Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
-
napisał 3 lut 2023, 16:33 ostatnio edytowany przez
@leo naprawdę fajny. Nie to co chińczyk z androidem. Autem się jeździ a nie patrzy w ekran.
Dziś dołożyłem antenę GPS ( no muszę kartę zdobyć aby sprawdzić jak działa nawigacja) , kabel USB i mikrofon. Mogę odtwarzać muzykę z CD , telefonu przez BT , i USB a tam czytnik kart z karą pamięci.
Parę fotek wrzucam .
Do tego sterowanie z kierownicy komputerem pokładowym .
Gniazdo dla USB wyprowadziłem schowkiem.
Antena GPS leży za daszkiem przymocowana trytytką do kratki nawiewu.
Podświetlenie jest zgrane z resztą
Gdyby ktoś chciał radio do Opla to proszę na PW.
Mam do sprzedania radio CD 30 MP3 a w gratisie dodam transmiter BT firmy BLOW.
-
napisał 7 lut 2023, 20:20 ostatnio edytowany przez
-
napisał 22 lut 2023, 16:35 ostatnio edytowany przez
-
@leo naprawdę fajny. Nie to co chińczyk z androidem. Autem się jeździ a nie patrzy w ekran.
Dziś dołożyłem antenę GPS ( no muszę kartę zdobyć aby sprawdzić jak działa nawigacja) , kabel USB i mikrofon. Mogę odtwarzać muzykę z CD , telefonu przez BT , i USB a tam czytnik kart z karą pamięci.
Parę fotek wrzucam .
Do tego sterowanie z kierownicy komputerem pokładowym .
Gniazdo dla USB wyprowadziłem schowkiem.
Antena GPS leży za daszkiem przymocowana trytytką do kratki nawiewu.
Podświetlenie jest zgrane z resztą
Gdyby ktoś chciał radio do Opla to proszę na PW.
Mam do sprzedania radio CD 30 MP3 a w gratisie dodam transmiter BT firmy BLOW.
napisał 22 lut 2023, 18:43 ostatnio edytowany przez@Jaco a pytanko mam, miałes przypadek z radiem CD 30 że aktywowało się co jakiś czas przy wyłaczonym aucie? Bo tam w środku jest taki potencjometr na CD, gdzieś wyczytałem aby go przeczyscic nie rozbierając, oczywiście sama chemia co nie rozpuści i nie zmyje ścieżek.
-
@Jaco a pytanko mam, miałes przypadek z radiem CD 30 że aktywowało się co jakiś czas przy wyłaczonym aucie? Bo tam w środku jest taki potencjometr na CD, gdzieś wyczytałem aby go przeczyscic nie rozbierając, oczywiście sama chemia co nie rozpuści i nie zmyje ścieżek.
napisał 22 lut 2023, 19:03 ostatnio edytowany przez@likaon napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
miałes przypadek z radiem CD 30 że aktywowało się co jakiś czas przy wyłaczonym aucie? Bo tam w środku jest taki potencjometr na CD,
Ja miałem CD 30 MP3 . Co mam rozumieć że się aktywowało ? Włączało się samo? Może jakiś błąd i trzeba było by go skasować.
Mam jeszcze swoje bo na razie nie ma na niego chętnego więc mogę zerknąć ale o potencjometrze pierwsze słyszę. -
@likaon napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
miałes przypadek z radiem CD 30 że aktywowało się co jakiś czas przy wyłaczonym aucie? Bo tam w środku jest taki potencjometr na CD,
Ja miałem CD 30 MP3 . Co mam rozumieć że się aktywowało ? Włączało się samo? Może jakiś błąd i trzeba było by go skasować.
Mam jeszcze swoje bo na razie nie ma na niego chętnego więc mogę zerknąć ale o potencjometrze pierwsze słyszę.napisał 22 lut 2023, 19:23 ostatnio edytowany przez likaon@Jaco tak, włączało się samo, sprawdzało czy ma płytę, wywalało CD error albo coś w stylu brak CD i wyładowywało akumulator. Aby się dostać do tego potencjometru trzeba wybebeszyć całe radio, wyciągnąć odtwarzacz CD i jest na nim umieszczony okrągły płaski potencjometr z 3 przewodami. Jest to trochę roboty, a byłem tylko ciekaw czy miałeś taki objaw. Jeszcze z tym kolegą co mu naprawiałem nie miałem okazji rozmawiać, czy poprawiło się.
