Ceny paliw...
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
@gooral napisał w Ceny paliw...:
Bad news: to nie było szambo a zbiornik na paliwo, taki jak mają rolnicy na gospodarsatwach aby nie jeździć na stacje kombajnami etc.
Whateva! Tak czy siak nie nadawał się on w ogóle do przewozu paliwa. ;)
Fakt, do przewozu nie, do trzymania na placu/gospodarstwie już tak ;)
-
Co do zbiorników, to są 1000l zbiorniki "na wodę". Ale nadają się do paliwa opałowego, olej napędowy i opałowy im nie straszny, a co taka bendzynka im zrobić może..., miałem taki do zabrania za free tylko nie miałem miejsca aby go postawić :(
-
Panowie, nie wiem, czy wszyscy wiedzą, ale:
- Kiedyś, chyba jakoś tak do początku lat 90-tych, NIE WOLNO było na CPN-ie nalewać benzyny do pojemników z tworzyw sztucznych, tylko do metalowych kanistrów. Chodziło o możliwość spowodowania wyładowań elektrostatycznych - jedna słaba iskierka i "po ptokach". Potem pojawiły się w PL specjalne kanisterki plastikowe, to zakaz znikł.
- Nie we wszystkich plastikach można trzymać benzynę, musi to być odpowiednie tworzywo, niereagujące w kontakcie z benzyną. Chodzą słuchy, że w plastikach benzyna źle się przechowuje (że może reagować z tworzywem) - nie wiem, czy w tych przeznaczonych do paliw też. Ja używam czasem plastików - ale są to kanisterki na benzynę, z lejkiem, oraz pojemniki 5 l (i jeden mam 10 l) po zużytej benzynie ekstrakcyjnej. Jeśli czysta benzyna jest w nich sprzedawana, to etylinie chyba też nie zaszkodzą.
Moim zdaniem jednak najlepsze są kanistry metalowe. Problemem ich jest korozja - stare, zużyte korodują od środka i zanieczyszczają paliwo. Są specjalne farby do wnętrza baków motocyklowych, ale kanistra z rdzy przed malowaniem się nie da wyczyścić...
Ja już kiedyś oddałem na złom dwa stare kanistry, bo rdza spowodowała dziurki od spodu. A niedawno kupiłem nową dwudziestkę w Juli za 100 zł. -
Fakt, do przewozu nie, do trzymania na placu/gospodarstwie już tak ;)
Tu oczywiście masz rację, ale skoro gość podjechał z czymś takim na stację to raczej nie po to, żeby "przyszpanować na dzielni", że ma baniaczek większy niż reszta ;)
@leo napisał w Ceny paliw...:
Potem pojawiły się w PL specjalne kanisterki plastikowe, to zakaz znikł.
Teoretycznie znikł, bo jeszcze całkiem niedawno widziałem na jednej ze stacji informację o zakazie samodzielnego tankowania paliwa do jakichkolwiek pojemników bez zgody pracownika. Więc wystarczy, że pracownikowi nie spodoba się czubek Twojego nosa i może Ci powiedzieć, że do kanistra (nawet metalowego) paliwa Ci nie sprzeda. :P
Ja używam czasem plastików - ale są to kanisterki na benzynę, z lejkiem, oraz pojemniki 5 l (i jeden mam 10 l) po zużytej benzynie ekstrakcyjnej.
Ja mam dwa plastikowe: jeden 5 l, drugi 20 l.
-
A jak tam u Was z cenami?
U mnie poszło od wczoraj do góry o ok. 20 gr/l, a byłem rano w Warszawie to w drodze powrotnej mijałem stacje z ON w cenie 6,99 zł/l, a ulepszony ON ok. 7,30 zł/l.
-
@bpx33 ja obecnie nie jeżdżę . Mam ponad pół zbiornika i zostawiam to na przymus jazdy.
-
@bpx33 u mnie już dzisiaj ON 6,95 Pb 6,50 LPG od 2,98 do 3,15. Miałem trochę więcej niż 3/4 baku więc dolałem do pełna póki jeszcze ropa nie przekroczyła psychologicznej bariery 7 zł.
W bańkach mam jeszcze 60 litrów ropy kupowanej po 5,59. Jakaż to była piękna cena.
-
Hehe! Ja jutro wyjeżdżam na deskę w góry... Będzie "bolało" przy dystrybutorze. :/
więc dolałem do pełna póki jeszcze ropa nie przekroczyła psychologicznej bariery 7 zł.
Ja bym się raczej obawiał 8 zeta, bo 7 to będzie w przyszłym tygodniu wszędzie.
