Nowy samochód a'la Fabia
-
@leo > Ale walnąłeś: Esen pisał, że wózek ma się zmieścić (może być problem), no i że Ibiza / Leon za drogie... a Ty mu Teslę podrzucasz. :-)
Oj, wózek by się zmieścił i to nie jeden. Siedziałem w modelu X w salonie, wygląda na dość duże auto.
-
Ten post został usunięty!
-
@esen powiedział w Nowy samochód a'la Fabia:
Gdybym miał tylko pieniędzy i czasu już dawno bym zamówił ;)
Używki już nie są takie drogie. ;)
@leo mi w Fordach zawsze bardzo podobało się podgrzewanie przedniej szyby. Jak dla mnie jedna z najlepszych rzeczy jakie mogą być w aucie!
-
@BPX33 powiedział w Nowy samochód a'la Fabia:
Używki już nie są takie drogie. ;)
W ciekawych cenach bywają - najczęściej do naprawy po kolizji...
@leo mi w Fordach zawsze bardzo podobało się podgrzewanie przedniej szyby. Jak dla mnie jedna z najlepszych rzeczy jakie mogą być w aucie!
Racja.
Ogólnie dużo jest tych gadżetów w nowym Focusie; co ciekawe, są to rzeczy właśnie przydatne, a nie jakieś wydumane cudaki, niepotrzebnie windujące cenę do góry. A jeśli dobrze pamiętam, ceny nowych fordów nie są jakoś mocno przesadzone, choć też niemałe; za to młode kilkuletnie używki można jak najbardziej wybierać. -
@leo powiedział w Nowy samochód a'la Fabia:
W ciekawych cenach bywają - najczęściej do naprawy po kolizji...
Kolizja to jeszcze nie powypadkowy. :P Jakaś tam przycierka czy wgniecenie to nie problem. ;)
Racja.
Ogólnie dużo jest tych gadżetów w nowym Focusie; co ciekawe, są to rzeczy właśnie przydatne, a nie jakieś wydumane cudaki, niepotrzebnie windujące cenę do góry. A jeśli dobrze pamiętam, ceny nowych fordów nie są jakoś mocno przesadzone, choć też niemałe; za to młode kilkuletnie używki można jak najbardziej wybierać.No i stylistyka nowszych Fordów również jest wielkim atutem! Podobnie jak nowych Mazd. Te dwie marki w ostatnich latach zrobiły chyba największy postęp w tej dziedzinie.
-
Kolizja to jeszcze nie powypadkowy. :P Jakaś tam przycierka czy wgniecenie to nie problem. ;)
Tak, ale naprawy blacharsko-lakiernicze są w DE szczególnie drogie (zresztą u nas też drożeją).
A ciekawe, jak z cenami części zamiennych do Tesli...No i stylistyka nowszych Fordów również jest wielkim atutem! Podobnie jak nowych Mazd. Te dwie marki w ostatnich latach zrobiły chyba największy postęp w tej dziedzinie.
Cóż - to już kwestia gustu. ;-)
Ja osobiście dążyłbym do zmniejszania rozmiarów zewnętrznych, szczególnie ze względu na zatłoczone parkingi. A styliści jednak robią inaczej - coraz to nowsze modele "puchną" na zewnątrz.
Jednak trudno odmówić Ci racji, te samochody mają wygląd całkiem, całkiem... -
Mi osobiście focus nie pasuje w ogóle - mamy nówki 2017 wersje st line z silnikiem 1.0 (jakoś sie to odpycha ale nie przemawia do mnie 3cylindrowiec z turbo) i zwykle z dieselem 1.5 ja osobiście w ogóle tego auta nie moge wyczuć, jakaś dziwna jest dla mnie pozycja za kierownica. Deska jakoś mega wysoko wszystko szeroko jakbym jechał autobusem (złudzenie bo miejsca nie ma jakoś w bród i z zewnątrz też nie różni się zbytnio rozmiarami od konkurevji). Wiadomo, że każdy ma inne odczucia więc to co dla mnie jest be dla innego może być idealne.
Z focusem ogólnej jest tak, że w ciągu kilku ostatnich lat pozmieniał się z zewnątrz ale wewnątrz to wciąż to samo (mam na myśli ostatnie 4-5 lat).@BPX33 Co do podgrzewanej szyby przedniej Nissan też zaczął to stosować - jest to w Qashqaiu i X-Trailu. Wydaje mi się, że w jeszcze jakiejś marce to widziałem u nas ale ręki uciąć sobie nie dam.
