Ceny paliw...
-
W piątek przepłaciłem... :( Dziś rano jadę i patrzę, a na tej samej stacji Pb95 po 5,79 zł/l, czyli z rabatem miałbym 5,71 zł/l.
@smisnykolo napisał w Ceny paliw...:
lpg po 3,45pln to jest jakaś masakra.
To jest dopiero początek kolego. ;) Jeśli nic się w tej kwestii nie poprawi to za jakieś 2-3 tygodnie będziesz wspominał tak "niską" cenę.
-
Ostatnio widziałem na Shellu V-Power Racing po 6,98 zł/litr. Rozumiem, że to paliwo premium, zawsze było droższe od innych, ale prawie 7 zł?
-
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
Ostatnio widziałem na Shellu V-Power Racing po 6,98 zł/litr. Rozumiem, że to paliwo premium, zawsze było droższe od innych, ale prawie 7 zł?
V-Power Racing kosztuje tak dużo z kilku powodów:
- Przywozi się go z Niemiec, więc samo dowiezienie go na stację to gigantyczny koszt.
- To paliwo min. 100-oktanowe i żadna inna sieć stacji nie sprzedaje takiego paliwa (czyt. brak konkurencji).
- Jego cena jest sztywno połączona z ceną Pb95 (zazwyczaj jest to ok. 90 gr/l więcej; +/- 5 gr/l).
Pojedź sobie na jakiegoś Shella przy autostradzie to zobaczysz, że tam już dawno sprzedają to paliwo z siódemką z przodu. ;)
-
Tak jak napisał @BPX33 to jest paliwo min 100 oktanów i tylko Shell takowe sprzedaje. Mam kolegę Saabiarza, który ma auto wystrojone właśnie pod 100 oktanów i tylko to paliwo leje do swojego auta, ale to w ogóle wariat jest. Oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu :)
Jako ciekawostkę dodam tylko, że gość w obecnym motorze ma ok 350 koni, a w sumie to miał, bo właśnie kończy budować i wkładać nowy motor, który będzie miał w okolicach lub nawet ponad 450 koni xD -
Ja to wszystko rozumiem, ale czy kiedykolwiek wcześniej widzieliście paliwo po 7 zł? Mimo wszystko ta cena mnie szokuje.
Zobaczcie na ceny paliw półtora roku temu, na początku pandemii, podane w tym wątku. Cena najtańszej benzyny była wtedy porównywalna, a nawet niższa od obecnych cen LPG. -
Ja to wszystko rozumiem, ale czy kiedykolwiek wcześniej widzieliście paliwo po 7 zł? Mimo wszystko ta cena mnie szokuje.
Zobaczcie na ceny paliw półtora roku temu, na początku pandemii, podane w tym wątku. Cena najtańszej benzyny była wtedy porównywalna, a nawet niższa od obecnych cen LPG.Ceny w pandemii to zupełnie inna bajka, wtedy nie było popytu na paliwo, bo ludzie praktycznie nie jeździli. Do tego cena ropy. Baryłka ropy w "najsłabszym" momencie kosztowała ok. 20$ gdzie teraz kosztuje ponad 80$. No i wisienka na trocie a w sumie to dwie, czyli inflacja, oraz kurs złotego. Wszystko to daje ceny jakie mamy...
-
Zobaczcie na ceny paliw półtora roku temu, na początku pandemii, podane w tym wątku. Cena najtańszej benzyny była wtedy porównywalna, a nawet niższa od obecnych cen LPG.
Tak jak napisał @Gooral.
A dodam jeszcze od siebie, że cena ropy WTI (odmiana amerykańska) w zeszłym roku była przez dzień lub dwa sprzedawana nawet z dopłatą (były ujemne ceny). Wpływ na to miał ogólnoświatowy lockdown oraz "wojna" w OPEC+ (zerwanie wszelkich rozmów dotyczących limitów wydobycia).Obecnie mamy jedne z najwyższych cen ropy Brent (odmiana europejska) w przeciągu ostatnich 3 lat oraz jedne z najwyższych cen $.
Zazwyczaj w historii było tak, że jak taniała ropa to $ drożał (patrz początek lockdown'u, czyli kwiecień/maj 2020) i na odwrót. Teraz mało, że podwyżki nakładają się na siebie (drożeje i ropa i $) to jeszcze wszystko dobija inflacja i co najgorsze w tym wszystkim to to, że nawet nie widać choćby maleńkiego światełka w tunelu na poprawę tej sytuacji.Wczoraj kilka największych gospodarek świata (z USA i Chinami na czele) uwolniło swoje strategiczne rezerwy ropy w celu obniżenia jej ceny na światowych rynkach. I co? Pomogło na kilka godzin, a dziś jest nawet drożej niż przed tym manewrem! XD
P.S. Chcesz zobaczyć naprawdę "straszne" ceny? :P
-
@gooral napisał w Ceny paliw...:
Ceny w pandemii to zupełnie inna bajka, wtedy nie było popytu na paliwo, bo ludzie praktycznie nie jeździli. Do tego cena ropy. Baryłka ropy w "najsłabszym" momencie kosztowała ok. 20$ gdzie teraz kosztuje ponad 80$.
Hmm... Poświęćcie, Panowie, kwadrans i obejrzyjcie ten materiał:
Damian O. o kryzysie energetycznymŻyć się odechciewa.
-
-
Warto jeszcze prześledzić historię
https://www.lotos.pl/145/type,oil_95/dla_biznesu/hurtowe_ceny_paliw/archiwum_cen_paliw i odnieść ją do ceny baryłki.
