Ceny paliw...
-
W hurcie coraz większe obniżki Pb i ON... Kurs USD coraz wyżej, tak samo jak kurs ropy! Wszystko logiczne no nie?! XD
U mnie na Mewie dziś: ON - 6,17 zł/l, Pb95 - 6,25 zł/l. :)
A no i bardzo mocno drożeje w ostatnim czasie LPG, więc nie zdziwię się jak w przyszłym tygodniu nie będzie już stacji sprzedających to paliwo za mniej jak 3 zł/dm3.
-
@BPX33 dziś zdziwko, z 2.89 jest 3.04 :p dziękuję, toniemy.
-
U mnie dziś zmiany.
-
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
Ciekawe skąd obniżka LPG? :P
Jutro mam tankować więc obniżyli dla mnie :P
-
Hurt Orlenu (08.09. vs 15.09.):
Pb95: 6,31 -> 5,99 zł/litr (- 32 gr/l)
Pb98: 6,77 -> 6,47 zł/litr (- 30 gr/l)
ON: 6,20 -> 5,99 zł/litr (- 21 gr/l)
ON+: 6,63 -> 6,43 zł/litr (- 20 gr/l)
LPG: 2,60 -> 2,74 zł/dm3 (+ 14 gr/dm3)Wszystko zgodnie z ostatnimi trendami! :P
Do wyborów powinniśmy zejść do cen Pb95 w okolice 5,50 zł/l. :D -
Tu macie wyjaśnienie ostatnich "dziwnych" ruchów na stacjach paliw:
-
Wczoraj
-
@BPX33 Miejskie autobusy w Szczecinie (i nie tylko tam) tankują na zwykłych stacjach, bo wyłoniony w przetargu dostawca dla spółki komunikacyjnej odmawia realizacji umowy. Paliwo w detalu jest tańsze niż w hurcie.
https://x.com/Aleks_z_Gryfa/status/1702734174623248837?s=20
Wszystko fajnie, tylko takie cuda ze sztucznie niską ceną na stacji to widzieliśmy w zeszłym roku na Węgrzech. I jak się skończyło? -
-
-
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
Paliwo w detalu jest tańsze niż w hurcie.
To akurat nie jest prawda...
Tak twierdzi prezydent Szczecina - szczegóły w linku, który poprzednio zamieściłem. Jak rozumiem przez cenę hurtową rozumie on cenę od ich wybranego w przetargu dostawcy dla spółki komunikacyjnej. Ta cena faktycznie może być wyższa niż cena detaliczna na stacji. Zresztą gdyby tak nie było, to nie opłacałoby się im tankować autobusów miejskich na detalicznych stacjach.
-
Tak twierdzi prezydent Szczecina - szczegóły w linku, który poprzednio zamieściłem.
Wiem, czytałem, ale w kwestii rynku paliwowego jakikolwiek prezydent nie jest dla mnie żadnym autorytetem, bo ich wiedza jest w tym temacie znikoma albo zerowa (mają od takich spraw "murzynów" i to oni wszystko załatwiają). ;)
Jak rozumiem przez cenę hurtową rozumie on cenę od ich wybranego w przetargu dostawcy dla spółki komunikacyjnej. Ta cena faktycznie może być wyższa niż cena detaliczna na stacji.
Po prostu ponosi konsekwencje swojego (lub kogoś kto mu tą firmę podsunął) błędu. Wtedy było pewnie taniej i myślał, że zaoszczędzi, a tu zonk!
Właśnie przez takich ludzi jak przytoczony prezydent Szczecina są potem tysiące matołów, którzy powtarzają coś co jest nie do końca (lub w ogóle) prawdą, bo przecież ktoś "znany" tak napisał, więc to "musi" być prawda...
-
Tak twierdzi prezydent Szczecina - szczegóły w linku, który poprzednio zamieściłem.
Wiem, czytałem, ale w kwestii rynku paliwowego jakikolwiek prezydent nie jest dla mnie żadnym autorytetem, bo ich wiedza jest w tym temacie znikoma albo zerowa (mają od takich spraw "murzynów" i to oni wszystko załatwiają). ;)
A nie wpadłeś na myśl, że ów prezydent może posługiwać się właśnie opiniami uzyskanymi od swoich specjalistów "murzynów"?
Właśnie przez takich ludzi jak przytoczony prezydent Szczecina są potem tysiące matołów, którzy powtarzają coś co jest nie do końca (lub w ogóle) prawdą, bo przecież ktoś "znany" tak napisał, więc to "musi" być prawda...
No i już wszystko wiemy. :-)
-
Dzisiaj wracając z Sarbinowa do Łodzi zauważyłem ciekawą sytuację z cenami paliw po drodze. Tankowałem w Koszalinie po 6,08 natomiast po wjeździe do woj. pomorskiego diesel był po 6,50-6,58 zależnie od stacji. Byłem w ciężkim szoku. Zaś w kujawsko - pomorskim był już po 6,20. Nie wiem o co chodzi z tą ceną w woj. pomorskim, ale była ona prawie taka sama jak na autostradzie - 6,51 gdzie jak wiadomo na autostradach jest mega drogo. U mnie w Łodzi cena na stacji koło której przejeżdżałem 6,18, także rozstrzał cenowy ogromny.
-
Dziś około 15 było tak
Ale już o 19 jest tak
-
W Nowym Mieście nad Wartą widziałem dziś na Orlenie zarówno Pb95 jak i ON z piątką z przodu. ;)
Jeśli nie musicie to nie tankujcie teraz tylko czekajcie, bo będzie taniej. Tuż przed wyborami powinno być najtaniej, więc wtedy warto zalać do pełna + na zapas do jednego/kilku kanistrów. :) -