Co do marek jakie w ostatnich latach poczyniły największy postęp chyba jednak obstawałym za Kia i Hyundai. Z mazdą w sumie też się zgkdzę, ale ona poszła już do przodu parę lat wcześniej niż Kia i Hyundai.
-
@Gooral powiedział w Nowy samochód a'la Fabia:
@BPX33 Co do podgrzewanej szyby przedniej Nissan też zaczął to stosować - jest to w Qashqaiu i X-Trailu. Wydaje mi się, że w jeszcze jakiejś marce to widziałem u nas ale ręki uciąć sobie nie dam.
Podgrzewana szyba przednia nie jest nowym wynalazkiem. Widziałem ją już ze 20 lat temu u znajomego w Renault Safrane (produkowanym od 1992 r.).
-
Moja Aga wlasnie przeżyła zawał drugi raz - odkryłem, że kia ma funkcje wyjazdu po tym jak zaparkuje 😂 Swoją drogą dziś jeździłem nią po typowo angielskich drogach -wąskie, kręte itd. I jestem nią jeszcze bardziej zachwycony, wspomaganie w trybie sport działa super, klei sie drogi jak głupia a to wszystko na oponach hankook 😃 Jakby jej dać jakieś uniroyale to by już w ogóle był ogień :D
-
Mi osobiście focus nie pasuje w ogóle - mamy nówki 2017 wersje st line z silnikiem 1.0 (jakoś sie to odpycha ale nie przemawia do mnie 3cylindrowiec z turbo) i zwykle z dieselem 1.5 ja osobiście w ogóle tego auta nie moge wyczuć, jakaś dziwna jest dla mnie pozycja za kierownica. Deska jakoś mega wysoko wszystko szeroko jakbym jechał autobusem (złudzenie bo miejsca nie ma jakoś w bród i z zewnątrz też nie różni się zbytnio rozmiarami od konkurevji).
To widzę, że masz odmienne zdanie niż motoryzacyjni spece, bo gdzie nie czytam/oglądam to Ford Fiesta/Focus są stawianie jako wzór dla innych marek jeśli chodzi o prowadzenie. :P
Ja z kolei mogę powiedzieć coś o Hyundai'u (właściwie Hyundai i Kia to to samo tylko jedno droższe z dłuższą i szerszą gwarancją, a drugie tańsze z uboższą), bo ze 3 lata temu jeździłem i40. Prowadzenie w ogóle do mnie nie przemawiało... Czułem się jakbym grał w grę z okularami VR (choć wtedy jeszcze nie były tak popularne :P). Jedyny z plusów jaki zapamiętałem to system szybkiego chłodzenia auta po postoju na upale. W dniu testu było chyba ze 40 st. Celsjusza w słońcu, a auto wychłodziło się w środku do przyjemnej temperatury w ok. minutę.Co do podgrzewanej szyby przedniej Nissan też zaczął to stosować - jest to w Qashqaiu i X-Trailu. Wydaje mi się, że w jeszcze jakiejś marce to widziałem u nas ale ręki uciąć sobie nie dam.
Może i Nissan teraz ma, ale na szeroką skalę jako pierwszy zaczął montować Ford (chyba, że się mylę, ale o Fordzie było w tej kwestii najgłośniej swego czasu).
Co do marek jakie w ostatnich latach poczyniły największy postęp chyba jednak obstawałym za Kia i Hyundai. Z mazdą w sumie też się zgkdzę, ale ona poszła już do przodu parę lat wcześniej niż Kia i Hyundai.
Mi chodziło o postęp w kwestii stylistyki (i tu moim zdaniem Mazda miażdży 5-tką całą światową konkurencję!). ;) Ani Kia, ani Hyundai nie zrobiły niczego wielkiego w ostatnich latach (no może Kia trochę, ale Hyundai nic a nic). Ale jeśli chodzi o całokształt to fakt, postęp jest znaczny i zauważalny dla przeciętnego Kowalskiego. ;)
-
Po co wam ta podgrzewana szyba przednia? Nawiewy nie działają?
-
Mi osobiście focus nie pasuje w ogóle - mamy nówki 2017 wersje st line z silnikiem 1.0 (jakoś sie to odpycha ale nie przemawia do mnie 3cylindrowiec z turbo) i zwykle z dieselem 1.5 ja osobiście w ogóle tego auta nie moge wyczuć, jakaś dziwna jest dla mnie pozycja za kierownica. Deska jakoś mega wysoko wszystko szeroko jakbym jechał autobusem (złudzenie bo miejsca nie ma jakoś w bród i z zewnątrz też nie różni się zbytnio rozmiarami od konkurevji).
