Poduszki Tico
-
Na początek tu masz rysunek z elementami zawieszenia zespołu napędowego.
Na zdjęciu, które zamieściłeś element z prawej strony na dole nie występuje w Tico.
Mogła uszkodzić się któraś z poduszek, poluzować mocowanie lub mógł przerdzewieć element karoserii do której jest mocowana (np belka chłodnicy, nadkole, podłoga). -
Rozmieszczenie poduszek zespołu napędowego w Tico.
-
Jak odpalę , to mam wibrator w środku i efekt kabiny Malucha 126p. Robiliśmy próbę ... Zaciągnięty ręczny i jedynka na sprzęgle i na ułamek sek. puszczałem i wciskałem sprzęgło , ale kolega mechanik pojazdów rajdowych powiedział ,że ciężko mu to ocenić ,bo z tico to On nie miał zbyt dużego doświadczenia :( Ale ile jest tych wszystkich poduszek ? Dodam ,że silnik mogę podnieść ok. 1 cm do góry od spodu jedną reką .
-
@Kris
Pytałem czy drgania nadwozia występują także w czasie postoju bo często je powoduje niewyważone koło ale oczywiście tylko w czasie jazdy.
Jeżeli pytasz o ilość poduszek to wszystko widać na rysunkach czyli:- poduszka przednia zawieszenia silnika
- poduszka tylna zawieszenia silnika
- cztery poduszki (w sumie 8 gdy liczyć dolną i górną) dolnego zawieszenia sanek silnika
- poduszka zawieszenia skrzyni biegów boczna z lewej strony nadwozia (mocowana do lewego nadkola)
- poduszka zawieszenia skrzyni biegów tylna (mocowana do podłogi)
-
Tak jak pisałem powinieneś przede wszystkim sprawdzić stan poduszek i ich mocowanie.
Np może się odspoić guma od elementu metalowego poduszki z powodu korozji metalu czy pod wpływem długotrwałych silnych wstrząsów.
Początek odspajania się gumy poduszki przedniego zawieszenia silnika wywołany korozją stali.
Do lepszej obserwacji stanu poduszek warto zdjąć przedni zderzak i wyjąć akumulator.Może też wskutek korozji np. osłabić się mocowanie elementu pośredniego zawieszenia zespołu napędowego (belki chłodnicy) do nadwozia.
-
Poduszki posprawdzałem , i wydają się w porządku. Wibracje , dudnienie pojawiają się po wciśnięciu mocno gazu przy niskich obrotach ok. 2 tyś obrotów na 3, 4 5 biegu . ( gdy silnik jest obciążony ) , gdy odpuszczę gaz cisza . na postojugdy dodam gazu (tak nagle) nie ma żadnych wibracji , więc już nie wiem , może wydech się rozleciał , albo coś ze sprzęgłem ? Chciałem zdemontować wydech ale nie mogę odkręcić jednej śruby od kolektora (boje się że się urwie i się narobi ) ta co się odkręciła wygląda tragicznie , a na drugiej przeskakuje każdy klucz :( Macie jakieś pomysły , doświadczenie co może takie drgania przenosić ,(brrr, brrrr. ) jak odkręcić tą śrubę od wydechu , i czy ktoś rozwiercał ? Bo jedna wygląda mniej więcej tak ...
-
@Kris napisał w Poduszki Tico:
Chciałem zdemontować wydech ale nie mogę odkręcić jednej śruby od kolektora (boje się że się urwie i się narobi ) ta co się odkręciła wygląda tragicznie , a na drugiej przeskakuje każdy klucz :( Macie jakieś pomysły , doświadczenie co może takie drgania przenosić ,(brrr, brrrr. ) jak odkręcić tą śrubę od wydechu , i czy ktoś rozwiercał ?
Która śruba nie daje się wykręcić czy ta wkręcana w otwór przelotowy czy ta w otwór nieprzelotowy?
-
@ryszard Patrząc od spodu ta od lewej (strona kierowcy) się odkręca ,i wygląda jak na zdjęciu powyżej , a z prawej ani drgnie strona pasażera ) kolektor z katalizatorem . .
-
@Kris
Tą śrubę wkręconą w otwór przelotowy (strona kierowcy) jest zazwyczaj łatwiej odkręcić bo w przelotowy otwór gwintowany od góry można wpuścić środka penetrującego i po dłuższym czasie jego działania śruba powinna się odkręcić nawet taka trochę przewężona.
W twoim wypadku (śruba wkręcona w otwór nieprzelotowy i bardzo skorodowana - przewężona) nie widzę szans na jej odkręcenie.
