Ceny paliw...
-
U mnie i tak jak jeżdżę na trasie Katowice-Olkusz to na jednej stacji 6.60 na innej 6.40/6.37/6.25 a na stacji Auchan 6.19 więc hurt hurtem a detal detalem
-
-
@WarningDeadPL napisał w Ceny paliw...:
a na stacji Auchan 6.19 więc hurt hurtem a detal detalem
C.H. Bonarka? Wiele razy tam tankowałem jadąc do lub z Zakopanego. ;)
-
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
C.H. Bonarka
Nie, bo to nie w krk tylko w Sosnowcu ale podejrzewam że i ceny i źródło paliwa to samo.
-
Nie, bo to nie w krk tylko w Sosnowcu ale podejrzewam że i ceny i źródło paliwa to samo.
Ceny na różnych Auchanach są różne, ale paliwo na każdej stacji w Polsce jest z tego samego źródła (czyt. z Orlenu).
-
tego samego źródła
Podobno niektóre premium nie są. Shell 100oktanów słyszałem że sprowadzana. No i te np 95 premium np są chyba wzbogacane dodatkowo osobno przez firmy ale baza ta sama
-
Podobno niektóre premium nie są. Shell 100oktanów słyszałem że sprowadzana.
Tak. Shell V-Power Racing jest ponoć sprowadzany z Niemiec, ale to paliwo się prawie w ogóle nie sprzedaje.
No i te np 95 premium np są chyba wzbogacane dodatkowo osobno przez firmy ale baza ta sama
W 95 premium czy ON premium masz dolewane do kilku litrów jakiegoś specyfiku na 1000l czystego paliwa.
-
kilku litrów jakiegoś specyfiku
Ciekawe na ile te specyfiki rzeczywiście działają.
Co do 100 oktanów to kiedyś zaszalałem i chciałem potwierdzić swe przypuszczenia. Zalałem 10l 100oktanów do swifta i przyspieszyłem zapłon o ok 8 stopni. Zgodnie z oczekiwaniami nic to nie zmieniło w osiągach za to droższe było paliwo.
-
Ciekawe na ile te specyfiki rzeczywiście działają.
Bardziej efekt placebo i dobry marketing niż jakieś faktyczne działanie. Może jedynie przy wysilonych jednostkach, które są bardziej czułe na wszelkie drobne zmiany składu coś takie paliwo daje, ale w 99% cywilnych aut szary Kowalski nie zauważy żadnej różnicy...
Co do 100 oktanów to kiedyś zaszalałem i chciałem potwierdzić swe przypuszczenia. Zalałem 10l 100oktanów do swifta i przyspieszyłem zapłon o ok 8 stopni. Zgodnie z oczekiwaniami nic to nie zmieniło w osiągach za to droższe było paliwo.
Jeśli silnik konstrukcyjnie nie jest przygotowany pod wyższe wartości oktanowe tankowanie go "lepszym" paliwem nic nie da, a może być wręcz przeciwnie. Ja swego czasu testowałem wszystkie paliwa premium ze znanych sieci (Orlen, bp, Shell) i nie odczułem żadnej różnicy w osiągach czy elastyczności, za to spalanie wzrastało o ok. 0,5l/100km no i za samo paliwo płaciłem więcej, więc traciłem de facto podwójnie.
-
nic nie da, a może być wręcz przeciwnie
Wiadomo bo paliwa z wyższą liczbą oktanową spalają się wolniej co powoduje że np mieszanka nie dopali się w dmp i powoduje niepotrzebne dodatkowe obciążenia czy np płomień omiata zawory wydechowe przez co je niepotrzebnie nagrzewa i wiele innych o których można by się rozpisywać.
To było w stylu "niby człowiek wiedział a jednak się łudził" i sam spróbować musiał.
Jedynie to kiepska jakość paliwa może coś zmienić czy np dolewki acetonu czy paru innych starych tricków które zmieniają np te wyżej wymienione szybkości spalania mieszanki. Gdzieś mam to pięknie opisane jakby kogoś interesowało to mogę zamieścić te dodatki i ich wpływ. Używano to w wyścigach motocyklowych aby poprawić parametry paliw np bazujących na etanolu czy metanolu
-
Bardziej efekt placebo i dobry marketing niż jakieś faktyczne działanie.
Ja z ciekawości napisałem do K2 o kartę charakterystyki bo byłem ciekaw co się znajduje w niesamowitym produkcie K2 Neutralizator E10 czy jakoś tak. Trzeba złożyć wniosek przez stronę bo nie mają ich ogólnie dostępnych (chociaż powinny być) to dostałem taką odpowiedź:
Nie ma co profesjonalne podejście żeby po kartę niebezpieczeństw produktu odsyłać do kogoś innego.
