Daewoo Tico PM 1993
-
@leo napisał w Daewoo Tico PM 1993:
Dziś PM pojechał na przegląd do SKP. :-)
Przegląd zrobiony, uwag negatywnych nie było, pojazd sprawny i dopuszczony do ruchu. :-)
No i spokój na kolejny rok.Gratuluję! Szkoda, że tak mało starszych aut jest zadbanych. :(
-
Dziś zlitrażowałem dokładnie PMa.
Ogólnie mało nim jeżdżę. Kiedyś ręczną pompką wypompowałem do cna zbiornik, wlałem dokładnie 30 l. Wyjeździłem, a kiedy były już resztki, znów wypompowałem do zera i zmierzyłem.
Okazuje się, że pali 5,08 l / 100 km. Nie jest źle, przyjmując, że mam dość ciężką nogę (ale bez przesady), sporo jeździłem po mieście (dużo zimnych rozruchów), no i za każdym wyjazdem uruchamiałem klimę celem przesmarowania sprężarki (choć nie używałem jej non stop, bo jednak sporo mocy zabiera). -
-
@pacior Zapewne tak. Podobnie miałem w srebrnym po założeniu nieco większych gum - niby 12 cali, ale 145/80. Spalanie nieco wzrosło, jednak prędkościomierz zaczął wskazywać wartości bardziej zbliżone do rzeczywistych.
W PMie na tych trzynastkach licznik pokazuje dokładnie tyle, ile się jedzie (sprawdzałem GPSem, nie ma przekłamania w ogóle). Więc po zmianie na 12-stki na pewno spalanie wyszłoby niższe (oczywiście pozornie). :-)A dziś - zonk: poszedłem wyciągnąć PMa celem zawiezienia żony na dworzec, przekręcam kluczyk - kontrolki ledwo się zajarzyły. Automat nawet nie wybił bendixa. Akumulator trup. Wyjąłem go, napięcie 5,4 V. Sprawdziłem areometrem - każda cela oczywiście wyładowana do cna. Znaczy już po akumulatorze. Podłączyłem pod prostownik z ciekawości, czy wstanie i ile czasu potrzyma prąd.
Jest to Exide 35 Ah. Rozkodowałem datę produkcji - czerwiec 2015 (no, bo chyba nie 2005...?) Auto normalnie odpalane i jeżdżone było 2 tygodnie temu; to dziwne, żeby po tak krótkim okresie napięcie spadło do ponad połowy nominału. A zadbałem o ten akumulator w okresie jego bezczynności - miesiąc temu długo podładowywałem w garażu.
Rozglądam się za nowym, muszę zagadać do BPXa, bo jest okazja spróbować firmy Yuasa. :-) -
@pacior
Mój poprzedni Exide też wytrzymał 5 lat i tak samo padł bez wcześniejszych objawów. Jeździłem do pracy a następnego dnia rano trup. -
@pacior napisał w Daewoo Tico PM 1993:
@leo akumulator na bank z 2015, pamiętam jak kupowałem nowy 4 stycznia, tylko nie wiem którego roku 😔
A pamiętasz, do którego tico go kupowałeś? Już do PMa, czy jeszcze do poprzedniego?
-
@tom83ek napisał w Daewoo Tico PM 1993:
@pacior
Mój poprzedni Exide też wytrzymał 5 lat i tak samo padł bez wcześniejszych objawów. Jeździłem do pracy a następnego dnia rano trup.No właśnie, nie lubię takich niespodzianek. Rozumiem, żeby się kończył i dawał wcześniej tego oznaki... No, ale nie po 5,5 roku. Wszystkie akumulatory, które miałem , wytrzymywały min. 8-9 lat - i wymieniałem dla świętego spokoju, żeby w zimie nie mieć problemu.
A na razie przytargałem go do domu. Wczoraj wieczorem dałem pod prostownik i walnąłem na parę godzin uderzeniowo 5,5 A, potem na noc standardowo 1/10 pojemności, czyli 3,5 A. Dziś w południe gęstość elektrolitu ok. 1,25 g/cm3, znaczy - robi się dobrze, bateria prawie w pełni naładowana. No i równo w każdej celi, czyli raczej zwarcia nie ma. Trzymam dalej pod prostownikiem i odepnę przy gęstości 1,28. Zobaczymy, jak jutro będzie.No i wpadło mi do głowy, że może coś w aucie kradnie prąd...? Alarm, radio? Trzeba będzie sprawdzić.
-
W PMie na tych trzynastkach licznik pokazuje dokładnie tyle, ile się jedzie (sprawdzałem GPSem, nie ma przekłamania w ogóle).
To tak samo jak w Swifcie założy się 14". Na 13" przekłamuje ok. 5 km/h przy 100 km/h, a na 14" jest prawie idealnie (ok. 1 km/h przekłamania). ;)
Auto normalnie odpalane i jeżdżone było 2 tygodnie temu; to dziwne, żeby po tak krótkim okresie napięcie spadło do ponad połowy nominału.
