Ceny paliw...
-
@jaco Sam zobacz, bo ja w Garwolinie (w mieście) to raz w życiu byłem... :-)
LOKALIZATOR STACJI PALIW SHELL -
-
@pacior napisał w Ceny paliw...:
@bpx33 a jak się ma V-power 95 z Shella do 98 którą muszę zalewać u siebie w Ignisie?
Niestety, ale Shell nie ma w swojej ofercie 98. :( V-Power to 95-tka z dodatkami, a V-Power Racing to 100-tka.
Wróciłem teraz z Bieszczad, wszędzie po trasie LPG w cenie 3.24zł. U siebie ma mieście znalazłem po 3.14 ale pewnie do czasu 🙁
Ceny LPG jakby się lekko stabilizowały, więc okolice 3,20 zł (+/- 5 gr) mogą przez jakiś czas być na stacjach.
@jaco napisał w Ceny paliw...:
Zobaczcie ceny paliwa :))))
Wolę swoje zeszłoroczne tankowanie za 3,30 zł/litr w okresie majówkowym ;) A była w tamtym czasie stacja sprzedająca Pb95 po 2,99 zł/litr :)
-
Świeżutkie, cieplutkie memiki o cenach: memy cz. II
Mi najbardziej spodobały się numery 1, 3, 10 (chyba the best XD) i 11, a Wam?
Kilka się powtarza z poprzedniego posta. ;) -
Dodałem jeszcze do zestawienia cenę hurtową tzw. ON+, czyli wszystkich Verva ON, Ultimate'ów ON, V-Power'ów ON, bo to na nich zazwyczaj są najlepsze "jaja" jeśli chodzi o marżę. :P
Hurt Orlenu (zeszły piątek vs obecny):
Pb95: 5,90 -> 5,90 zł/litr
Pb98: 6,23 -> 6,27 zł/litr
ON: 6,04 -> 6,07 zł/litr
ON+: 6,37 -> 6,40 zł/litrLPG w hurcie: ~3,05 zł/dm3
A teraz porównajcie sobie hurt z cenami na Orlenach, które wyglądają obecnie najczęściej tak:
Pb95 - 5,94 zł/litr
ON - 5,94 zł/litr
LPG - 3,24 zł/litr
Verva 98 - 6,09 zł/litr
Verva ON - 6,09 zł/litrCo z tego wynika? A no to, że tylko Pb95 i LPG są sprzedawane z jakąkolwiek marżą (obecnie odpowiednio 4 gr/l i 19 gr/dm3). Do każdego litra ON "dopłacane" jest 13 gr, każdego litra Vervy 98 - 18 gr, a każdego litra Vervy ON aż (!) 31 gr!!!
W sumie nic w tym dziwnego, bo od zawsze jest tak, że marża na oleju napędowym jest dużo niższa (czasami nawet dwukrotnie!) niż na benzynie tylko jest to nieuczciwe, bo dlaczego "moja" marża ma iść na dopłatę do paliwa dla posiadaczy diesli? :[
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
Co z tego wynika? A no to, że tylko Pb95 i LPG są sprzedawane z jakąkolwiek marżą (obecnie odpowiednio 4 gr/l i 19 gr/dm3). Do każdego litra ON "dopłacane" jest 13 gr, każdego litra Vervy 98 - 18 gr, a każdego litra Vervy ON aż (!) 21 gr!!!
Czyli znaczy się, że jak jadę tankować Verve ON to Państwo dopłaca mi na pełnym baku ok 12,5 😂 Jaki ten rząd jest dobry, Jezus, jadę tankować w takim razie 🤣🤣🤣
-
@gooral napisał w Ceny paliw...:
Czyli znaczy się, że jak jadę tankować Verve ON to Państwo dopłaca mi na pełnym baku ok 12,5 😂 Jaki ten rząd jest dobry, Jezus, jadę tankować w takim razie 🤣🤣🤣
Z ekonomicznego punktu widzenia najbardziej opłaca się teraz kupować właśnie ulepszony ON, bo jest on "najtańszy", a najmniej LPG, bo koszą na nim najbardziej.
Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem natomiast różnić w marżach poszczególnych paliw. Rozumiem, że ON sprzedaje się w dużo większej ilości, ale nie powinno być to powodem sprzedawania go taniej na taką skalę.
