system eCall
-
@leo powiedział w system eCall:
Uważam, że przydałaby się konieczność potwierdzenia wezwania.
I tak właśnie jest. Skąd masz info, że jest inaczej?
O możliwości śledzenia bez mojej zgody już nie wspominam...
Masz telefon komórkowy?
-
@bpx33 powiedział w system eCall:
I tak właśnie jest. Skąd masz info, że jest inaczej?
Nie ma żadnego info, że trzeba potwierdzać. Stąd domniemanie, że nie trzeba.
Masz telefon komórkowy?
To nie to samo... Po pierwsze - telefonu nie śledzi żadna postronna osoba tylko dlatego, że została zatrudniona w jakimś tam centrum. Robią to właściwi ludzie na specjalne żądanie prokuratury. Po drugie - telefon można w każdej sekundzie wyłączyć jednym naciśnięciem. Systemu eCall - nie.
-
Wczoraj mówili o tym w TV. To przymusowe w nowych samochodach będzie. O nasze na razie nie musimy się martwić.
-
-
Dziwne, bo wczoraj w TV mówili, że właśnie będą potwierdzać zanim wyślą ekipy ratunkowe...
To nie to samo... Po pierwsze - telefonu nie śledzi żadna postronna osoba tylko dlatego, że została zatrudniona w jakimś tam centrum. Robią to właściwi ludzie na specjalne żądanie prokuratury. Po drugie - telefon można w każdej sekundzie wyłączyć jednym naciśnięciem. Systemu eCall - nie.
Właśnie, że to samo, a nawet gorzej, bo nigdy nie wiesz kto, gdzie i kiedy Cię śledzi! Auto śledzą tylko jak nim jeździsz, telefon non stop, bo masz go non stop przy sobie... I nie pisz mi o wyłączaniu telefonu, bo to nic nie daje. Każdą elektronikę możesz włączyć już od dawien dawna zdalnie, a dla sprawnego hakera to może 5 sekund roboty...
Haker wyciągnie Ci dane z kompa leżącego w piwnicy, który używałeś ostatni raz 20 lat temu... -
Dziwne, bo wczoraj w TV mówili, że właśnie będą potwierdzać zanim wyślą ekipy ratunkowe...
Rzeczywiście dziwne, zwłaszcza, że post napisałem przedwczoraj ... i dałem linki do dwóch artykułów. Czytałeś?
Czyli potwierdzać należy. To dobrze.
Każdą elektronikę możesz włączyć już od dawien dawna zdalnie, a dla sprawnego hakera to może 5 sekund roboty...
Twierdzisz, że włączysz obcą komórkę zdalnie? Coś bardziej konkretnie? :-)
-
@jaco To prawda. Jednak kiedyś przyjdzie taki czas, że kupimy auto homologowane po 1 kwietnia 2018 r...
(Nie piszę tu od razu o aucie nowym. Chociaż... dobrzy byłoby :-) )Myślę, że auto z 2016-2017r. Już ciężko będzie kupić bez tego systemu. Nie kojarzę marki, którą mamy w wypożyczalni, która by tego nie miało, a najstarsze jakie mamy/mieliśmy odkąd tam jesteśmy to 2015 rocznik.
-
Twierdzisz, że włączysz obcą komórkę zdalnie? Coś bardziej konkretnie? :-)
Gdzie napisałem, że ja to zrobię? Są ludzie z takim zdolnościami, że nie masz pojęcia, ale żyj dalej w analogowym świecie... :P
-
@bpx33 Nie chodzi o świat analogowy, lecz o nieodrywanie się od rzeczywistości. :-P
Pomyśl chwilę: fizyczne wciśnięcie klawisza w celu wyzwolenia przekaźnika (lub czegoś podobnie działającego), który włączy prąd i uruchomi plik inicjujący działanie systemu... nie jest możliwe ZDALNIE w odniesieniu do każdej komórki. A na pewno nie w przypadku mojej. :-)
Dość teorii spiskowych. Lepiej pogadajmy o konkretach. -
Zgadzam się z @BPX33 takie rzeczy są możliwe, wszystko zależy od telefonu i systemu na jakim działa, np iPhone da się zdalnie zablokować przy użyciu swojego apple ID przez internet. Z takim zablokowanym telefonem nikt już nic nie zrobi dopóki nie poda kodu do odblokowania, który ustawia sam user na początku konfiguracji telefonu. Co do samego wyłączenia nie jestem pewien czy aplle ID na to pozwala.
-
Na pewno wiele rzeczy jest możliwe. Jak jednak piszesz: wszystko zależy od modelu, systemu...
-
Jak jednak piszesz: wszystko zależy od modelu, systemu...
Nie od modelu czy systemu tylko od tego kto (z jakimi umiejętnościami) do tego usiądzie. ;)
Dziś w radiu mówili, że w Rumunii (?) jakiś 19-latek podszedł z laptopem do bankomatu i wypłacał z niego pieniądze jak chciał. Gdyby nie to, że ktoś go zczaił i wezwał policję miałby ponad 20 tys. € (tyle miał w plecaku jak zgarniali go policjanci).
Także @leo zejdź na ziemię i otwórz oczy, bo chyba świat trochę Ci uciekł :PWracając do tematu. Moim zdaniem system jak najbardziej ok. Zwłaszcza w Polsce, gdzie znieczulica szerzy się jak najgorsza zaraza i nikt nikomu nie chce pomagać (powoli się to zmienia, ale moim zdaniem za wolno).
-
Dziś w radiu mówili, że w Rumunii (?) jakiś 19-latek podszedł z laptopem do bankomatu i wypłacał z niego pieniądze jak chciał
Ja znalazłem ze we Francji: http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-19-latek-sprawca-informatycznego-napadu-jego-plecak-szybko-w,nId,2565063
-
@jaco powiedział w system eCall:
Ja znalazłem ze we Francji: http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-19-latek-sprawca-informatycznego-napadu-jego-plecak-szybko-w,nId,2565063
A no racja we Francji! ;) Wszystko się zgadza, bo w RMF'ie to słyszałem.