Ramiona i pióra wycieraczek
-
Podejrzewam, że mam zamienione miejscami ramiona wycieraczek przedniej szyby:
- z lewej strony mam zamontowane ramię dłuższe (z piórem o długości L = 450 mm)
- z prawej strony krótsze ramię (z piórem o długości 410 mm)
Kupiłem nowe ramiona wycieraczek oryginalne GM i wg nr katalogowych oraz nazw na ich opakowaniach umieszczonych: - krótsze ramię (38330A78B00-000, DR - kierowca) - powinno być z lewej strony
- dłuższe ramię (38310A78B00-000, AS - pasażer) - powinno być z prawej strony
Teraz zgłupiałem i nie wiem: czy pomylone są oznaczenia na opakowaniach ramion czy mam zamienione miejscami ramiona na aucie. Nie wiem jak były zamontowane fabrycznie bo nigdy nie miałem tica od nowości.
Z której strony macie zamontowane krótsze ramię wycieraczki?
Druga sprawa to długości piór wycieraczek przewidzianych przez Daewoo:
- pióro przedniej szyby lewe (38340A78B00-000): Polparts jeszcze sprzedaje oryginalne DM póra i podaje, że mają długość 450 mm - więc wartość ta raczej pewna, podobnie podaje firma Potak dla wycieraczek oryginalnych GM, identycznej długości pióra produkuje firma Motgum
- pióro przedniej szyby prawe (38320A78B00-000): nie znalazłem oryginalnych DM, Motgum produkuje pióra długości L = 410 mm (oryginalne DM chyba miały długość L = 400 mm ?)
- pióro tylnej szyby (38840A78B00-000): nie znalazłem oryginalnych DM, Motgum produkuje pióra długości L = 330 mm (oryginalne DM chyba miały L = 350 mm ?)
Szkoda, że nie można znaleźć tych informacji w książkach Trzeciaka, Ossowskiego i w katalogu części zamiennych Daewoo Motor.
Pamiętacie jakiej długości mieliście pióra zamontowane przez fabrykę?
-
Sam mam taki problem w Swifcie.
W moim PM jest tak - ramię dłuższe jest z prawej strony (około 10mm różnicy)
Niestety fabrycznych wymiarów piór nie znam ale zakładam że lewe pióro 45cm, prawe 40cm a tył 35cm.
-
Nie pamiętam dokładnych wymiarów fabrycznych, ale mogę polecić konkretny produkt - Oximo, dystrybutor proponuje obie wycieraczki 400mm. Już kilka razy je wymieniałem, są wytrzymałe i tanie.
https://e-wycieraczki.pl/wycieraczki-oximo-typ-wu-do-daewoo-tico-061991-012005-p-9270.html
-
@pacior powiedział w Ramiona i pióra wycieraczek:
Sam mam taki problem w Swifcie.
W moim PM jest tak - ramię dłuższe jest z prawej strony (około 10mm różnicy)
To potwierdzałoby, że mam zamienione miejscami ramiona wycieraczek (pióra są po właściwej stronie tzn dłuższe po lewej) na samochodzie a oznaczenia/informacje podane na fabrycznych GM nalepkach na opakowaniach ramion są zgodne z miejscem ich instalacji. Nie dojdę teraz jak to się stało: być może nabyłem auto z zamienionymi miejscami ramionami a być może to ja pomyliłem się przy składaniu mechanizmu wycierania przedniej szyby, który pamiętam, że wymontowałem z samochodu do przesmarowania niedługo po nabyciu auta.
Niestety fabrycznych wymiarów piór nie znam ale zakładam że lewe pióro 45cm, prawe 40cm a tył 35cm.
Też tak obstawiam. O ile fabryczne położenie ramion da się ustalić (nie każdy wyjmował ramiona wycieraczek, to z piórami jest gorzej bo te fabryczne już wielokrotnie były wymieniane.
-
@miechomiecho powiedział w Ramiona i pióra wycieraczek:
Nie pamiętam dokładnych wymiarów fabrycznych, ale mogę polecić konkretny produkt - Oximo, dystrybutor proponuje obie wycieraczki 400mm. Już kilka razy je wymieniałem, są wytrzymałe i tanie.
To, że producent proponuje oba pióra jednakowej długości to chyba wynika z tego, że pióra o długości 450 mm (na lewą stronę szyby) nie produkuje. Rozumiem, że przez to wycierane pole szyby nie jest zauważalnie zredukowane.
Ty też masz krótsze ramię wycieraczki po lewej stronie?
