu gazu. Może jakieś resztki po montażu. Zobaczymy jak będzie następnym razem.
-
Byłem bardzo zdziwiony stanem filtra gazu w reduktorze :
Nooo, trochę kiepska sprawa.
Ile przejechałeś po montażu instalki?Zmieniłem też drugi i z ciekawości go rozciąłem. Filtr raczej czysty. Jedynie taki jakby olejowy osad jest :
Ten olejowaty "mazut" to normalna sprawa. A pooglądaj sam parownik, czy nie ma tam na dole jakiegoś koreczka wkręcanego (może być plastikowy). U mnie w Lovato jest taki korek, wykręca się go na gorącym parowniku i "mazut" sam spływa (najlepiej coś podstawić przedtem). Nie ma tego dużo, ale po 10 kkm zawsze coś spłynie.
Komplet filtrów do silnika kosztuje mnie około 80zł . Chyba zacznę je wymieniać przy 20 tyś bo co tysiąc chyba nie ma sensu , chodzi o filtr powietrza i kabinowy.
A wymieniałeś dotychczas co tysiąc? :-)
-
Ile przejechałeś po montażu instalki?
11 tyś.
czy nie ma tam na dole jakiegoś koreczka wkręcanego (może być plastikowy). U mnie w Lovato jest taki korek, wykręca się go na gorącym parowniku i "mazut" sam spływa (najlepiej coś podstawić przedtem). Nie ma tego dużo, ale po 10 kkm zawsze coś spłynie.
Nie sprawdzałem .
A wymieniałeś dotychczas co tysiąc? :-)
Zawsze co 10 tyś.
-
11 tyś.
No to tak: zobacz za następne 10 kkm, może to faktycznie jakieś resztki po montażu. A jeśli po tych 10 kkm będzie podobnie - koniecznie zmień stację tankowania!
Nie sprawdzałem .
Obejrzyj.
Zawsze co 10 tyś.
Uff, chciałem się upewnić, skoro pisałeś o tysiącu. ;-)
Ale patrz, jaka różnica w podejściu producentów: mój rumuński francuz z nieco większym silnikiem (1,6) i raczej podobnej generacji, no i filtry wielkościowo są podobne do Twoich, ma napisane w instrukcji: filtr powietrza - co 90 kkm lub 4 lata. Widać, że ten filtr u Ciebie jest czysty. Nie jeździsz w trudnych warunkach (typowa ciągła jazda miejska, duże zapylenie itp.), więc ja spokojnie bym wymieniał przynajmniej raz na 20 kkm. Raz na 10 kkm można wyjąć, wytrzepać, przedmuchać sprężarką, obejrzeć - czy nie jest pognieciony, wilgotny... Jeśli nie będzie także zbytnio zasyfiony po tych czynnościach, wymieniałbym co 20, a może nawet 30 kkm.
Z filtrem kabiny u mnie jest: co 30 kkm lub 2 lata. Ale wymieniam go rzadziej; raz w roku wyciągam, wykonuję wyżej opisane czynności, czyszczę jego puszkę - po weryfikacji zwykle wkładam z powrotem. Spojrzałem w zapiski: pierwsza wymiana (od nowości auta) po 30 kkm, druga po kolejnych 38 kkm, trzecia po następnych 47 kkm. Wymieniam wtedy, gdy jest już widocznie ciemny, pogięty lub wilgotny. A weryfikuję to co roku. -
Uff, chciałem się upewnić, skoro pisałeś o tysiącu. ;-)
Literówka. Już poprawiłem.
No po polach nie jeżdżę więc kurzyć się nie ma co. Nawet ten powietrza od silnika można odkurzyć i przedmuchac sprężarką. -
No i tylna kamerka zaczęła mi szwankować . Nie za każdym razem ale dość często włącza mi się tak :
Niekiedy jest tak
Jak włączę ponownie wsteczny jest OK. Włącznik wstecznego wykluczam gdyż światła zawsze się zapalają . Może jakaś nieszczelność się zrobiła w obudowie kamery i dlatego dziwne zachowanie. Sprawdziłem połączenia wideo bo są w komorze gdzie jest teraz butla i tam nic się nie dzieje. Nie są zaśniedziałe . Na wszelki wypadek czyściłem to wszystko.
Nie ma reguły. Nie raz cały dzień włączy się normalnie a nie raz właśnie jak przedstawionych obrazach. Robi się cieplej więc trzeba będzie ją wyciągnąć i sprawdzić. -
https://allegro.pl/oferta/alarm-dedykowany-opel-oryginal-aso-14823518167
Zakupiłem i będę dokładać. -
-
@leo jednak będę zwracać.
Brakuje w wiązkach kabli i aby to podłączyć do modułu BCM musiał bym pina robić a moduł BCM i jego kostka schowane pod podszybiem i bardzo utrudniony jest dostęp. A kable tak krótkie że nawet kostki bym nie wyjął aby coś dodać. No nic . Zwrócę bo się nie da zamontować. . -
-
@leo już mi się odechciało.
-
@leo nie wiem jak teraz, ale ja większość tych niefabrycznych alarmów z lat 2000+ to demontowałem znajomym bo jakieś kwiatki, zwarcia i inne pierdoły były. Jakoś nie mam przekonania do nich. Jakość wykonania fatalna.
-
@likaon no ja nie miałem takich problemów bo alarm miałem tylko w jednym i drugim Tico. W polo nie miałem. Tu mam teraz to: