Ceny paliw...
-
Niestety podwyżki są widoczne :/ czy to wina okresu wakacyjnego?
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
Niestety podwyżki wróciły...
Hurt:
Pb95 - 5,04 zł/litrJa płaciłem dziś 4,98. Ale jadąc na wschód widziałem na stacjach 5,09 i 5,15...
-
-
W moich stronach mniej jak 5.05 do 5.15 i więcej nie znajdzie się tanie paliwo.
-
Trochę zmian w międzyczasie, ale obecnie obniżki i to nie byle jakie :)
Hurt:
Pb95 - 4,89 zł/litr
Pb98 - 5,21 zł/litr
ON - 4,86 zł/litr -
U mnie w okolicach nadal od 5,15zł. za PB 95.
-
@Jaco bo jak są podwyżki to na stacjach już na drugi dzień masz drożej, a jak obniżki to jest gadanie, że stara dostawa, bla, bla, bla i musisz poczekać z 4-5 dni na jakiś ruch w dół...
-
Napiszę tak. Cena jaka jest to jest . Ja podjeżdżam i tankuję. Płacę i odjeżdżam.
-
To ja jak widzę drożyznę to nawet jak jadę na rezerwie się nie zatrzymam :P
-
-
To ja jak widzę drożyznę to nawet jak jadę na rezerwie się nie zatrzymam :P
Więcej wydasz na pompę paliwa tankując syf do baku i zasysając go na rezerwie niż oszczędzisz 😋 o czasie, który spędzisz jak się tego problemu nabawisz nie wspomnę 😉
Ja z tankowania tam gdzie najtaniej wyleczyłem się skutecznie z 5 lat temu. Moja rodzicielka tak robiła, jeździła na stację gdzie paliwo było mega tanie, skończyła gdy zimą zamiast filtra paliwa miała sopel lodu i nie mogła odpalić...wiadomo, że nie tankuje tam gdzie jest drogo - w PL np na BP, albo na autostradzie, ale nie jeżdżę celowo na drugi koniec miasta bo jest np 5gr taniej. Zwyczajnie nie ma to sensu, tankuje w PL zazwyczaj na orlenie który zawsze gdzieś jest po drodze. Tutaj w UK też mam w okolicy (zawsze po drodze do domu) 2 shelle i tam tankuje. Z tankowania na Texaco i BP wyleczyłem się po tym jak Mondeo "rzucało palenie" jeżdżąc na ich paliwie...mój czas i nerwy są ważniejsze i cenniejsze niż 1-2£ które zaoszczędze na tydz.
-
Gooral ma dużo racji. Gdyby wszystkie stacje były "pewne", można byłoby kombinować, ale tak nie jest...
Dziś rozmawiałem z sąsiadem garażowym, który ma 13-letnią hondę accord kombi. Po 10 latach
(butla "wyszła") zrezygnował całkiem z LPG - silnik nie wytrzymuje, poleciał pierścień na 1. cylindrze... A parę miesięcy szukał usterki, wymienił kupę części... Jeździ więc na benzynie i tylko z BP, bo narzekał, że po Orlenie miał 2 razy kłopot...
Tak to jest ze skomplikowanymi silnikami. Ale Tico przepali, co mu się wleje. ;-) -
@leo Powiedz sąsiadowi, że jeżeli tankuje na BP, to tankuje paliwo z Orlenu ;) Jeżeli chce coś innego, to Lotos / Circle K / Shell :)
-
Panowie, panowie! Trzeba wyjaśnić kilka spraw...
W Polsce wszystkie (!!!) stacje sprzedają paliwa jednego z dwóch dostawców: Orlenu lub Lotosu. I nie ma to znaczenia na jaką stację jedziecie, wszędzie będzie paliwo od jednego z tych dwóch dostawców. Także wbrew temu co piszecie szukanie najtańszej stacji ma sens! A jak na takim Auchan czy Tesco mogę zatankować 50 gr/l taniej niż przy autostradzie to Wy nie widzicie różnicy? Serio?! Przy ilości paliwa jaką tankuję do samochodu służbowego nawet 5 gr/l robi w przeciągu miesiąca całkiem pokaźną różnicę...