Wg mnie trzeba ukręcić tą śrubę w przewężeniu, wymontować tłumik, dospawać do urwanej śruby pręt tak aby nim można było wykręcić urwaną śrubę. -
Zamówię nowe śruby i będę próbował , dzięki za poświęcony czas :) Pozdrawiam .Może to rzeczywiście wydech się posypał ...
-
Inna opcja to wymontowanie kolektora wydechowego, rozwiercanie śruby i ponowne gwintowanie otworu. Z tym, że najczęściej się to nie udaje bo ciężko jest wywiercić śrubę beż naruszenia gwintu otworu (wiercony otwór musi być idealnie współosiowy z gwintem urwanej śruby). Można też wymienić obudowę katalizatora lub obudowę katalizatora z kolektorem wydechowym.
-
@Kris napisał w Poduszki Tico:
Może to rzeczywiście wydech się posypał ...
Mógł też przytkać się lub rozpaść katalizator. Kupiłem używany na szrocie tłumik kompletny, który w puszce tłumika końcowego miał kawałki katalizatora, które musiałem usunąć (wytrząsnąć).
-
@ryszard napisał w Poduszki Tico:
Wg mnie trzeba ukręcić tą śrubę w przewężeniu, wymontować tłumik, dospawać do urwanej śruby pręt tak aby nim można było wykręcić urwaną śrubę.
Zamiast pręta można dospawać do urwanej śruby śrubę z łbem sześciokątnym aby za pomocą niej odkręcić urwaną śrubę kluczem nasadowym.
Bez korzystania z spawarki możesz wpierw odkręcić obudowę katalizatora (lub obudowę z kolektorem) i przez dłuższy czas potraktować gwint urwanej śruby środkiem odrdzewiającym a następnie spróbować odkręcić ją chwytając za urwany koniec w imadle. Pewnie parę innych pomysłów by się jeszcze znalazło. -
-
Miałem podobne objawy, metaliczny dźwięk na wolnych obrotach zwiększający się wraz z dodawaniem gazu z okolic tłumika przedniego.
Winny okazał się pierścień uszczelniający, pomiędzy tłumikiem środkowym a katalizatorem, całkowicie się rozpadł.
Tłumik środkowy miał za duży luz i stad te dźwięki. -
Tylko czemu ten chałas ,drgania występują podczas przeniesienia napędu (noga z gazu to cisza) wydaje mi się ,że pojawiło się to, jak zaryłem osłoną skrzyni o krawężnik .Wtedy chodził jak traktor , po zdjęciu i wyprostowaniu metalowej osłony silnik pracował poprawnie (w miarę normalnie ) . Zrobiłem test Powiem tak WBIJAM 5 TKĘ przy 40 km/h w ciskam gaz i jest tak jak w kabinie w Jelczu :) to chyba nie jest normalne ...
-
@Kris a tłumik na swoim miejscu ? Nigdzie nie dotyka karoserii ?
-
Tak , końcowy element był spawany , ale nic nie dyndało w środku .A pierwszego nie mogę odkręcić , jak zamówię śruby to wyciągnę pierwszy i będę miał pewność , czy coś nie dynda w środku :) Myślałem podczepić wideo rejestrator od spodu i zobaczyć co się dzieje podczas jazdy , bo na postoju nic nie trzęsie ( no może odrobinę ,ale przecież to Tico ). Szarpałem wydechem , skrzynią , silnikiem i nic nie dotyka , sprawdze jeszcze tą poduszkę lewarka ale nie wiem jak :( Od spodu ją naciągałem ale wydaje się być w porządku , bo nie ma żadnych stuków .
-
@Kris na postoju jak dajesz gazu to są te wibracje ?
-
Na postoju nie. Jak delikatnie przyspieszam to jest ok. Dopiero jak wcisnę gaz żeby szybo się zebrał ,to jest taki brum ,hałas ,i wibrator :) Wyraźniej to jest odczuwalne jak z kimś jadę , lub jak coś przewożę powyżej ok. 100 kg . Tylko w momencie przeniesienia napędu z silnika na skrzynie . Jak puszcze gaz i sam się toczy to jest cisza . Łożyska przód, tył wymienione , ale to inny dźwięk i wcześniej tego nie było .Sam już nie wiem , może tak ma być ? Albo poczekam aż coś się do końca rozleci ...Tylko strach tym jechać :P Sprawdzę wydech , i ta poduszkę lewarka i tylko tyle mam pomysłów ..Jak znajdę przyczynę to napiszę . W lato wymieniłem wszystkie łożyska w 4 kołach (zwrotnicy ) bo coś hałasowało ,ale nie zależnie od dodawania gazu , nawet przy zgaszonym silniku . Problem miną jak zmieniłem opony na zimówki . Także teraz pewnie też coś dziwnego się okaże :) o ile się nie rozleci .