W internecie piszą że ceny rosną przez podatki i biokomponenty, do benzyny dodają kukurydzy, do ropy rzepak a że ceny żywności do góry to wiadomo. -
Warto jeszcze prześledzić historię
https://www.lotos.pl/145/type,oil_95/dla_biznesu/hurtowe_ceny_paliw/archiwum_cen_paliw i odnieść ją do ceny baryłki.Błąd! Jak już chcesz się bawić w porównania to rób to poprawnie, czyli weź zestawienie baryłki i $.
Porównywanie cen hurtowych z samą baryłką jest w dużym uproszczeniu połową prawdy. -
@bpx33 oki baryłka do dolara 30 lat
-
@bpx33 oki baryłka do dolara 30 lat
Jakiś dziwny ten wykres zapodałeś... Gdzie skala walutowa? Ropa nigdy nie była sprzedawana z prawie 50% stratą... XD No i podstawowe pytanie. Jaki to gatunek ropy???
-
Piątko-cenki!
Hurt Orlenu (zeszły piątek vs obecny):
Pb95: 5,86 -> 5,80 zł/litr
Pb98: 6,17 -> 6,19 zł/litr
ON: 6,02 -> 6,08 zł/litr
ON+: 6,34 -> 6,40 zł/litrLPG w hurcie: ~3,26 zł/dm3
Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 6,07 zł/litr -> +27 gr (!)
ON - 6,07 zł/litr -> -1 gr
LPG - 3,44 zł/litr -> +18 gr
Verva 98 - 6,34 zł/litr -> +15 gr
Verva ON - 6,29 zł/litr -> -11 gr (!)Benzyniarze są robieni obecnie w największe bambuko! Ceny w hurcie od prawie dwóch tygodni spadają. Detal drożeje lub nie ma zmiany, a powinny być znaczące obniżki (sprzedaż Pb95 przy obecnej cenie hurtowej powyżej 6 zł to rozbój w biały dzień)...
Znowu pogłębiła się za to ujemna marża na ulepszonym ON, ale do rekordów daleko.
Ceny LPG i Pb98 są "marżowo" na poziomach wieloletnich średnich. -
@bpx33 oki zapodaję osobno może tak będzie lepiej widać.
usd
wt i
brent
udało się znaleźć wykres którego szukałem
i jeszcze baryłka w pln -
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
Benzyniarze są robieni obecnie w największe bambuko! Ceny w hurcie od prawie dwóch tygodni spadają. Detal drożeje lub nie ma zmiany, a powinny być znaczące obniżki (sprzedaż Pb95 przy obecnej cenie hurtowej powyżej 6 zł to rozbój w biały dzień)...
A o się dziwisz... Koncern będzie sobie teraz odrabiał straty...
Nie bój się, pan O! bajtek nie może stracić. -
@leo napisał w Ceny paliw...:
A o się dziwisz... Koncern będzie sobie teraz odrabiał straty...
Idąc tym tokiem rozumowania na ON będą odrabiać straty przynajmniej do końca roku (jeśli ceny drastycznie spadną), bo tam to dopiero się narobiło (ok. miesiąc ujemnej marży). Ale idę o zakład, że nie będą tyle czasu czekać, bo kierowców jeżdżących na benzynie można rżnąć na lewo i prawo, ale kierowców diesli już nie. ;)
-
Wreszcie jakieś dobre wieści (a nawet bardzo dobre) z rynku hurtowego! :)
Pb95: 5,80 -> 5,45 zł/litr
Pb98: 6,19 -> 5,82 zł/litr
ON: 6,08 -> 5,73 zł/litr
ON+: 6,40 -> 6,05 zł/litrLPG w hurcie: ~3,17 zł/dm3
Pb95 - 6,04 zł/litr -> +59 gr
ON - 6,04 zł/litr -> +31 gr
LPG - 3,42 zł/litr -> +25 gr
Verva 98 - 6,32 zł/litr -> +50 gr
Verva ON - 6,27 zł/litr -> +22 grSzkoda tylko, że za znaczącymi obniżkami w hurcie w ogóle nie nadąża (jak zwykle!) detal... :[ Oba gatunki benzyny sprzedawane są obecnie z gigantycznymi marżami!
Jeśli nic się nie "pochrzani" to w przyszłym tygodniu ciężko powinno być znaleźć stację sprzedającą paliwa podstawowe (ON i Pb95) powyżej 6 złotych, choć nawet 5,9x będzie w tym wypadku zdzierstwem. ;)P.S. U mnie w mieście na dwóch stacjach MEWA od 3 dni są takie ceny: ON - 5,79, Pb95 - 5,69 :D
-
-
Niestety w hurcie znowu wróciliśmy do wzrostów (poza LPG)... :/
Pb95: 5,45 -> 5,61 zł/litr
Pb98: 5,82 -> 5,93 zł/litr
ON: 5,73 -> 5,87 zł/litr
ON+: 6,05 -> 6,27 zł/litrLPG w hurcie: ~3,01 zł/dm3
Pb95 - 5,97 zł/litr -> +36 gr
ON - 5,99 zł/litr -> +12 gr
LPG - 3,39 zł/litr -> +38 gr
Verva 98 - 6,30 zł/litr -> +37 gr
Verva ON - 6,25 zł/litr -> -2 grWciąż olej pędny jest niewspółmiernie "tańszy" od pendzyny, a ulepszony znowu wraca na "minus"... Eh! Ciężkie jest życie benzyniarza. :(