P.S. Skoro ON może być sprzedawany średnio 13 gr/l poniżej cen hurtowych to ja chcę Pb95, które będzie sprzedawane z taką samą albo większą różnicą (a co nie można?)! :P Żądam Pb95 po 5,50 zł/litr i ani grosza więcej! XD
-
-
Zatankowałem dusterowy bak o pojemności 50 l, bo pokazał się "żebrak". Ponad trzy stówy... Koszmar.
-
Ja się coraz bardziej cieszę, że u mnie jak nie ma wyjazdów to starcza jeden bak na miesiąc i robię na tym ponad 800 km po mieście.
-
@pacior napisał w Ceny paliw...:
@bpx33 zmotywowałeś mnie, zatankowałem dziś pb98 :P
Bo innego paliwa i tak nie możesz... :P
@leo napisał w Ceny paliw...:
bo pokazał się "żebrak".
To nie żebrak, tylko "żyd"! ;)
Ja się coraz bardziej cieszę, że u mnie jak nie ma wyjazdów to starcza jeden bak na miesiąc i robię na tym ponad 800 km po mieście.
Zazdraszczam! Ja wypalam pół baku w tydzień na same dojazdy do pracy. :(
-
Zazdraszczam! Ja wypalam pół baku w tydzień na same dojazdy do pracy. :(
No ja w sumie w większości zdalnie pracuje, ew. wyjazdy do klienta jak mam wdrożenie, ale wtedy mi zwracają hajs za przejechane kilometry, więc jedyne gdzie jeżdżę to podrzucam do pracy moją Narzeczoną i sprawy prywatne. Do biura jadę 2 max 3 razy na miesiąc i mi to pasuje :D Już kij z tym paliwem, ale czasu dużo zaoszczędzam na dojazdach.
-
Już kij z tym paliwem, ale czasu dużo zaoszczędzam na dojazdach.
Mi same dojazdy w ogóle nie przeszkadzają (jak wiadomo lubię jeździć samochodem), ale za to koszty już bardzo... :P
Gdyby ktoś mi zwracał za paliwo i eksploatację własnego auta to mógłbym codziennie nawet do Łodzi jeździć! XD -
Gdyby ktoś mi zwracał za paliwo i eksploatację własnego auta to mógłbym codziennie nawet do Łodzi jeździć! XD
Szybko by Ci przeszło. Przesiadłbyś się na kolej.
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
Szybko by Ci przeszło. Przesiadłbyś się na kolej.
Kompletnie nie wiem czemu tak uważasz?!
Do stacji PKP mam 18 minut z buta idąc szybkim tempem (dla przeciętnego zjadacza chleba bardzo szybkim!), więc wyobraź sobie ile mogę przez ten czas przejechać kilometrów... Do obecnej pracy dojeżdżam autem w ok. 45-50 minut. Policz sobie rachunek zysków i strat uwzględniając jeszcze czas przejazdu koleją i czas potrzebny na dotarcie od stacji do miejsca pracy! ;)
-
@bpx33 zatrudnij się do mojej firmy. Kiedy był remont mojego zakładu ludzie dojeżdżali po prawie 100km do pracy. Szef płacił na ,,paliwo,, po 100zł dziennie. Zobacz ile się nachapali jak ktoś jeździł dzień w dzień przez prawie 3 miesiące swoim autem.
Chyba nie muszę pisać że większość miała auto na gaz. -
@jaco napisał w Ceny paliw...:
@bpx33 zatrudnij się do mojej firmy. Kiedy był remont mojego zakładu ludzie dojeżdżali po prawie 100km do pracy. Szef płacił na ,,paliwo,, po 100zł dziennie. Zobacz ile się nachapali jak ktoś jeździł dzień w dzień przez prawie 3 miesiące swoim autem.
100 zł to ja jeszcze do niedawna płaciłem za tydzień dojazdów. Kurde, żyć nie umierać z takim "dodatkiem" paliwowym. :P
-
@bpx33 mi obecnie tyle wychodzi na gazie. A nawet więcej, jeszcze nie przekroczyłem 120 zł na tydzień ale zbliża się :)
-
100 zł to ja jeszcze do niedawna płaciłem za tydzień dojazdów
A to było dobry ponad rok temu.
To co zatrudniasz się ? :P
-
Do stacji PKP mam 18 minut z buta idąc szybkim tempem (dla przeciętnego zjadacza chleba bardzo szybkim!), więc wyobraź sobie ile mogę przez ten czas przejechać kilometrów...
W łódzkich korkach? Niewiele... ;-)