-
Hehe! Ja jutro wyjeżdżam na deskę w góry... Będzie "bolało" przy dystrybutorze. :/
Cały wyjazd raczej będzie bolał ;)
Ja w kwietniu mam wyjazd na chrzciny nad morze, już wiem, że będzie to trasa w granicach 90-100km/h bo wtedy mój diesel potrafi zejść do 4 - 4,5 l. /100km xDNa przełomie maja i czerwca zaś lecimy na urlop z Wrocławia, ciekawe co to będzie wtedy, o ile w ogóle ten wyjazd dojdzie do skutku bo i w to zaczynam powątpiewać patrząc na to co się dzieje na świecie.
Ja bym się raczej obawiał 8 zeta, bo 7 to będzie w przyszłym tygodniu wszędzie.
Ja się tylko zastanawiam gdzie jest jakiś limit i dokąd to wszystko zmierza? Sky is the limit? Czy może 9,99 is the limit bo więcej nie da się wyświetlić? XD
-
Chyba zrezygnujesz z obiadu po drodze, wtedy wyjdzie na zero...
Gooral ma rację: naprawdę dobrze to nie wygląda.
-
-
U mnie .
-
-
@jaco gaz masz coś za tanio.. u mnie już 3,27 widziałem 😔
Dziś na Auchan ON kosztował 6,69.. a ja na Orlenie zatankowałem parę litrów za 6,95, zakładam że jutro będzie drożej.Od czwartku śledziłem koszt butli z gazem 11kg na jednej z wybranych stacji.
Czwartek -75zł
Piątek -79zł
Sobota -84zł
Niedziela 89zł
Podejrzewam że w związku na ograniczony popyt w mojej okolicy to te ceny są dosyć niskie w porównaniu z miejscowościami pozbawionymi sieci gazowych 😐 -
@pacior napisał w Ceny paliw...:
Od czwartku śledziłem koszt butli z gazem 11kg na jednej z wybranych stacji.
Czwartek -75zł
Piątek -79zł
Sobota -84zł
Niedziela 89zł
Podejrzewam że w związku na ograniczony popyt w mojej okolicy to te ceny są dosyć niskie w porównaniu z miejscowościami pozbawionymi sieci gazowych 😐🤯🤯🤯 Kurde chyba trzeba kupić butle na sezon przyczepowy xD jedną mam pełną, druga była używana więc trzeba wymienić.
Btw pamiętam jak chyba na wiosnę rok temu płaciłem ok 48 zł ehh... -
@gooral Lepiej kupić butle teraz. W tamtą sobotę płaciłem 75zł, w ten czwartek już 85zł. Przy czym, zupełnie nie rozumiem tych cen, skoro LPG kosztuje około 3zł, a przy cenach 3.50zł butle były w okolicach 60zł. Żałuję, że nie podjechałem na inną stacje, ale nie chciało mi się już kombinować. Niby w tym miejscu, gdzie biorę, zawsze było najtaniej, ale może zaczęli kombinować. Ceny paliw zaczęto kontrolować, to może Janusze biznesu zaczęli windować ceny butli, bo ludzie pewnie też kupowali większe ilości.
-
-
Od jutra podobno paliwo na zdrożeć jeszcze o 80 gr. Wczoraj zalałem gaz za 3.02 a wszędzie po 3.30+
-
Na mojej stacji dziś już nie ma ON. PB w tej samej cenie a LPG zdrożało o 30gr.
-
@esen napisał w Ceny paliw...:
@jaco U mnie ceny już przekroczyły 2€ za litr także tego...
No, to też nieźle... Chociaż, porównując zarobki w DE i PL, nadal jest korzystniej w Reichu...
@likaon napisał w Ceny paliw...:
Od jutra podobno paliwo na zdrożeć jeszcze o 80 gr. Wczoraj zalałem gaz za 3.02 a wszędzie po 3.30+
W terenie LPG stoi lepiej, 3,19 na dwóch stacjach widziałem.
A ponieważ Likaon prognozował jutrzejszą cenę wyższą o 80 gr, to odbierając wieczorem żonę z pociągu, pojechałem się dotankować do pełna. Wróciłem do domu, spuściłem 25 l do kanisterków i pojechałem znów dopełnić bak.
Wieczorem u mnie noPb 95: Orlen 6,65 zł, Lotos 6,69 zł, jeden prywaciarz
(prawie po drugiej stronie drogi) tyle samo, co na Lotosie, drugi prywaciarz... 6,79 zł.
Kolejek na stacjach żadnych.
Byliśmy sami, więc podpytałem pracownika stacji, jak będzie jutro. Dokładnie nie wiedział, ale stwierdził, że przynajmniej 60 gr więcej będzie...MASAKRA.
Gdzie jest sufit? Co będzie z cenami wszystkich innych towarów? O ile wzrośnie koszt żarcia? Jak poleci inflacja?
Nie trzeba nam wojny, jak w Ukrainie. Już obrywamy niezłym rykoszetem.