PITY 2017
-
-
@Jaco jak wrócę do domu to poszukam PITa i dam znać ;)
Edit:
Znalazłem na mailu jakiegoś PITa od tego pracodawcy i tak miałem zaznaczone tak samo jak i Ty
I u obecnego pracodawcy mam dokładnie tak samo zaznaczone - formalnie jestem zameldowany nadal u rodziców (pod Łodzią gdzie w linii prostej mam 1,5km do administracyjnych granic miasta) i rozliczam się w US, pod który oni podlegają a biuro mam Łodzi.
-
No i o to mi chodziło.
-
I jak u Was w tym roku z PIT-ami?
U mnie wyszło 112 PLN-ów dopłaty, więc chyba wybiorę się któregoś dnia do US, żeby mi wyjaśnili skąd taka duża kwota... :O
-
-
Program e-Pity odrzuca mi cały czas wysyłkę . Błędne dane chodź są prawidłowe . Przez gov.pl nie mam możliwości odliczenia dojazdu do pracy. Może jednak nie mogę sobie tego odliczyć ze względu na małe dochody bo tak pisze w programie ale nawet jak to pomijam to też nie chce wysłać .
-
-
-
-
-
Dziś "wyprostowałem" swój PIT i wyszło 152 zł nadpłaty. Na maupke starczi! XD
-
@BPX33 a bo pewnie z automatu Tobie tak policzyli.
-
-
Ja po odliczeniu 4 litrów z HDK dodałem 16zł zwrotu, bez odliczenia miałbym 5zł dopłaty.
Ps. Dzięki temu wątkowi znalazłem nieprawidłowo wypełniony pit bliskiej mi osoby, zamiast odliczać 3600 to odliczali 3000zł kosztów. Dzięki Panowie!
-
Ja po odliczeniu 4 litrów z HDK dodałem 16zł zwrotu, bez odliczenia miałbym 5zł dopłaty.
Ja w ogóle nie mogę tego pojąć jakim cudem jest coś takiego jak dopłata czy zwrot?
Przecież przepisy jasno regulują wszystkie podatki, daniny, obciążenia itp. itd. więc jakim sposobem wychodzą jakieś różnice??? Przecież psim obowiązkiem każdej księgowej/księgowego jest prawidłowe prowadzenie finansów firmy...
A może to jednak w US nie potrafią liczyć od tylu lat i rok w rok mamy powtórkę z rozrywki...Rozumiem, że dla osób które w jakiś sposób są uprzywilejowane (np. przytoczeni wyżej HDK) powinny być zwroty, ale jeśli mamy klasyczne rozliczenie jednoosobowe czy małżeństwa to powinno być zawsze 0. Koniec kropka.
-
Przeprowadzamy sprawy spadkowe sprzed 20 lat. No zeszło się ale nie w tym problem. Po odziedziczeniu 1/4 mieszkania po rodzicach należy zgłosić do do US dziedziczenie.. US milczy czyli nie mam zaległego podatku. Wszystko robię przez stronę https://www.podatki.gov.pl/pit/twoj-e-pit/.
Więc po tym proszę o zaświadczenie o nie zalegających podatkach. No i dziś dzwoni do mnie pani z US że mam źle wypełniony PIT za 2022r. i muszę złożyć korektę. Chodziło o to ze przy dochodach Inne wpisałem o 200zł mniej niż powinienem zgodnie z PIT 11. Sprawdziłem wszystko i rzeczywiście w zeznaniu jest o 200zł mniej. Dziwi mnie tylko jak to urząd przyjął skoro był błąd.
Korekta złożona i okazuje się że urząd nie naliczył mi ulgi za dziecko. Jestem ciekaw czy wypłaci teraz różnicę. Winny jest ulgę na dziecko w wysokości 1112.04 zł.
Jak myślicie co zrobi teraz US ? -
Przeprowadzamy sprawy spadkowe sprzed 20 lat. No zeszło się ale nie w tym problem. Po odziedziczeniu 1/4 mieszkania po rodzicach należy zgłosić do do US dziedziczenie.. US milczy czyli nie mam zaległego podatku. Wszystko robię przez stronę https://www.podatki.gov.pl/pit/twoj-e-pit/.
Więc po tym proszę o zaświadczenie o nie zalegających podatkach. No i dziś dzwoni do mnie pani z US że mam źle wypełniony PIT za 2022r. i muszę złożyć korektę. Chodziło o to ze przy dochodach Inne wpisałem o 200zł mniej niż powinienem zgodnie z PIT 11. Sprawdziłem wszystko i rzeczywiście w zeznaniu jest o 200zł mniej. Dziwi mnie tylko jak to urząd przyjął skoro był błąd.Czy to nie był pierwszy rok kiedy dane z PITów szły do US 'z automatu'? Jeśli tak to może wtedy jeszcze ten system kulał, bo wcześniej to chyba PITy sprawdzali wyrywkowo.
Korekta złożona i okazuje się że urząd nie naliczył mi ulgi za dziecko. Jestem ciekaw czy wypłaci teraz różnicę. Winny jest ulgę na dziecko w wysokości 1112.04 zł.
Jak myślicie co zrobi teraz US ?Myślę, że mogą Ci to normalnie wypłacić, no chyba, że sprawę będzie prowadził/zatwierdzał jakiś wredny służbista to nałoży Ci mandat za błędnie wypełniony PIT tak aby kwota do zwrotu zerowała się z mandatem ;)
-
@Gooral od 2000 chyba było juz można . Zaświadczenie juz mi dziś wysłali. Nie mam tylko odpowiedzi na pit.
-
@Gooral od 2000 chyba było juz można . Zaświadczenie juz mi dziś wysłali. Nie mam tylko odpowiedzi na pit.
Tak, można było rozliczać PIT online, ale trzeba było wprowadzać dane z PIT 11 ręcznie do systemu/programu, natomiast od kliku lat jest tak, że podajesz jedynie PESEL i przychód za zeszły rok i wszystkie dane z PIT 11 zaciągają się z bazy Ministerstwa i to o ten mechanizm mi chodziło ;)