Ceny paliw...
-
Hurt Orlenu (02.06. vs 10.06.):
Pb95: 8,12 -> 7,91 zł/litr (- 21 gr/l)
Pb98: 8,98 -> 8,58 zł/litr (- 40 gr/l)
ON: 7,75 -> 7,67 zł/litr (- 8 gr/l)
ON+: 8,10 -> 8,02 zł/litr (- 8 gr/l)
LPG: 3,26 -> 3,20 zł/dm3 (- 6 gr/dm3)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 9,00 zł/litr
Pb98: 9,77 zł/litr
ON: 8,73 zł/litr
ON+: 9,13 zł/litr
LPG: 3,64 zł/dm3Niby ceny obu benzyn spadły, ale przy obecnych cenach są to tak "symboliczne" obniżki, że i tak pewnie nie zobaczymy ich w najbliższym czasie na stacjach (zwłaszcza, że zarówno $ jak i ropa drożeją). Olej też potaniał, ale tu pola do obniżek raczej nie ma w ogóle przez to, że przez ponad pół roku były na tym paliwie ujemne marże (wg oficjalnych cenników!). Gaziutek ku mojemu zdziwieniu dalej tanieje, ale czym jest to spowodowane i jak długo jeszcze będzie trwało to nie mam pojęcia...
-
Opozycja zamieściła tweeta z obrazkiem pokazującym wzrost cen paliw w krajach UE od 1 lutego br.
Partyjni i skoligaceni z Orlenu drą paszczę, że to kłamstwo, dane są nierzetelne i zamieszczają swojego tweeta z takim obrazkiem.
Na ich obrazku dane są dla okresu od 31.01, nie od 01.02. Dlaczego przesunięcie o jeden dzień jest takie istotne? A pamiętacie kiedy wszedł niższy vat? To kto manipuluje porównując ceny z różnym vatem? A społeczeństwo łyka partyjną propagandę jak pelikany.
Najsmutniejsze jest, że nawet w tych propagandowych, tendencyjnie wybranych danych wzrost cen w Polsce jest czwarty w UE... -
-
-
@leo to jest prywatna stacja więc sami decydują o cenach.
-
Zaległe ceny z zeszłego tygodnia. W piątek nie opublikowano cen, więc podaję "najświeższe", czyli z soboty.
Hurt Orlenu (10.06. vs 18.06.):
Pb95: 7,91 -> 7,76 zł/litr (- 15 gr/l)
Pb98: 8,58 -> 8,58 zł/litr (b.z.)
ON: 7,67 -> 7,96 zł/litr (+ 29 gr/l)
ON+: 8,02 -> 8,31 zł/litr (+ 29 gr/l)
LPG: 3,20 -> 3,14 zł/dm3 (- 6 gr/dm3)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 8,84 zł/litr
Pb98: 9,77 zł/litr
ON: 9,07 zł/litr
ON+: 9,47 zł/litr
LPG: 3,57 zł/dm3Olej pędny zapewne w najbliższych dniach znowu będzie z ósemką z przodu.
Gaziutek dalej w tendencji spadkowej, więc powinny być obniżki i to spore, ale pewnie dalej będą trzymać "kosmiczne" marże, więc nie ma co liczyć na cuda! -
Hurt Orlenu (18.06. vs 24.06.):
Pb95: 7,76 -> 7,68 zł/litr (- 8 gr/l)
Pb98: 8,58 -> 8,52 zł/litr (- 6 gr/l)
ON: 7,96 -> 7,86 zł/litr (- 10 gr/l)
ON+: 8,31 -> 8,21 zł/litr (- 10 gr/l)
LPG: 3,14 -> 3,02 zł/dm3 (- 12 gr/dm3)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 8,75 zł/litr
Pb98: 9,70 zł/litr
ON: 8,95 zł/litr
ON+: 9,35 zł/litr
LPG: 3,44 zł/dm3Gaziutek systematycznie w dół i dalej z ogromnymi marżami. Bena i olej raz w górę, raz w dół i tak się "dobujały" tydzień do tygodnia lekko w dół. Pb95 ma coraz większe pole do obniżek. Zwykły ON po chwilowym szczycie z zeszłego tygodnia "odsuwa" się od 8 złociszy.
