Ceny paliw...
-
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
@bpx33 Do cen sprzed wojny na stacjach moim zdaniem nigdy już nie wrócimy.
Nie miałem bynajmniej na myśli cen z pierwszej fali epidemii, ale tych które były standardem w ostatnich latach (4,50-5,50 zł/l).
Nigdy, bo było to przełomowe wydarzenie całkowicie zmieniające myślenie wielu społeczeństw. Podobnie jest teraz, też wiele społeczeństw europejskich całkowicie zmienia myślenie jeśli chodzi o uzależnienie gospodarki od ropy, zwłaszcza rosyjskiej, ale w dłuższej perspektywie także arabskiej. To już wystarczyłoby moim zdaniem. Do tego dochodzi kwestia klimatyczna.
Idąc tym tokiem rozumowania cena ropy powinna w najbliższych latach mocno spadać, bo będzie się od niej we wszystkich możliwych gałęziach gospodarki odchodzić.
Chyba, że...
...
...
...
... kolejna pandemia wywoła totalny lockdown i podobny szok podażowy jak był dwa lata temu. Nie sądzę jednak, żebyśmy tego chcieli.Szczerze? Są momenty i to coraz częstsze, że wolałem tamten stan rzeczy. Ja osobiście wcale nie oceniam tak źle tego okresu (nie licząc tych porąbanych akcji jak np. zamknięcie wstępu do lasu). Ba! W wielu kwestiach było moim zdaniem dużo lepiej niż teraz (czystsze powietrze, mniej korków itp. itd.), a pracować jak pokazały to ostatnie dwa lata da się z domu. A tam gdzie się nie da to i tak prędzej czy później zastąpią nas maszyny.
Oczywiście jest to moja w pełni subiektywna ocena i nikt nie musi się z nią zgadzać! :)P.S. Mam do Was wszystkich przeglądających ten wątek pytanie. Czy chcielibyście, abym w swoich zestawieniach coś zmienił/dodał? Prowadzę od momentu rozpoczęcia ostatniej pracy (wcześniej służbowo, teraz już prywatnie) różne zestawienia w Excel'u, więc jak bylibyście zainteresowani jakimiś informacjami z tym tematem związanymi mógłbym je tutaj publikować. Dajcie znać! :)
-
-
BP przebija akcję Orlenu.
https://www.bp.com/pl_pl/poland/home/produkty_uslugi/promocje/promocje_paliwa/promocja_paliwa_bp_taniej_letnia_promocja.htmlCeny też mają odpowiednio wyższe, więc czy to takie przebijanie to bym polemizował. Na pewno na plus jest to, że ich promka dotyczy również LPG.
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
Nigdy, bo było to przełomowe wydarzenie całkowicie zmieniające myślenie wielu społeczeństw. Podobnie jest teraz, też wiele społeczeństw europejskich całkowicie zmienia myślenie jeśli chodzi o uzależnienie gospodarki od ropy, zwłaszcza rosyjskiej, ale w dłuższej perspektywie także arabskiej. To już wystarczyłoby moim zdaniem. Do tego dochodzi kwestia klimatyczna.
Idąc tym tokiem rozumowania cena ropy powinna w najbliższych latach mocno spadać, bo będzie się od niej we wszystkich możliwych gałęziach gospodarki odchodzić.
Prawie się zgadza. Tyle, że mówimy o odchodzeniu gospodarki EUROPEJSKIEJ a nie światowej, od ropy póki co ROSYJSKIEJ. W efekcie ogólnie ropa drożeje, ale mamy rozjazd między ceną ropy Brent a Ural.
Co będzie w kolejnych latach zobaczymy, chciałbym się mylić, ale obawiam się, że wywołany wojną wzrost cen pszenicy może wywołać taką arabską wiosnę jakiej sobie nawet nie wyobrażamy. -
Prawie się zgadza. Tyle, że mówimy o odchodzeniu gospodarki EUROPEJSKIEJ a nie światowej, od ropy póki co ROSYJSKIEJ. W efekcie ogólnie ropa drożeje, ale mamy rozjazd między ceną ropy Brent a Ural.
EU odchodzi od ropy Ural to fakt (na razie tylko na papierze), ale wszystkie tzw. państwa zachodnie promują bardzo silnie bez emisyjny transport, więc spokojnie można dodać tu zarówno USA jak i Kanadę. Nie wiem jak dokładnie mają się sprawy "po drugiej stronie", czyli w Australii, Nowej Zelandii i Japonii, ale sądzę, że podobnie. Wiadomo, że te wszystkie kraje razem wzięte to niewielki procent tego co zużywają Chiny i Indie, więc to one będą w najbliższych latach "nabijać" popyt na czarne złoto.
