Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
@leo napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
BTW Łożysko wygląda na zardzewiałe na osłonie... Tak jest?
To jest plastikowa osłona w takim kolorze.
-
-
@leo teraz mam metalową rolkę napinacza i ona też jest z dwóch części czyli tu również lożysko musi mieć zaparcie aby samo w rolce się nie obróciło. A rolka jest w trzech miejscach znitowana.
Taka mam
-
@leo jak kupowałem Merivę to świeciła się Inspekcja . Po wymianie oleju skasowałem ją. Dziś się zaświeciła czyli wychodzi na to że tu jest zaprogramowana na 9 tyś km. Oczywiście skasowałem jak poprzednio. Zobaczymy przy jakim przebiegu znów się pojawi.
-
-
@leo z powodu cieknacego symeringu trudno by bylo okrescic zjadanie oleju ale nawet przy tym wycieku zjadania nie zuwazylem od wymiany do wymiany. Co do spalania to tak jak w ksiazce. Jakies 5.8 do 7l.
-
@leo napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
@Jaco Moim zdaniem, jak pisałem - dziwnie często.
Z tego co mi wiadomo to w systemie można zmieniać interwały powiadomień?
-
Mnie to nie przeszkadza. Autu myślę że też nie zaszkodzi częstsza wymiana oleju.
-
Tak tylko jako ciekawostkę podam przykład z wczorajszego spota Saabów u mnie w mieście. W silniku 2.0T (moc w tych silnikach była od 150KM do 210KM). Większość użytkowników stara się zmieniać olej co 12 tys. Są i tacy co zmieniają co 8tys. lub co 15tys., i robili już po 2 razy tubo i inne pierdy, a w egzemplarzu, który był sprowadzony ze Szwajcarii, od nowości do końca serwisowany w Saabie potem Oplu, olej był zmieniany co 30 tys. km. I silnik jest zdrowy, trzyma moc, sprężanie na wszystkich 4 cylindrach jest równe, turbo od nowości to samo (przebieg powyżej 240 tys. km.). I bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze.
Absolutnie nie jestem zwolennikiem interwałów 30 tys. pomiędzy wymianami oleju, ale jak widać silnik silnikowi nie równy i olej może nie mieć nic do rzeczy. -
@Gooral jak mialem malucha to jezdzilem na mineralnym lotos. Olej byl tak tani ze co pol roku mozna bylo wymieniac. Silnik nie bral ani grama. Ale kultura pracy silnika zawsze byla lepsza po wymianie.
-
Z racji kolejnego cieplego dnia pomalowałem fele letnie sprayem.
Po świętach zalożę .
-
@Jaco a gdzie alu? Stal to ZUO!
-
@BPX33 mam inne wydatki.
-
-
@Jaco napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
@BPX33 mam inne wydatki.
Napisałeś to tak jakby alu kosztowała kilka tysięcy sztuka... XD
@pacior napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
@BPX33 przynajmniej nie trzeba pucować. Nie ma nic gorszego niż ładne brudne felgi 😠
Jak się dba tak się ma! ;) Ja nie wiem co to takiego brudne alu, którego nie da się domyć. Wystarczy regularnie odwiedzać myjnię.
-
@BPX33 napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Napisałeś to tak jakby alu kosztowała kilka tysięcy sztuka... XD
Znajdź jakieś fajne w dobrej cenie to kupię XD
-
Myślę sobie coś takiego zrobić : AUX
-
-
@leo na razie myślę ale czy zrobię zobaczę. W sumie mam transmiter na BT do radia i to bezinwazyjne rozwiązanie aby móc słuchać muzy z internetu nawet.
-