-
@Jaco tak, włączało się samo, sprawdzało czy ma płytę, wywalało CD error albo coś w stylu brak CD i wyładowywało akumulator. Aby się dostać do tego potencjometru trzeba wybebeszyć całe radio, wyciągnąć odtwarzacz CD i jest na nim umieszczony okrągły płaski potencjometr z 3 przewodami. Jest to trochę roboty, a byłem tylko ciekaw czy miałeś taki objaw. Jeszcze z tym kolegą co mu naprawiałem nie miałem okazji rozmawiać, czy poprawiło się.
napisał 22 lut 2023, 19:31 ostatnio edytowany przez@likaon mogę rozebrać swoje. To nie jakaś filozofia bo jak kupiłem te to dla spokoju wymieniałem CD . Mogę zrobić foty i tu wrzucić.
Ale jak piszę. U mnie na tym i na poprzednim nigdy radio samo się nie uruchomiło. Być może ktoś ingerował w fabryczną kostkę i zmieniał przewody.
Bo radio odpala się po włączeniu zapłonu o ile jest to zaprogramowane w radio. Bo jak nie jest to tylko manualnie da się je uruchomić . Oczywiście jak uruchamiamy manualnie to i wyłączamy manualnie.
Obecnie w tym co mam jest tak.
Włączam zapłon uruchamia się . Jak go wyłączę sam to po ponownym włączeniu zapłonu się nie włączy samo. Wyłącza się za każdym razem po wyłączeniu zapłonu. -
@likaon mogę rozebrać swoje. To nie jakaś filozofia bo jak kupiłem te to dla spokoju wymieniałem CD . Mogę zrobić foty i tu wrzucić.
Ale jak piszę. U mnie na tym i na poprzednim nigdy radio samo się nie uruchomiło. Być może ktoś ingerował w fabryczną kostkę i zmieniał przewody.
Bo radio odpala się po włączeniu zapłonu o ile jest to zaprogramowane w radio. Bo jak nie jest to tylko manualnie da się je uruchomić . Oczywiście jak uruchamiamy manualnie to i wyłączamy manualnie.
Obecnie w tym co mam jest tak.
Włączam zapłon uruchamia się . Jak go wyłączę sam to po ponownym włączeniu zapłonu się nie włączy samo. Wyłącza się za każdym razem po wyłączeniu zapłonu.napisał 22 lut 2023, 20:43 ostatnio edytowany przez@Jaco nie, nie rozbieraj. Zrobię rozeznanie co było grzebane i dlaczego, bo ktoś wcześniej tam grzebał.
-
@Jaco nie, nie rozbieraj. Zrobię rozeznanie co było grzebane i dlaczego, bo ktoś wcześniej tam grzebał.
napisał 22 lut 2023, 20:58 ostatnio edytowany przez@likaon a jaki tam jest wyświetlacz ?
-
napisał 23 lut 2023, 04:31 ostatnio edytowany przez
@Jaco tego nie wiem, otrzymałem samo radio i "weź pan to napraw".
-
napisał 23 lut 2023, 12:13 ostatnio edytowany przez
-
napisał 23 lut 2023, 12:33 ostatnio edytowany przez likaon
@Jaco a daj foto mechanizmu detekcji plyty, tam są takie dwie czarne plastikowe łapki/chwytaki, nie wiem jak to nazwać. Potencjometr jest szary, z czarną podstawą. W miejscu gdzie wchodzi płyta, były takie 2 pazurki na spręzynie, jak płyta wchodziła to one się odchylały i jeden miał potencjometr na sobie zmieniający wartość poprzez ruch obrotowy.
tutaj temat o tym:
cd30 -
@Jaco a daj foto mechanizmu detekcji plyty, tam są takie dwie czarne plastikowe łapki/chwytaki, nie wiem jak to nazwać. Potencjometr jest szary, z czarną podstawą. W miejscu gdzie wchodzi płyta, były takie 2 pazurki na spręzynie, jak płyta wchodziła to one się odchylały i jeden miał potencjometr na sobie zmieniający wartość poprzez ruch obrotowy.