Co będzie w kolejnych latach zobaczymy, chciałbym się mylić, ale obawiam się, że wywołany wojną wzrost cen pszenicy może wywołać taką arabską wiosnę jakiej sobie nawet nie wyobrażamy.
Putin nie jest głupi, więc wywołując wojnę przeliczył sobie wszystkie zyski i straty i widocznie wyszło mu, że Rosja na tym zyska. Czy faktycznie? Czas pokaże.
-
EU odchodzi od ropy Ural to fakt (na razie tylko na papierze), ale wszystkie tzw. państwa zachodnie promują bardzo silnie bez emisyjny transport,
Ale wygląda na to, że ten trend osłabnie... Słyszałeś, że Niemiaszki ostatnio stwierdzili, że nie poprą zakazu rejestracji (a więc i produkcji) aut spalinowych od roku 2035? Hehe... a coś mi się wydaje, że sami ten zakaz planowali na ten właśnie rok.
Chyba dokładnie przeliczyli to i owo... :-) -
@leo napisał w Ceny paliw...:
Ale wygląda na to, że ten trend osłabnie... Słyszałeś, że Niemiaszki ostatnio stwierdzili, że nie poprą zakazu rejestracji (a więc i produkcji) aut spalinowych od roku 2035? Hehe... a coś mi się wydaje, że sami ten zakaz planowali na ten właśnie rok.
Chyba dokładnie przeliczyli to i owo... :-)Ogólny trend uważam za dobry tylko tak jak to w wielu przypadkach bywa niektórzy chcą "za szybko" i efekty widzimy właśnie teraz przy kumulacji problemów (epidemia, wojna).
Tak duża operacja (na skalę światową?) powinna być rozłożona w dość długim okresie (40-50 lat?), żeby wszystko było przygotowane na tip-top, a nie po łebkach i na odwal się... -
Dziś tankowałem na Orlenie po 7.85 . Mam kartę klubu Vitay ale za h..a nie mogę się zarejestrować w tym poje...ym programie. Cały czas piszę że nieprawidłowe dane. Na infolinię dodzwonić się trzeba mieć cierpliwość . Ja ją tracę po 15 minutach słuchania że wszyscy są zajęci konsultanci.
-
@jaco na bo chyba też promka jest na bp w czasie wakacji że 30 gr na litrze taniej nawet LPG, dziś z kartą miałem 10 gr taniej.
-
@jaco napisał w Ceny paliw...:
Dziś tankowałem na Orlenie po 7.85 . Mam kartę klubu Vitay ale za h..a nie mogę się zarejestrować w tym poje...ym programie.
No bez jaj?! :O To poza tym, że posiada się kartę klubu Vitay/aplikację Vitay trzeba się jeszcze gdzieś dodatkowo rejestrować???
To ja pier***ę taką "promocję"! XD -
No bez jaj?! :O To poza tym, że posiada się kartę klubu Vitay/aplikację Vitay trzeba się jeszcze gdzieś dodatkowo rejestrować???
Musisz mieć aplikacje i w niej aktywujesz zniżki
-
@jaco napisał w Ceny paliw...:
Musisz mieć aplikacje i w niej aktywujesz zniżki
A była mowa, że wystarczy karta klubowa...
To już wiem, że ja na pewno nie skorzystam. :) -
Spekulanci już zacierają łapki: ropa po 380 USD za baryłkę
-
Jechałem w sobotę na podkarpacie i zauważyłem że w samym Rzeszowie cena za LPG była dużo niższa niż w innych miejscach przynajmniej o 20-30 groszy 🤔🤔
-
Podobobną ofertę zniżkową na paliwa w okresie 01.07 - 31.08 przygotował BP.
Regulamin tutaj: KLIKWychodzi na to, że wystarczy tylko karta PayBack
-
Wokół mnie są albo stacje prywatne albo Orlenu. Nie ma innych koncernów a jechać za zniżką kilkadziesiąt kilometrów nie ma sensu.
Dziś na mojej było tak
-
Wczoraj lałem gaz stacja moya cena 3,09pln.
-
@smisnykolo napisał w Ceny paliw...:
Wczoraj lałem gaz stacja moya cena 3,09pln.
A propos sieci Moya: rabat do 30 gr/l (nie dotyczy LPG)
A jeśli chodzi o dzisiejsze ceny u mnie w mieście to mam takowe:
Lotos i Orlen: Pb95 - 7,69 zł/l, ON - 7,72 zł/l
Mewa: Pb95 - 7,49 zł/l, ON - 7,45 zł/l -
U mnie dziś taka sytuacja! :D
Z rabatem jaki posiadam na tej stacji mógłbym w dniu dzisiejszym zatankować za 7,15 zł/l. ;)