Ceny paliw...
-
@Szarik napisał w Ceny paliw...:
@BPX33 A czy przypadkiem nie przedłużyli obniżonego podatku do końca czerwca?
UE się przywaliła i koniec Eldorado...
Od 1 stycznia 2023 na stacjach ON i Pb do góry ok. 1 zł/l, a LPG ok. 30-40 gr/dm3. :/ No chyba, że jakimś cudownym sposobem przed końcem roku ceny ropy spadną do +/- 50$, a kurs USD zejdzie poniżej 4 PLN...
-
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
Pozostały nam równo dwa tygodnie z 8% VAT-em na paliwa, więc już można myśleć o robieniu "zapasów".
Po nowym roku będzie bida i powrót do cen jak powyżej... :(Jako że zapasy zrobione pod koniec zeszłej zimy już się w zasadzie skończyły, dziś je odnowiłem. Zatankowałem baki do pełna, oprócz tego wlałem w kanistry 60 litrów zimowej benzyny. Wystarczy mi pewnie na rok do moich pojazdów, pozostanie tylko tankowanie LPG.
Benzyna noPb 95 kosztowała mnie dziś 6,49 zł za litr, gaz był po 2,77 zł. Ciekawe, co będzie po 1 stycznia... Jeśli Szarik miał rację, nie zmieni się nic. Jeśli zaś cena podskoczy o prognozowaną złotówkę, będę "do przodu" o jakieś 70 zł. Mimo wszystko, w obecnych czasach dobrze jest mieć jakiś "skitrowany" zapasik. -
@leo napisał w Ceny paliw...:
Benzyna noPb 95 kosztowała mnie dziś 6,49
U mnie cały czas ta cena się trzyma. Na Orlenie o 10 km dalej jest 6,59 .
Ja zapasów nie robię. I tak pełnego zbiornika w miesiąc nie wyjeżdżę. -
Ja bym musiał mieć mauzera na zapas paliwa :)
W miesiąc spalam 100l benzyny (tico 60l, clio 40l) -
Hurt Orlenu (16.12. vs 23.12.):
Pb95: 6,23 -> 6,29 zł/litr (+ 6 gr/l)
Pb98: 6,61 -> 6,73 zł/litr (+ 12 gr/l)
ON: 7,38 -> 7,33 zł/litr (- 5 gr/l)
ON+: 7,76 -> 7,72 zł/litr (- 4 gr/l)
LPG: 2,79 -> 2,75 zł/dm3 (- 4 gr/dm3)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 7,17 zł/litr
Pb98: 7,66 zł/litr
ON: 8,35 zł/litr
ON+: 8,79 zł/litr
LPG: 3,13 zł/dm3Niestety nie wiadomo czemu u Nas ceny w hurcie i na stacjach paliw od tygodni "stoją" w miejscu...
Na przykładzie Pb95 widać, że już obecnie mamy średnią cenę tego paliwa wyższą niż w 4 krajach UE oraz nawet ogarniętą wojną Ukrainie (!). Po nowym roku i powrotu stawki VAT do 23% będzie to już 9 państw UE!
Na przykładzie ON wygląda to jeszcze gorzej, bo już teraz państw w UE z niższą ceną tego paliwa jest 11 (!), a od stycznia będzie aż 17! W Ukrainie oczywiście też diesel jest tańszy co przeczy wszystkim prawom "fizyki" i "logiki"...
Jak to dobrze, że chociaż w TV i radiu przestali puszczać te kłamliwe reklamy Orlenu, w których chwalili się "najniższymi cenami paliw w Unii Europejskiej", bo aż mnie skręcało w środku jak je widziałem/słyszałem...
Jak dalej będzie szło to w tym kierunku to za jakieś 3-4 tygodnie będziemy mieli jedne z najdroższych paliw w UE! :/ -
-
@tom83ek Nooo, to niezłe masz przepały...
Ech, ja miałem zbiornik od Stara, chyba 200 litrów, powieszony na pospawanym stojaku tak, że dał się przechylać do przelewania paliwa. Zawadzał mi w garażu, więc ze 3 lata temu oddałem go znajomemu rolnikowi... Żebym wiedział wcześniej, że masz takie zużycie, to byśmy zorganizowali jakiś przerzut do Ciebie... :-(
Mnie wystarcza kilka kanistrów metalowych (20 i 10 l), dwie plastikowe "piątki", poza tym używam plastikowych baniek 5- i 10-litrowych po benzynie ekstrakcyjnej (więc te baniaczki nadają się do paliwa). W sumie ze 100 litrów mogę zgromadzić - ale taka ilość nie ma większego sensu u mnie, bo najwięcej spalam LPG. -
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
chociaż w TV
Nie oglądaj telewizji bo będziesz miał w głowie glizdy :)
(więc maksymalnie na wszelki wypadek trzeba się nachapać, bo nie wiadomo, co potem)
Po tych będą następni robić to samo. Szkoda gadać
-
@Jaco napisał w Ceny paliw...:
Po tych będą następni robić to samo. Szkoda gadać
100% prawda! W Polszy już tak jest, że jak ktoś dorywa się do koryta to najpierw przez kilka/kilkanaście miesięcy chapie ile może, a ew. w późniejszym terminie zaczyna "spełniać" jakieś mniej kosztochłonne obietnice wyborcze. :(
-
@tom83ek Nooo, to niezłe masz przepały..