-
Jeśli już piszemy o ciekawostkach związanych z paliwem to mam wrażenie, że odkąd zostało w Polsce wraz z początkiem roku wprowadzone E10 to mój Swift zaczął częściej i głośniej strzelać z wydechu. Nie jest to oczywiście AK-47 jak to co poniektórzy mają, ale czasami da radę coś usłyszeć. ;)
Jak widać większa ilość alkoholu w paliwie powoduje więcej strzałów (przynajmniej u mnie). :P -
Jak widać większa ilość alkoholu w paliwie powoduje więcej strzałów
Może tak być. Wraz ze zwiększeniem ilości etanolu w paliwie po pierwsze komp podaje minimalnie większą dawkę (etanol jest mniej kaloryczny i jest inne stężenie stechiometryczne etanolu do powietrza) jak i również wolniej się pali od czystej 95 więc jest to zgodne z ogólną wiedzą. Dziwne by było jakby np mniej strzelał bo tego sobie już bym nie był w stanie wytłumaczyć.
-
K2 Neutralizator E10 czy jakoś tak.
I właśnie z tego powodu się zastanawiałem czy w tym dodatku to aceton czy jakiś inny przyśpieszacz spalania czy coś jeszcze a może tylko placebo bo 50ml na 40l paliwa i cena 4,50 sugeruje że nie ma to jakiś magicznych właściwości.
-
-
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
@BPX33 Etanol i samochód to złe połączenie jest...
... w każdej postaci...
Zgadzam się. -
Jako iż ostatnio sam z ciekawości sobie przypominałem te dodatki to dodaję:
Dodatki zwiększające liczbę oktanową: aceton, toluen, benzol, etanol, metanol dodatki te są preferowane nad tetraetyloołowiem i dwubromkiem etylenu.Do paliw bazujących na czystym alkoholu dodawane jest często 5% acetonu lub max 3% eteru aby ułatwić zapłon paliwa i start silnika.
Co ciekawe tego typu paliwa wymagają wcześniejszego o ok 3-5stopni zapłonu.Co ciekawe można w domu na spokojnie "wyprodukować" paliwo 102-103 oktanowe mieszając 1:2 toluen z paliwem ze stacji (rozumiem że mowa jest o 97/98 oktanowej)
99-100 oktanów - 20% toluen z 80% paliwa.
100-101 oktanów - 25% toluen z 75% paliwa.
Gdzie kaloryczność paliwa zostaje na praktycznie tym samym poziomie lecz ja osobiście nie polecam lać takich mieszanek do maszyn na wtrysku bo nie wiadomo jak się zachowa sonda lambda. Ale do gaźnikowców...z 50% 97/98 oktanów i 50% benzolu mamy 102-103 oktanów.
dodatek 10% acetonu 100 oktanów a 15% 103 oktanów.
Co ciekawe dodatek etanolu chłodzi silnik od wewnątrz ze względu na to że energia potrzebna do odparowania etanolu jest wyższa niż benzyny.
Trzeba mieć na uwadze że dotyczy to silników zasilanych gaźnikami. Paliwa te często były używane w wyścigach w 20 wieku ze względu na utrudniony dostęp do paliwa wysokooktanowego oraz na to że wyścigi te były dużo bardziej popularne i powszechne.
Po co komu to teraz? Nie wiem ale zawsze wie coś więcej człowiek.
Źródło: Two-Stroke Performance Tuning by Graham Bell -
Hurt Orlenu (14.06. vs 21.06.):
Pb95: 6,12 -> 6,20 zł/litr (+ 8 gr/l)
Pb98: 6,74 -> 6,78 zł/litr (+ 4 gr/l)
ON: 6,17 -> 6,35 zł/litr (+ 18 gr/l)
ON+: 6,60 -> 6,78 zł/litr (+ 18 gr/l)
LPG: 2,56 -> 2,56 zł/dm3 (b.z.)W hurcie "czuć" wakacje :(
-
Ja dzisiaj zatankowałem pb95 e10 na circle 6,12 (z rabatem) do pełna + kanistry 2x20l
-
@tom83ek ja mam w kanistrze cały czas 20l prawilnego paliwka E5 zakupionego w cenie 5,81 zł/l, ale chyba niedługo je przeleję, bo już grubo ponad pół roku tak leży...