Ceny paliw...
-
-
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
Wczoraj tankowałem za 2,94 zł.
A jakość gazu chodź dobra ?
No ja przez ostatnie 2 tyg po 3.09 na tej stacji Rosa. U mnie 3.15.
-
@pacior napisał w Ceny paliw...:
@BPX33 czemu LPG nie podrożało?!
Chyba osiągnęliśmy docelowy pułap (w zeszłym tygodniu była nawet delikatna obniżka). ;)
-
Wczoraj PB95 najniżej widziałem za 5.79zł/l na orlenie 6.19zł/l
-
@Jaco napisał w Ceny paliw...:
A jakość gazu chodź dobra ?
Nie czuję jakichś różnic. Auto normalnie jeździ, przyspiesza, nie przerywa, nie kaprysi.
Dziś odpalałem na gazie tico, ostatnio tankowane na tej stacji chyba... w kwietniu (w ogóle tikiem nie jeździłem w tym roku, stało w zawalonym rupieciami garażu). Odpalił z LPG od strzała. Za to chyba elektryczna pompa benzyny się zepsuła ze starości, niby pracuje, ale paliwa nie ciągnie. Stawiam na sparciałe membrany. Dlatego odpalałem z gazu.
W moich okolicach jest duży rozrzut cen LPG. Dziś byłem w Kazimierzu, gaz na Orlenie za 3,38, w Puławach na różnych stacjach (Moya, Avia, MZK) trochę taniej, ale najniższa cena to 3,21. -
-
@leo mnie się nie uda odpalić na LPG bo automatycznie odpalane jest na PB. A trybu awaryjnego nigdy nie testowałem bo zawsze mam PB.
-
@Jaco sugeruję przetestować go póki czas. Nie zapomnę jak miałem Volvo z LPG i padła mi pompa paliwa. Podczas jazdy przy wyprzedzaniu centralka przełączyła na Pb (niski poziom LPG) i auto strasznie zaczęło szarpać, ale nie zatrybiłem, że to to, przełączyłem ponownie na LPG i na oparach LPG dojechałem na stację. Po zatankowaniu oczywiście odpalił na LPG. Dojechałem nad jezioro (było to latem) zjeżdżając po bezdrożu ze sporej górki. Po kilku godzinach nad wodą wróciłem do auta i nie mogłem odpalić auta. Wtedy dopiero połączyłem kropki, że to szarpanie to było od pompy paliwa i dlatego też auto nie chciało odpalić. Próbowałem uruchomić tryb awaryjny żeby odpalić na LPG i wtedy okazało się, że ów tryb nie działa - nigdy wcześniej go nie testowałem 🙃 dupe uratował mi fakt, że było to lato, upalny dzień (wtedy juz prawie wieczór) i miałem dobry aku. Po kilku dłuższych kręceniach jakimś cudem (zakładam że od temp płynu) zaskoczyła centralka od LPG w taki sam sposób jak przy odpalaniu na ciepłym silniku i odpaliłem na LPG.
-
@Gooral to musiał bym zmienić zasilanie centralki LPG . Jak przekręcę kluczyk mignie na chwilę i dopiero jak odpalę auto zapala się.A w Stag odpalanie w trybie awaryjnym to trzeba przytrzymać włącznik ale musi być w nim prąd. A u mnie nie ma. Zimnego zapewne bym nie odpalił.
-
@Gooral u mnie tryb awaryjny nie działa. Jak mi wachy zbrakło, to odpalałem w dolot psiukając zmywacz do hamulców. Auto pali na tym jak złe, trochę musi popracować aż pyknie na LPG i jedziemy na stację :) jak nie zmywacz to placzka, cokolwiek. Aby miał na czym silnik zagadać.
-
@likaon no ja miałem dokładnie takie same objawy jak Jaco. Centralka na zapłonie tylko zamrugała i koniec. Nie pamiętam już tak dobrze tej sytuacji bo to było ponad 10 lat temu ale wtedy nie wpadłem na psikanie plakiem w dolot, pewnie dlatego, że od zawsze tego nie używam i pewnie go nie miałem ale coś tam w bagażniku mogłoby się znaleźć wtedy.
Jeśli kiedyś będę miał znów auto z LPG to będę pamiętał 😜