Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019)
-
Przyszedłem rano do auta, odłączyłem akumulator, żeby zresetować komputer i zaprogramowałem wolne obroty. Przekręcam kluczyk i silnik odpalił od razu. Po kilku sekundach zaczął zwalniać i gasnąć. Świece wykręciłem i są mokre. Zdjąłem pokrywę zaworów oraz kopułkę i sprawdziłem, czy zgadzają się cykle zapłonu. Wszystko się zgadza. A ja zgłupiałem...
-
@szarik powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
Przyszedłem rano do auta, odłączyłem akumulator, żeby zresetować komputer i zaprogramowałem wolne obroty. Przekręcam kluczyk i silnik odpalił od razu.
Przez noc odparowało paliwo z elektrod świec.
Po kilku sekundach zaczął zwalniać i gasnąć. Świece wykręciłem i są mokre. Zdjąłem pokrywę zaworów oraz kopułkę i sprawdziłem, czy zgadzają się cykle zapłonu. Wszystko się zgadza. A ja zgłupiałem...
Czy przewody zapłonowe na kopułce nie są przypadkiem miejscami zamienione?
-
Jeśli to jest matiz, to może wina jakiegoś czujnika?
-
Dzisiaj korzystając z ładnej pogody zamontowałem odmalowany bak z powodu że trzeba wnet na przegląd pojechać. Jedyny plus, że z bakiem pod podłogą jest ciszej w środku. :)
-
@marcintju
Może z bakiem jest ciszej bo mniej kamyków uderza bezpośrednio w podłogę. -
Bez baku "buczy" jakby dziurawy był tłumik.
-
@marcintju
To nie wiem jak to wytłumaczyć. Może paliwo w zbiorniku tłumi drgania. -
Bak wypełnia dosyć sporą przestrzeń pod podłogą i w jakimś tam stopniu wygłusza. Bez niego jest pusto i "echo się niesie".
-
@szarik Szukaj problemów w osprzęcie,
w zeszłym roku wymieniałem w Tico rozrząd u znajomego i był podobny problem,
rozrząd sprawdzałem kilka razy, ustawiałem zawory.. a winna była elektryka (całą instalację alarmu mu wyciąłem :D ), kolega rozbierał auto i gdzieś uszkodził kabelki.. -
Winny okazał się zawór. Wszystko przez pośpiech... Jak odkręcałem koło od wałka rozrządu, to miałem założony pasek i zablokowany silnik za koło zamachowe. Miałem włożony przez otwór w skrzyni śrubokręt podparty klockiem. Tylko, że lubił wypadać. Przy zakręcaniu koła, dałem klej do gwintów na śrubę, przykręciłem ją lekko i chciałem założyć pasek, i ją dociągnąć. Tylko, że się spieszyłem, żeby klej nie zaczął wysychać. Akurat wtedy przyszedł tata, to stwierdziłem, że ja przytrzymam śrubokręt od spodu, żeby nie wypadał, a on dokręci śrubę. Plan był dobry, ale... z pośpiechu zapomniałem o pasku. Korbowód był zablokowany, ale rozrząd nie. Tata pociągnął za śrubę, koło wykonało tylko lekki ruch i się przyblokowało i w tym momencie przypomniałem sobie o pasku. A dokładniej o jego braku. Ale myślałem, że nic się nie stało, bo zorientowaliśmy się, zanim zaczął dokręcać "na siłę". To jednak wystarczyło, żeby zawór się delikatnie przykrzywił i już nie było kompresji. W tym momencie mam już ściągniętą i rozebraną głowicę. Ale nie na ma tego złego. Przynajmniej wymienie sobie wszystkie uszczelniacze zaworowe, wyczyszczę EGR, przepustnicę itp. Przy okazji mogłem zobaczyć, w jakim stanie jest silnik. Jednak zdecydowanie wolałbym, żebym nie musiał tego robić, przez taką głupotę... No ale teraz już trudno.
Mam takie pytanie. Czy uszczelniacze zaworowe są tylko na wcisk? I czy można zmienić simmering na wałku rozrządu, bez wyciągania wałka? -
Mam takie pytanie. Czy uszczelniacze zaworowe są tylko na wcisk? I czy można zmienić simmering na wałku rozrządu, bez wyciągania wałka?
Kurcze, niezła wpadka :P ale zdarza się najlepszym :)
Nie miałem okazji robić uszczelniaczy ale simmering na wałku rozrządu wymieniasz zdejmując koło zębate na tym wałku, nic więcej..Akurat z odkręcaniem tego koła łatwo niestety nie jest bo nie ma zbytnio prostej blokady poza użyciem paska rozrządu..