Od 9 lat tankuję na najtańszych stacjach jakie istnieją (głównie stacje marketowe) i jakoś Swift jeździ dalej (pompy paliwa w życiu nie wymieniałem). Napiszecie, że stary silnik to wszystko przepali... Fabię tankuję od dwóch lat tak samo! I co? I jeździ bez żadnych problemów!Śmieszą mnie ludzie piszący, że coś im się w aucie zepsuło od paliwa... XD Zepsuło im się, bo nie dbają o auto. Koniec, kropka!
-
głównie stacje marketowe
U mnie nie ma takich w ogóle . Jedynie jak pojadę na urlop to w Toruniu przy Auchan jest właśnie tania stacja . Stację benzynową mam za to u siebie w miejscowości.
-
Panowie, panowie! Trzeba wyjaśnić kilka spraw...
W Polsce wszystkie (!!!) stacje sprzedają paliwa jednego z dwóch dostawców: Orlenu lub Lotosu. I nie ma to znaczenia na jaką stację jedziecie, wszędzie będzie paliwo od jednego z tych dwóch dostawców.Śmieszą mnie ludzie piszący, że coś im się w aucie zepsuło od paliwa... XD Zepsuło im się, bo nie dbają o auto. Koniec, kropka!
W takim razie jak wyjaśnisz różną jakość paliwa w badaniach UOKiK i wodę w paliwie?(patrz przykład jaki przytoczyłem)
I jak mogę mieć zawalony filtr paliwa albo pompe zawaloną syfem przez to, że nie dbam o auto?
-
@Jaco serio nie masz żadnej tańszej stacji w okolicy? Stacji marketowych jest sporo: Auchan, Tesco, Carrefour, Leclerc, Intermarche, Lewiatan i pewnie o czymś jeszcze zapomniałem. Poza tym są stacje samoobsługowe gdzie teoretycznie też powinno być taniej. Niektóre stacje robią weekendowe promocje (np. Lukoil) gdzie paliwo jest od kilku do kilkunastu groszy na litrze tańsze. Jak się dobrze poszuka to zawsze się znajdzie. ;)
@Gooral Ty w ogóle wiesz jaki odsetek stacji nie spełnia norm? I jakie zastrzeżenia mają?
Woda w paliwie? Serio dalej wierzysz w ten mit?! Woda nie miesza się z paliwem!!! Jeśli takowa jest to wlali ją na stacji, nie w rafinerii.A nie wiem skąd masz zawalony filtr... Może w UK mają gówniane paliwo! :P
-
@Gooral Ty w ogóle wiesz jaki odsetek stacji nie spełnia norm? I jakie zastrzeżenia mają?
Woda w paliwie? Serio dalej wierzysz w ten mit?! Woda nie miesza się z paliwem!!! Jeśli takowa jest to wlali ją na stacji, nie w rafinerii.A nie wiem skąd masz zawalony filtr... Może w UK mają gówniane paliwo! :P
To akurat było w PL, w UK miałem jazdy z tym, że auto nie miało mocy i sie dławiło (nowy filtr paliwa, nowe kable, świece, nowy EGR i nowy MAF sensor). Po zmianie stacji zero problemu.
Co do wody w paliwie, tak jak pisałem, moja mama zamiast filtra miała sopel lodu zimą...auto 3 letnie.Co do odestka stacji, które nie spełniają norm bardzo chętnie bym to sprawdził, ale nie chce mi się ruszać po komputer :P jedno jest dla mnie pewne, na marketowych stacjach paliwo na pewno jest z jakiegoś powodu tańsze.
W życiu nie ma nic za darmo, nawet na wpier**l trzeba sobie zapracować 😉 -
Woda w paliwie - często za sprawą danej konkretnej stacji, niekoniecznie wina dostawcy. A lipne paliwo to również domena znanych stacji. W Lublinie tankuję na 2 stacjach shella, gdzie różnica w jakości LPG jest zauważalna. A wcale tam najtaniej nie mają...
-
@volcan napisał w Ceny paliw...:
@leo Powiedz sąsiadowi, że jeżeli tankuje na BP, to tankuje paliwo z Orlenu ;) Jeżeli chce coś innego, to Lotos / Circle K / Shell :)
Jasna sprawa. Tylko - jak Jaco pisał - w pobliżu nie ma tych marek. Albo Orlen, albo prywatna stacja.
I problem tkwi prawdopodobnie właśnie w stacji, nie w marce...