Mój też padł nie dając wcześniej żadnych oznak, więc witaj w klubie. :P
-
@BPX33 napisał w Daewoo Tico PM 1993:
To tak samo jak w Swifcie założy się 14". Na 13" przekłamuje ok. 5 km/h przy 100 km/h, a na 14" jest prawie idealnie (ok. 1 km/h przekłamania). ;)
To fabryczne zawyżanie prędkości ma swoje dobre strony. A po modyfikacjach trzeba już nauczyć się uważać... :-)
U mnie wszystkie trzy samochody są wyprowadzone "na zero", jeśli chodzi o prędkościomierz. W ticach inne ogumienie, w dusterze fabryczne - ale przy okazji przerabiania licznika wyregulowałem wskazówkę (bo też zawyżał)... :-)Mój też padł nie dając wcześniej żadnych oznak, więc witaj w klubie. :P
Mój tymczasem obudził się do życia. Teraz odpoczywa, jeszcze jutro zafunduję mu ładowanie wyrównujące i włożę do auta. Sprawdzę upływ prądu, jeśli tu leży przyczyna, to się tym zajmę. Po tych zabiegach zobaczymy - jeżeli akumulator pozostawiony na miesiąc bez ładowania w aucie nie będzie grymasił i będzie odpalał silnik, to jeszcze go zostawię. W końcu to dopiero jego szósty rok eksploatacji...
Nie sądziłem, że wstanie po takim wyładowaniu. -
Nie sądziłem, że wstanie po takim wyładowaniu.
A pamiętasz moją historię z akumulatorem? Też się wydawało że padł już nie do odzyskania a wstał .
-
To fabryczne zawyżanie prędkości ma swoje dobre strony.
A mnie strasznie denerwuje, bo czuję się oszukany. :P
A po modyfikacjach trzeba już nauczyć się uważać... :-)
E tam, gadanie! Wystarczy nie przekraczać +10 km/h mijając fotoradar i po problemie. ;)
Mój tymczasem obudził się do życia.
No mój też! Na jakieś 30 minut... XD
-
@BPX33 napisał w Daewoo Tico PM 1993:
A mnie strasznie denerwuje, bo czuję się oszukany. :P
Ale trudniej złapać mandat, czy to z fotoradaru, czy z suszarki.
E tam, gadanie! Wystarczy nie przekraczać +10 km/h mijając fotoradar i po problemie. ;)
No, niekoniecznie. Czytałem gdzieś o tym, że różnie są te fotoradary ustawiane, z tolerancją większą lub mniejszą.
Exide na razie wykazuje dobre i stałe parametry. Zobaczymy jutro, pojutrze.
-
No, niekoniecznie. Czytałem gdzieś o tym, że różnie są te fotoradary ustawiane, z tolerancją większą lub mniejszą.
Od 11 lat tak jeżdżę. W tym czasie zjeździłem już prawie całą Polskę wzdłuż i wszerz i jakoś nie dostałem ani jednego mandatu za prędkość. Z tego co mi wiadomo to fotoradary łapią dopiero od +21 km/h w górę (wypowiadał się w tym temacie kiedyś dość wysoki rangą policjant w TV publicznej).
Exide na razie wykazuje dobre i stałe parametry. Zobaczymy jutro, pojutrze.
Może coś z niego będzie w takim razie. ;)
-
@leo jakim wskaźnikiem robisz pomiary ? Bo chciałbym kupić jakiś aerometr, ale nie wiem czym się posiłkować. Dobrze widoczną skalą ?
-
@likaon napisał w Daewoo Tico PM 1993:
@leo jakim wskaźnikiem robisz pomiary ? Bo chciałbym kupić jakiś aerometr, ale nie wiem czym się posiłkować. Dobrze widoczną skalą ?
Wiesz co... mam jakiś stary areometr, bodajże z przełomu lat 80-tych i 90-tych. Skala raczej nie jest dokładna, bo są zaznaczone trzy punkty: 1,20 , 1,25 i 1,30 g/cm3, na rozpiętości ok. 5 cm - tyle wystarczy do oszacowania gęstości.
Jednak po moich doświadczeniach z podobnymi dwoma wskaźnikami z gruszką, mierzącymi temp. zamarzania płynu chłodniczego i do spryskiwaczy, które kupiłem kiedyś w supermarkecie, dochodzę do wniosku, że lepiej dołożyć parę zł i poszukać czegoś droższego i bardziej profesjonalnego. Te supermarketowe przekłamują strasznie (np. wskaźnik płynu do spryskiwaczy wykazuje zamarzanie zwykłej wody w temp... -10 st. C) i tak naprawdę do niczego się nie nadają.
Czyli bardziej od skali celowałbym w jakość wykonania, co wiąże się też z ceną. -
Jednak po moich doświadczeniach z podobnymi dwoma wskaźnikami z gruszką, mierzącymi temp. zamarzania płynu chłodniczego i do spryskiwaczy, które kupiłem kiedyś w supermarkecie, dochodzę do wniosku, że lepiej dołożyć parę zł i poszukać czegoś droższego i bardziej profesjonalnego
Ale tego w markecie nie użyczysz.
-