To widzę, że masz odmienne zdanie niż motoryzacyjni spece, bo gdzie nie czytam/oglądam to Ford Fiesta/Focus są stawianie jako wzór dla innych marek jeśli chodzi o prowadzenie. :P
To może ja jakiś krzywy jestem :P a tak bardziej serio, wszystko spoko, ale co mi po tym, że motoryzacyjni spece uważają auto za ideał jak dla mnie ono nim nie jest a to ja nim będę jeździł i za to płacił ;)
-
Działają, ale fajny bajer w okresie jesienno-zimowym - potrzeba jednak parę minut zanim auto się zagrzeje i będzie leciało ciepło na przednią szybę a jak masz podgrzewanie to po minucie góra dwóch masz wodę zamiast szronu ;)
-
@esen Suzuki Baleno?
-
Działają, ale fajny bajer w okresie jesienno-zimowym - potrzeba jednak parę minut zanim auto się zagrzeje i będzie leciało ciepło na przednią szybę a jak masz podgrzewanie to po minucie góra dwóch masz wodę zamiast szronu ;)
Tylko ogrzewanie postojowe (Webasto, Eberspacher). Reszta to półśrodki.
-
Bardzo dobre rozwiązanie. System cieniutkich, sinusoidalnie ułożonych drucików - grzałeczek w try miga uwalnia CAŁĄ szybę z lodu czy szronu. Zero skrobania, zero czekania na zagrzanie się silnika, żeby kraść mu tę pierwszą odrobinę ciepła, zero czekania, aż ledwo cieplejsze powietrze zacznie lizać szybę od środka, żeby na zewnątrz lód zaczął powoli, plackami odpuszczać itp.
Tu wsiadasz do auta, odpalasz, włączasz grzanie szyb; gdy się usadowisz, zapniesz pasy, włączysz światła i radio - już masz całą szybkę uwolnioną od lodu. Idealna sprawa na parkowanie pod blokiem w naszym klimacie. -
Z innej beczki, które samochody mają "niemieckie" migacze? W sensie, jak się odchyli dźwignię to miga trzy razy. Zauważyłem w kilku azjatyckich że tego nie mają (Suzuki na przykład i Toyota).
W Suzuki i Toyocie jest tak, że lekkie odchylenie dźwigienki powoduje miganie tyle ile trzymasz (niekoniecznie akurat trzy razy) bez zaskakiwania blokady. Moim zdaniem wygodniejsze, jak coś szybko omijasz to trzecie mrugnięcie masz już dawno po fakcie i może bardziej mylić innych niż pomagać.
-
@drzonca powiedział w Nowy samochód a'la Fabia:
Prędzej Webasto nazwałbym półśrodkiem niż podgrzewaną przednią szybę. :P No i Webasto jest kompletnie nieekonomiczne, a nawet zbędne w naszym klimacie... Ot taki kolejny bajer dla tych co lubią szpanować wyposażeniem auta!
-
Z innej beczki, które samochody mają "niemieckie" migacze? W sensie, jak się odchyli dźwignię to miga trzy razy. Zauważyłem w kilku azjatyckich że tego nie mają (Suzuki na przykład i Toyota).
W Suzuki i Toyocie jest tak, że lekkie odchylenie dźwigienki powoduje miganie tyle ile trzymasz (niekoniecznie akurat trzy razy) bez zaskakiwania blokady. Moim zdaniem wygodniejsze, jak coś szybko omijasz to trzecie mrugnięcie masz już dawno po fakcie i może bardziej mylić innych niż pomagać.
W Tico i Dusterze jest podobnie. Wystarczy odchylić tylko trochę, żeby styki się "spotkały" - ale nie do końca ciągnąć dźwigienkę.
To chyba tak działa w każdym (lub prawie każdym) aucie. -
Prędzej Webasto nazwałbym półśrodkiem niż podgrzewaną przednią szybę. :P
Przy podgrzewanej przedniej szybie masz spływający śnieg z przodu, ale boki dalej musisz skrobać i w aucie zimno. Przy webasto śnieg spływa ze wszystkich szyb i wsiadasz do ciepłego wnętrza.
No i Webasto jest kompletnie nieekonomiczne, a nawet zbędne w naszym klimacie...
Dokładnie to samo można powiedzieć o klimatyzacji.