No cóż... w Tico olej zmieniam co 6 miesięcy :D
Ech, ja miałem zbiornik od Stara, chyba 200 litrów, powieszony na pospawanym stojaku tak, że dał się przechylać do przelewania paliwa. Zawadzał mi w garażu, więc ze 3 lata temu oddałem go znajomemu rolnikowi... Żebym wiedział wcześniej, że masz takie zużycie, to byśmy zorganizowali jakiś przerzut do Ciebie... :-(
Dzięki @leo ale na taki zbiornik trzeba mieć też miejsce. :-) U mnie w garażu już teraz jest zdecydowanie za ciasno. Będę musiał i tak z konieczności niebawem zrobić jakiś gruntowniejszy porządek....:)
-
Hurt Orlenu (23.12. vs 30.12.):
Pb95: 6,29 -> 6,41 zł/litr (+ 12 gr/l)
Pb98: 6,73 -> 6,77 zł/litr (+ 4 gr/l)
ON: 7,33 -> 7,45 zł/litr (+ 12 gr/l)
ON+: 7,72 -> 7,83 zł/litr (+ 11 gr/l)
LPG: 2,75 -> 2,75 zł/dm3 (b.z.)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 7,30 zł/litr
Pb98: 7,71 zł/litr
ON: 8,48 zł/litr
ON+: 8,92 zł/litr
LPG: 3,13 zł/dm3Jeśli chcecie możemy zrobić zakłady o to przez ile tygodni będziemy mieli "obniżone" ceny paliw po powrocie VAT-u w wysokości 23%. Czas na podanie swojego typu macie do przyszłego piątku. ;)
Ja stawiam na 4 tygodnie "niższych" cen.P.S. Jeśli Wam to w jakiś sposób pomoże to dam Wam informację, że "nienaturalnie" wysokie marże mieliśmy przez 8 ostatnich tygodni.
-
U mnie dziś.
-
@tom83ek napisał w Ceny paliw...:
Dzięki @leo ale na taki zbiornik trzeba mieć też miejsce. :-) U mnie w garażu już teraz jest zdecydowanie za ciasno. Będę musiał i tak z konieczności niebawem zrobić jakiś gruntowniejszy porządek....:)
Porządek dobra sprawa. Ale może zrobisz tak, jak ja lub Jaco - kupno dodatkowego garażu, takiego tylko na klamoty. Może być blaszany, żeby tylko dał się zamknąć i nie przeciekał. Robi się wtedy miejsce, a i jakaś mała lokata kapitału jest. ;-)
-
Nie wiem jak u Was, ale u mnie dziś kolejki na stacjach. Ludzie jednak nie wierzą w zapewnienia p. Obajtka o stabilności cen od nowego roku.
Ja dziś dopiero za drugim podejściem pojechałem zatankować, bo przy pierwszym musiałbym stać w kolejce na ok. 10 aut.Ale stała się "magia" w cenach hurtowych:
Ropa wczoraj była najdroższa od miesiąca, kurs $ jest stabilny, a w hurcie taka obniżka (nie ma żadnego racjonalnego powodu takich spadków)! :O
Czyżby to były aktualne ceny w odniesieniu do dolara i ropy, a przez ostatnie tygodnie były wklepywane na przysłowiową pałę? Musicie odpowiedzieć sobie sami. ;) -
@BPX33 Ciekawe czy w styczniu widząc ceny na stacjach ludzie stwierdzą "super firma, VAT wzrósł, a ceny w detalu takie same" czy może "skoro cena brutto została bez zmian, a podatek wzrósł, to znaczy, że netto bez powodu spadła, a więc byliśmy ostro krojeni przez ostatnie tygodnie". Chyba zależy to od preferencji politycznych...
-
@drzonca Po pierwsze - chyba niewielu ludzi obserwuje i analizuje sprawę tak, jak to się dzieje tutaj, u nas. Po drugie - większość ludzi myśli w jak najprostszy sposób, widząc ceny na pylonach i wyciągając szybkie, nieskomplikowane wnioski. Po trzecie - propaganda już robi swoje i będzie robiła nadal.
Tak więc opcja pierwsza Twojej alternatywy jest przesądzona. I rację ma pewien wrocławski kabaret w swoim skeczu, że przeciętnemu obywatelowi nie przeszkadza to, co się z nim codziennie robi... -
A ja dziś jadąc odwieźć siostrę ujrzałem taki widok
Na tej stacji często tankowałem. Ostatni raz przed świętami.
-
Remont będzie czy zmiana właściciela?
Ja zaś dziś rano na trasie Dęblin - Kazimierz widziałem na 3 stacjach ceny o kilkanaście groszy wyższe niż parę dni temu, przy czym nigdzie nie wyświetlano ropy. Jedna stacja w ogóle nieczynna.
Wziąłem LPG po 2,89 zł (przed świętami 2,77). -
Kto to wie. U mnie cena jak przed nowym rokiem.
-
No i mleko się wylało - dziennikarze zaczęli dociekać, mówić (dziś słyszałem w Radio Zet) i pisać - np. na WP: KLIK