Przekładka klimatyzacji w Daewoo Tico
-
@spinerr trochę mnie naprowadziłeś o znalazłem inny schemat z jakiegoś service manuala z 1992r, później go wrzucę.
Na szczęście drugą wiązke mam.
Ten osuszacz z tego co widzę wymaga przeróbki przewodów bo jest na nakrętki 5/8 cala (m16) a ja mam na m14, może Ty masz już przewody przystosowane fabrycznie pod R134a? -
Ja mam fabryczne R134a sprowadzone z Rumunii :)
Faktycznie do freonu były inne, będziesz miał z tym trochę zabawy... .
Jeden przewód aluminiowy miałem od @miechomiecho, a on był freonowy, trzeba było przeciąć i przełożyć nakrętkę... .
Złącza, tj zakończenia przewodów były takie same, ale nakrętki inne.
Żeby uniknąć cięcia przewodów musisz poszukać innego osuszacza. -
@spinerr napisał w Przekładka klimatyzacji w Daewoo Tico:
Żeby uniknąć cięcia przewodów musisz poszukać innego osuszacza.
Innego nie znajdę, przekopałem cały internet i wszystko jest pod R134A, zostaje tylko cięcie i spawanie ale tymczasowo tematu nie ruszam bo lato się kończy.
Temat wiązki ogarnięty :) pin 1 i 5 w kostce podłączam do czujnika w osuszaczu a pod kompresor jest oddzielna wtyczka idąca w peszlu z kablami do klaksonu, nawet nie jest zaśniedziała mimo 25 lat :D
-
@pacior Tak, przewód do sprężarki mają wszystkie tikacze :) Jakbyś chciał, to mam jeszcze nowy osuszacz pod r134 :)
-
Masz nowy osuszacz do Tico i mi go nie sprzedałeś? :P
-
@spinerr napisał w Przekładka klimatyzacji w Daewoo Tico:
Masz nowy osuszacz do Tico i mi go nie sprzedałeś? :P
W dziale giełda od dawna wisi moje ogłoszenie :) A w sumie to wcześniej nie wiedziałem, że masz klimę :)
-
Klima jest już drugi rok. Może wtedy nie miałeś na sprzedaż :/
-
Wtedy faktycznie jeszcze nie sprzedawałem. W każdym razie mam jeszcze sporo części, w tym i osuszacz :)
-
Załączam drugi schemat elektryczny klimatyzacji
-
@pacior
To jest schemat z fabrycznej książki serwisowej Tico Service Manual z 1992 r.
Porównując ten schemat z wcześniejszym wnioskuję, że jest to schemat dotyczący starszych modeli Tico. Czy tak jest? -
@ryszard napisał w Przekładka klimatyzacji w Daewoo Tico:
Porównując ten schemat z wcześniejszym wnioskuję, że jest to schemat dotyczący starszych modeli Tico. Czy tak jest?
Moim zdaniem nie ma różnic między starym a nowym jeśli chodzi o elektrykę poza częścią oświetlenia. Jednak dopiero ten stary schemat sporo mi pomógł.
ps. jednak jest przynajmniej jedna różnica w elektryce dotycząca pracy wentylatora chłodnicy
-
No i póki co jest problem, a właściwie nieszczelność na skraplaczu.. trzeba będzie go wymontować. Ciekawe czy uda mi się samodzielnie to jakoś zalutować..
-
Jeśli masz oryginalny skraplacz, może być ciężko. Najwięcej korozji tworzy się przy połączeniu stali i aluminium - przy uchwytach mocujących. Ja miałem zamiennik w całości wykonany z aluminium.
-
@miechomiecho Dziś zdemontowałem zderzak by przyjrzeć się wyciekowi, gaz ucieka właśnie przy metalowym uchwycie. Spróbuję zdemontować tę blachę..
Godzinę po napisaniu tego posta robota była już zrobiona :)
Widać że pękło na zgrzewie (spawie) w wyniku jakiegoś uderzenia lub upadku, być może przy demontażu bo mi nic takiego raczej się nie przydarzyło.
Z korozją nie jest najgorzej, powinno udać się to zaspawać.
-
@pacior faktycznie, nie jest źle :) Ja bym zrezygnował ze stalowych mocowań, poproś spawacza o wspawanie uchwytów z alu :)
-
Moim zdaniem - do ogarnięcia. :-)
A czemu uchwyty z alu lepsze? Będą trwalsze? -
Będą trwalsze o tyle, że nie będą w bezpośrednim kontakcie ze stalą, jak w oryginale. Stal i aluminium w kontakcie powoduje korozję.
-
Jednak niestety poza tym uszkodzeniem są też inne w okolicy.. od 1 do nawet 3 łączeń żeberek puszcza, muszę to dokładnie posprawdzać.
-
@pacior
Weź ten skraplacz i pojedź do jakiejś firmy która zajmuje się klimą. Zrobią Ci nową na wzór starej. Szkoda czasu na spawanie tego - to nigdy nie będzie dobrze działało. Jak nie masz znajomego z maszyną do klimy i tanim R134a to się nie opłaci, lepiej ten czas przeznaczyć na blacharkę, to jest trudniejsze. -
@spinerr
Chłodnicę ale myślę i skraplacz mogą naprawić lub ewentualnie dorobić także w specjalistycznym zakładzie naprawy chłodnic.