Myślisz o splanowaniu głowicy?
-
@pacior No wpadka straszna. Tak to jest, jak się człowiek spieszy.
Tak, głowica poszła już do planowania.
Jak wydobyć ten simmering z wałka? Pchnąć od tyłu się go nie da. Wkręcić coś w niego i wyciągnąć? Czy jest jakiś inny sposób? -
Jak wydobyć ten simmering z wałka? Pchnąć od tyłu się go nie da. Wkręcić coś w niego i wyciągnąć? Czy jest jakiś inny sposób?
Jeśli nie da się łatwo wydłubać, to zrobić otworek (lub dwa), dać wkręty i wyciągnąć za te wkręty.
U mnie wylazł bez wkrętów. -
@leo Chyba tak będę musiał zrobić, bo nie chciał wyjść. Ale jutro dostanę głowicę po planowaniu, to jeszcze spróbuję wydłubać bez wkręcania czegoś.
-
@pacior powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
Mam takie pytanie. Czy uszczelniacze zaworowe są tylko na wcisk? I czy można zmienić simmering na wałku rozrządu, bez wyciągania wałka?
Kurcze, niezła wpadka :P ale zdarza się najlepszym :)
Nie miałem okazji robić uszczelniaczy ale simmering na wałku rozrządu wymieniasz zdejmując koło zębate na tym wałku, nic więcej..Akurat z odkręcaniem tego koła łatwo niestety nie jest bo nie ma zbytnio prostej blokady poza użyciem paska rozrządu..
Faktycznie jest problem z zablokowaniem koła do odkręcenia mocującej ją do wałka rozrządu śruby.
Ja wykonałem prosty klucz do unieruchomienia koła z prostokątnej rury chyba 15 x 30 mm. W jej szerszych bokach wywierciłem w odpowiedniej odległości 2 otwory, w których zamocowałem za pomocą nakrętek śruby z uciętymi łbami. Użyłem śrub z niepełnym gwintem tak aby za pomocą nakrętek zamocować nagwintowaną część do rury a część bez gwintu służyła za bolce blokujące koło. -
@ryszard Ja użyłem (tylko trochę za późno) stary pasek rozrządu i zablokowałem silnik za koło zamachowe. Taki chyba jest "książkowy" sposób. Jednak szkoda, że nie ma jakiejś oddzielnej blokady. Tak jak np. w 2.0ditd w Maździe. Rozrząd ustawia się na znaki i wkręca śruby w koła pasowe. I nic się nie przestawi.
-
@ryszard Ja użyłem (tylko trochę za późno) stary pasek rozrządu i zablokowałem silnik za koło zamachowe.
Metoda ta jest trochę ryzykowna. Gdyby śruba mocująca koło na wałku rozrządu była bardzo mocna wkręcona to przy odkręcaniu śruby tym sposobem istnieje ryzyko przeskoczenia paska na kole zablokowanego wału korbowego (koło to ma mniej zębów i groźba przeskoczenia paska na tym kole jest większa) ze skutkiem który miałeś okazje doświadczyć (skrzywienie trzonka zaworów).
Taki chyba jest "książkowy" sposób.
Wg fabrycznej książki serwisowej (oraz książki Trzeciaka, która powstała na jej podstawie) powinno stosować się do zablokowania wałka rozrządu (koła) specjalny klucz. Ja wykonałem sobie jego bardzo uproszczoną wersję.
Jednak szkoda, że nie ma jakiejś oddzielnej blokady. Tak jak np. w 2.0ditd w Maździe. Rozrząd ustawia się na znaki i wkręca śruby w koła pasowe. I nic się nie przestawi.
Dokładnie np tak. Nie podniosłoby to specjalnie kosztu wytwarzania części a ułatwiłoby niesamowicie czynności serwisowe.
-
Ja w simeringi wkręcam blachowkręta i wyciągam.
Kiedyś szukałem po internecie oryginalnego narzędzia do blokowania wału, niestety nie ma.
-
@pacior
Ten klucz, który sobie wykonałem jest bardzo prosty - wystarczy do wykonania jego odcinek długości ok 50 cm prostokątnej rury, 2 śruby i 4 nakrętki i kwadrans na jego wykonanie. Jak będę w domu gdzie mam ten klucz to zrobię i wrzucę jego zdjęcie. -