tutaj temat o tym:
cd30napisał 23 lut 2023, 13:46 ostatnio edytowany przezOglądam ten napęd i chyba trzeba było by go rozebrać na części pierwsze aby się dostać do tych trzech kabli które się chowają tu:
-
Oglądam ten napęd i chyba trzeba było by go rozebrać na części pierwsze aby się dostać do tych trzech kabli które się chowają tu:
napisał 23 lut 2023, 16:05 ostatnio edytowany przez likaon@Jaco przeczytałem uważnie post, który podesłałem i ten napęd był w częściach w ok. 10 minut. Nie jest to trudne. No ale trzeba go rozebrać doszczętnie. Ja ostatnio dużo rzeczy dziwnych naprawiam typu ładowarki do wózków melex, cyfrowe ładowarki akumulatorowe, inne badziewia i po prostu nie pamiętam czasem wszystkiego :p dla mnie rozebranie tego napędu nie stanowiło problemu.
-
@Jaco przeczytałem uważnie post, który podesłałem i ten napęd był w częściach w ok. 10 minut. Nie jest to trudne. No ale trzeba go rozebrać doszczętnie. Ja ostatnio dużo rzeczy dziwnych naprawiam typu ładowarki do wózków melex, cyfrowe ładowarki akumulatorowe, inne badziewia i po prostu nie pamiętam czasem wszystkiego :p dla mnie rozebranie tego napędu nie stanowiło problemu.
napisał 23 lut 2023, 16:14 ostatnio edytowany przez@likaon rozłożyć tak. Złożyć i żeby jeszcze działało nie raz jest trudniej.
Ale jak pisałem. U mnie w dwóch takich egzemplarzach nic takiego nie występowało .
Nawet napiszę że kiedyś się mocno zdziwiłem będąc na grillu u siostry i auto stało nie daleko więc było włączone radio. No i po godzinie cisza. Myślałem że aku padł . Nie. Radio się samo wyłączyło. Tak jest zaprogramowany BCM . Nawet jak bym zostawił otwarte drzwi to światło zgaśnie samo po pół godziny. -
napisał 24 mar 2023, 08:21 ostatnio edytowany przez Jaco-
-
Czym to maznąć ?
No nie będę kupować całego panelu .
Nie wiem dokładnie jaki to odcień lakieru ale jak kupuje się radio to szukałem zawsze Grey
Wydaje mi się że jest to lakier perłowy grey technical. Ale pewny nie jestem.
napisał 24 mar 2023, 11:11 ostatnio edytowany przez@Jaco Szprejem ;) Jak prawdziwy Polak, nie wiem to się wypowiem... podjedź do najlepszego lakiernika w okolicy może ma czytnik kolorów taki po przyłożeniu, spytaj ile będzie 20 ml kosztowało zrobienia takiego koloru, on przystawi czytnik, ty spisujesz nazwę numeryczną on Ci mówi 500 zł a Ty mówisz dziękuję miło było poznać, z tym kodem wbijasz na internetową mieszalnie lakierów np. tą https://www.carpaint.pl/ i zamawiasz wg nr koloru puszkę lub najmniejszą możliwą ilość, możesz też powiedzieć, jak masz działalność, żeby Ci tego koloru próbkę 20 ml wysłali bo musisz pokazać Klientowi odcień.... nie dziękuj ;)
-
@Jaco Szprejem ;) Jak prawdziwy Polak, nie wiem to się wypowiem... podjedź do najlepszego lakiernika w okolicy może ma czytnik kolorów taki po przyłożeniu, spytaj ile będzie 20 ml kosztowało zrobienia takiego koloru, on przystawi czytnik, ty spisujesz nazwę numeryczną on Ci mówi 500 zł a Ty mówisz dziękuję miło było poznać, z tym kodem wbijasz na internetową mieszalnie lakierów np. tą https://www.carpaint.pl/ i zamawiasz wg nr koloru puszkę lub najmniejszą możliwą ilość, możesz też powiedzieć, jak masz działalność, żeby Ci tego koloru próbkę 20 ml wysłali bo musisz pokazać Klientowi odcień.... nie dziękuj ;)
napisał 24 mar 2023, 14:26 ostatnio edytowany przez@BigBeat taniej wyjdzie jednak zamówienie panelu i przełożenie plastiku a panel dalej można puścić za niższą cenę . I tak zrobię.
-
napisał 15 kwi 2023, 15:34 ostatnio edytowany przez