zlosniki.pl
    • Kategorie
    • Ostatnie
    • Tagi
    • Popularne
    • Użytkownicy
    • Grupy
    • Szukaj
    • Zarejestruj się
    • Zaloguj się

BLACKLIST - czarna lista NIEPOLECANYCH części zamiennych

DAEWOO TICO - forum KlubTico
    10
    34
    1.5k
    Załaduj więcej postów
    • Najpierw najstarsze
    • Najpierw najnowsze
    • Najwięcej głosów
    Odpowiedz
    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
    Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
    • R
      ryszard
      ostatnio edytowany przez

Uwaga na trefne zestawy naprawcze regulacji pracy szczęk hamulcowych do Tico i Matiza:

https://www.youtube.com/watch?v=w-NcVJZv2PE

B 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 1
      • B
        barteu
        ostatnio edytowany przez

Stanowczo odradzam zakup zamienników piast przednich firmy BTA. Totalny szmelc nie trzymający wymiarów, nie da się tego założyć na samochód. Do kupienia na przykład w Inter Carsie. Dodatkowo, podejrzewam że zamienniki dostępne tanio na allegro również są podobne- wcześniej kupiłem coś takiego i problemy wyglądały dokładnie tak samo, części te mają również identyczne problemy z wymiarami. Więcej opisywałem w tym wątku: https://zlosniki.pl/topic/37759/jak-powinna-być-montowana-piasta-przedniego-koła/1

@ryszard wiesz może gdzie zaopatrzyć się we właściwie zrobione zestawy naprawcze tylnich hamulców, nie takie jak na filmie?

R 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
        • B
          barteu @ryszard
          ostatnio edytowany przez

@ryszard zapytałem pod filmem o źródło pochodzenia tych części, gdy okazało się że to znane już tutaj AK-PARTS, jakoś nie byłem zdziwiony :D

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
          • R
            ryszard @barteu
            ostatnio edytowany przez

@barteu
            Nie jest łatwo. W jednym miejscu pewnie będzie ciężko wszystko zakupić. Na rynku z oryginałów zostały resztki i trzeba je szukać w różnych sklepach. Oryginalne sprężyny górną i dolną widziałem w Wawer Mot. Oryginalny lewy rozpierak wystawiony jest na Allegro:
            https://allegro.pl/oferta/nowy-oryginalny-rozpieracz-hamulca-lewy-tico-matiz-7258441910
            Trudno mi polecić jakiś gotowy zestaw - zamiennik bo ja unikam zamienników. Ale nie wykluczam, że jakiś przyzwoity zamiennik się znajdzie.

• R
              ryszard
              ostatnio edytowany przez

"Gwożdzie" mocujące szczęki - być może oryginalne - musiałbyś się zapytać sprzedawcy czy ma je w woreczkach z nalepką GM.

https://www.auto-truck.pl/zestaw-mocowania-szczeki-hamulcowej-sprezyny-i-sworznie-p-38877.html

• T
                tom83ek
                ostatnio edytowany przez tom83ek

Nie polecam szczęk hamulcowych Sangsing Brake.
                Po przejechaniu 50kkm odkleiła się okładzina cierna.

Firma Sangsing Brake robi chyba też części dla Kia/Hyundai na pierwszy montaż więc teoretycznie nie jest to firma krzak...
                Wpadki się zdarzają, ja już raczej tą firmę będę omijał...
                d2c0774d-b5e2-48c7-b1a4-cc1b3c6c3026-obraz.png

Jeszcze jedno spojrzenie na szczękę
                f6a987da-fda1-4ea4-b663-67161d7d6949-obraz.png

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 1
                • S
                  spinerr
                  ostatnio edytowany przez

Nie polecam akumulatora marki Banner. Przeżył niecały rok, będę próbował reklamować.
                  DSC02062i.jpg
                  DSC02063i.jpg

paciorP 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                  • paciorP
                    pacior Moderator @spinerr
                    ostatnio edytowany przez

@spinerr ja myślałem że to takie premium bo dość drogie są te akumulatory 🤔 ciekawe jak wyjdzie rozpatrywanie reklamacji, daj nam znać

leoL 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                    • leoL
                      leo Admin @pacior
                      ostatnio edytowany przez

@pacior Nie mam zamiaru bronić tej marki, ale... może po prostu wadliwy się koledze trafił. Na szczęście jest jeszcze gwarancja. Bo moja Centra Plus zaczęła padać dwa miesiące po upływie... :-(

Myślenie ma przyszłość... choć nieprzyzwyczajonym szkodzi. ;-)

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 1
                      • P
                        Piotrek9214
                        ostatnio edytowany przez

Miałem identycznego Bannera w Matizie, kupiony w 2009r, padł dopiero jesienią 2022, no ale pewnie produkcja z tamtych lat nie jest równa obecnej. Z aku które miałem w ostatnich latach mniej więcej żywotność wyglądała tak:
                        -Centra Plus 44Ah : 2 lata
                        -Power ( z Auchan) 45Ah : 2 lata
                        -Exide Exccell 35Ah : 1 rok i 9 miesięcy
                        -Centra Standard 44Ah : 4 lata i działa nadal, choć już ma małą pojemność, 2 razy był wyładowany do ok 6V, po otwarciu korków widać spore zasiarczenie
                        -Kozak 74Ah : po pół roku stracił pojemność, przeżył jeszcze drugie pół roku ponieważ było lato i silnik odpalał bez grzania świec żarowych, po czym padł całkiem
                        -Varta Silver 74Ah : 2 lata i powoli czuć że rozrusznik co raz wolniej kręci, niestety nie sprawdziłem przy zakupie daty produkcji, akumulator był wyprodukowany prawie 3 lata wstecz

• T
                          tom83ek
                          ostatnio edytowany przez

Nie polecam wycieraczek filmy ALCA
                          91f6dc29-5d4e-46b0-9da9-1c3ab8b5bb2b-obraz.png

Wycieraczka tylna z tej firmy na szybie Tico od samego początku "przeskakiwała" w drodze powrotnej.
                          Wycieraczka przednia (krótka) od samego początku sezonu zimowego (2022/2023) sprawiała problemy. Podczas temperatur ujemnych "mroziło" ją i nie przylegała do szyby. Psikanie WD40 po elementach ruchomych wycieraczki poprawiało sytuację tylko na chwilę.

Jaco-J 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                          • Jaco-J
                            Jaco- @tom83ek
                            ostatnio edytowany przez

@tom83ek napisał w BLACKLIST - czarna lista NIEPOLECANYCH części zamiennych:

ALCA

To chyba marketówka. Kiedyś miałem je w Maluchu ale to było ponad 20 lat temu.

T 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                            • T
                              tom83ek @Jaco-
                              ostatnio edytowany przez

@Jaco
                              Dawno temu były dostępne w Tesco, teraz nie wiem jak z dostępnością. Kupowałem je rok temu w sklepie motoryzacyjnym na allegro

leoL 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                              • leoL
                                leo Admin @tom83ek
                                ostatnio edytowany przez

@tom83ek Są dostępne, ja kupowałem je w sklepie z narzędziami i maszynami ogrodniczymi. Ale już ich nie biorę, miały krótkie "przebiegi".

Myślenie ma przyszłość... choć nieprzyzwyczajonym szkodzi. ;-)

• 1
                                • 2
                                • 2 / 2
                                • Pierwszy post
                                  Ostatni post