-
-
@pacior Jednak co gaz, to gaz. Wczoraj widziałem cenę 3,09 zł, czyli spadek od mojego ostatniego tankowania o 40 gr. To dużo.
Na szczęście dwa moje pojazdy mają instalkę LPG. Nie ograniczam się z użytkowaniem auta.
Media donoszą, że jest ogromny popyt w warsztatach na zagazowanie silnika. Już ponoć są kilkumiesięczne kolejki. -
-
-
@drzonca co z upustu jeśli podniosą cenę za litr. To jest tzw śmiech na sali .
-
@pacior napisał w Ceny paliw...:
@bpx33 jak mnie dziś bolało jak musiałem zatankować cały bak pb98 😟
No mi w czwartek żal dupę ściskał jak niewiele mniej niż pół baku ON zapłaciłem 260 zł...ale cóż, jak to latem jeżdżę sporo bo co chwila jakiś wypad więc płacić trzeba.
-
@jaco napisał w Ceny paliw...:
@pacior a czemu 98?
Ignis Sport może jeździć tylko na takim paliwie.
@leo nie zagazuję Mery .
Ja Suzka też.
-
@drzonca co z upustu jeśli podniosą cenę za litr. To jest tzw śmiech na sali .
Nie muszą podnosić, wystarczy, że nie obniżą. Na stacji obok której codziennie przejeżdżam od paru tygodni jest cena 7,97 za litr. Cena w hurcie w międzyczasie spadła, ale w detalu nie. Zamiast zwyczajnie obniżyć cenę zrobią "promocję" - dla tych co wiedzą by się o nią upomnieć, ograniczona liczba tankowań i litrów w miesiącu itd.
-
U mnie na stacji cena PB jest taka sama jak ON 7.97 . Oczywiście PB 95 bo 98 w ogóle nie mają.
-
@leo nie zagazuję Mery .
Nie namawiam, nie zmuszam. Tym bardziej, że koszty zainstalowania wzrosły. Sprawa indywidualna.
Ja PMa też nie zagazuję. Starczy mi instalka w SXie, gdzie obecnie koszty jazdy na gazie to ok. 20 zł (6 l x 3 zł) zamiast na benzynie jakieś 40 zł (5 l x 8 zł) oraz w dusterze, gdzie jeżdżę za ok. 30 zł (10 l x 3 zł) zamiast ok. 65 zł (8 l x 8 zł). W ten sposób nadal pozostaję mobilny, tankując LPG bez wyrzeczeń i specjalnych rozmyślań, planowania wyjazdów, przeliczania itp. Cieszę się, że już przed laty założyłem te instalacje; teraz "zwracają się" szczególnie dobrze. -
@leo napisał w Ceny paliw...:
. Cieszę się, że już przed laty założyłem te instalacje; teraz "zwracają się" szczególnie dobrze.
To po ilu latach się zwróciło? Mój sąsiad miał Seata Toledo w którym zaraz po zakupie założył gaz. Zwróciło mu się po 15 latach. Seat z 1998r miał tylko 150 kkm nalatane.
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
. Cieszę się, że już przed laty założyłem te instalacje; teraz "zwracają się" szczególnie dobrze.
To po ilu latach się zwróciło? Mój sąsiad miał Seata Toledo w którym zaraz po zakupie założył gaz. Zwróciło mu się po 15 latach. Seat z 1998r miał tylko 150 kkm nalatane.
Nie możliwe 😅 u mnie w Ignisie zwróciło się po około niecałym roku (instalacja 2600zł). Po 56kkm jakie już przejechałem na gazie zaoszczędziłem pewnie na kolejnego Ignisa Sporta 😁
-
@pacior ten facet tak mało jeździł że niekiedy zastanawiałem się po co instalował gaz. Obecnie ma Fiestę z silnikiem 1.25 i tu gazu mówił że nie będzie zakładać . Auto bodajże z 2014r również z bardzo małym przebiegiem .