Ceny paliw...
-
@Jaco jeśli nie jest jakaś naprawdę atrakcyjna cena to nigdy nie kupuję paliwa na tzw. stacjach premium (Orlen, Lotos, Shell, BP, Circle K), bo tam płacisz nie za paliwo, a za logo stacji! Za to zawsze kupuję na stacjach marketowych (głównie Auchan bo jest najtańszy, czasami Leclerc, Tesco lub Carrefour) lub u mnie w mieście na automatycznej Mewie (dawne MOMO).
Co do cen to w ostatni weekend na Mewie Pb95 to 3,99 zł/l, a z kartą rabatową którą tam posiadam 3,94 zł/l.P.S. Zgadnijcie jaką obecnie marżę ma Orlen na każdym litrze ON i Pb95. Uznam wszystkie wyniki z błędem +/- 3 gr/l. ;)
-
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
P.S. Zgadnijcie jaką obecnie marżę ma Orlen na każdym litrze ON i Pb95. Uznam wszystkie wyniki z błędem +/- 3 gr/l. ;)
7gr.
Jak pracowałem jeszcze na Neste to mieliśmy 2,3 grosze marży. Czasem nawet 0 bo nasze ceny to była najniższa cena z okolicy -1gr czy jakoś tak.
-
@pacior napisał w Ceny paliw...:
@BPX33 ostatnio wahania LPG na stacjach Orlenu dochodzą do 20 groszy z dnia na dzień.. więc zakładam że taka marża za PB to 47 groszy 😔
Dość blisko. Biorąc pod uwagę średnie ceny paliw w Polsce (Pb95 kosztuje obecnie 4,39 zł/l, a ON 4,29 zł/l) to marże wynoszą odpowiednio ok. 40 gr/l i 30 gr/l. Czyste zdzierstwo... No, ale tak to jest jak mamy monopol orlenowski (Lotos został wchłonięty przez Orlen).
-
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
Czyste zdzierstwo... No, ale tak to jest jak mamy monopol orlenowski (Lotos został wchłonięty przez Orlen).
Hmmm... No i pisałeś, że nigdy nie kupujesz na stacjach Orlen ani Lotos. No dobra, ale trudno w tym momencie nie zapytać: to gdzie w takim razie podział się NARODOWY PATRIOTYZM? Dlaczego utrzymujesz zagranicznych potentatów (Auchan, Leclerc, Tesco, Carrefour), a nie JEDYNEJ polskiej i TYLKO POLSKIEJ marki? Takie pytanie teoretyczne. Dlaczego?
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
Hmmm... No i pisałeś, że nigdy nie kupujesz na stacjach Orlen ani Lotos. No dobra, ale trudno w tym momencie nie zapytać: to gdzie w takim razie podział się NARODOWY PATRIOTYZM? Dlaczego utrzymujesz zagranicznych potentatów (Auchan, Leclerc, Tesco, Carrefour), a nie JEDYNEJ polskiej i TYLKO POLSKIEJ marki? Takie pytanie teoretyczne. Dlaczego?
Jak to zagranicznych potentatów? A paliwo to niby skąd biorą? Ano od Orlenu, czyli kupuję takie samo paliwo jak na Orlenie tylko tańsze o 10, 15 albo 20 gr/l!
A stacja na której tankuję najczęściej (Mewa, byłe MOMO) to stacja w 100% Polska. Właściciela znam osobiście.Tak BTW to na jakiej stacji byś nie kupił paliwa w Polsce to i tak zarabia na tym Orlen. Jedynie marże dostają konkretni sprzedawcy, a na stacjach marketowych są one śmiesznie niskie lub nie ma ich wcale. Za to tankując na BP, Shellu, Circle K czy Amicu (dawny Lukoil) faktycznie wspierasz obcokrajowe firmy...
Mam nadzieję, że wyjaśniłem wszelkie wątpliwości. W razie czego służę pomocą! :)
-
Dla rozwiania waszych wątpliwości skąd te ceny. Hurt Orlenu z dziś:
Pb95 -> 5,01 zł/litr
Pb98 -> 5,19 zł/litr
ON -> 5,00 zł/litr@Jaco napisał w Ceny paliw...:
Dziś tankowałem po 5.03.
Masakra.Masakra? U mnie wszystkie stacje premium mają ceny zarówno ON jak i Pb95 typu 5,12, 5,14, 5,19 zł/litr, a zdarzają się nawet takie z 5,2X... W przyszłym tygodniu znalezienie stacji z ceną ON i Pb95 poniżej 5 zł/litr będzie graniczyło z cudem.