-
To, że producent proponuje oba pióra jednakowej długości to chyba wynika z tego, że pióra o długości 450 mm (na lewą stronę szyby) nie produkuje. Rozumiem, że przez to wycierane pole szyby nie jest zauważalnie zredukowane.
Ty też masz krótsze ramię wycieraczki po lewej stronie?
Produkuje 450mm - zamawiałem do innego auta. Nie pamiętam, które ramię mam krótsze.
-
@miechomiecho powiedział w Ramiona i pióra wycieraczek:
Nie pamiętam, które ramię mam krótsze.
W swoim pierwszym Tico kupowałem ramię z lewej strony i wydaje mi się że ono było dłuższe od prawego.
-
Gdy będę w garażu, sprawdzę, gdzie jest dłuższa, gdzie krótsza (zawsze wymieniałem zgodnie z "fabryką", więc będzie to pewna informacja).
Zresztą można to sprawdzić doświadczalnie; ważne, żeby dawały wystarczające pole widzenia.
Długość wycieraczek przednich można trochę zwiększyć w porównaniu do fabrycznych; ten jeden cm na pewno, więcej - już raczej nie. Z tego, co pamiętam, z wycieraczką kierowcy raczej nie ma problemów; trzeba jednak uważać z długością wycieraczki pasażera - jeśli przesadzimy, będzie w położeniu spoczynkowym odstawała od krzywizny szyby, może nawet zachodzić na uszczelkę. -
U mnie oryginalna z przodu lewa była 450mm a prawa 400mm
Z tyłu nie pamiętam:) -
@tom83ek powiedział w Ramiona i pióra wycieraczek:
U mnie oryginalna z przodu lewa była 450mm a prawa 400mm
Czyli dobrze mi się wydawało.
-
@Jaco-
Tylko, że tom83ek mówi w tym momencie o piórach wycieraczek a nie ramionach. Bezdyskusyjnie dłuższe pióro montowane jest po lewej stronie. Zobaczymy jak jest u Leo gdy sprawdzi położenie ramion wycieraczek w swoim aucie. -
Wydaje się, że kwestia położenia ramion wycieraczek została wyjaśniona:
- na lewą stronę przedniej szyby montuje się krótsze ramię (nr katalogowy GM 38330A78B00-000, Arm Assy-DR, na odlewie ramienia litera D)
- na prawą stronę przedniej szyby montuje się dłuższe ramię (nr katalogowy GM 38310A78B00-000, Arm assy-AS, na odlewie ramienia litera A)
Wg moich pomiarów ramię na stronę pasażera jest dłuższe o ok. 1,5 cm od ramienia na stronę kierowcy. Szczegóły można znaleźć tu:
http://www.autowcentrum.pl/blog/post/wymiana-ramion-wycieraczek,10521/
@leo
Mimo wszystko sprawdź Leo jak u ciebie są zamontowane ramiona wycieraczek abyśmy nie mieli cienia wątpliwości co do tej kwestii. -
Zmierzyłem:
- strona kierowcy - fabryczne (bo takie jeszcze mam) ramię wycieraczki jest krótsze i ma 35 cm długości maksymalnej, zaś pióro jest dłuższe (u mnie jest teraz 45 cm, fabryczne miało ok. 43-44 cm);
- strona pasażera - ramię fabryczne jest dłuższe i ma 36,5 cm, ale pióro jest krótsze (moje ma 40 cm, fabryczne było nieco krótsze).
Oryginalne pióro wycieraczki tylnej ma 33 cm.
-
@leo
Dzięki. Mamy zatem już pewność, że krótsze ramie idzie na lewą stronę szyby a dłuższe na prawą. Długości podane przez ciebie ramion idealnie zgadzają się z nowymi zakupionymi przeze mnie ramionami oryginalnymi GM. Jeżeli chodzi o pióra to trudniej o taką pewność. -
@ryszard powiedział w Ramiona i pióra wycieraczek:
nowymi zakupionymi przeze mnie ramionami oryginalnymi GM.
O, a gdzie je dostałeś? Bo też poszukuję... :-)
Jeżeli chodzi o pióra to trudniej o taką pewność.
Jak pisałem: odejmij 1-2 cm od podanych przeze mnie wartości. :-)
Ale, jeśli Ci zależy, poszukam w garażu - może jeszcze gdzieś leżą stare, oryginalne pióra... chociaż to mało prawdopodobne, bo pamiętam, że przez szereg lat kupowałem same gumki Motgum, które zakładałem na stelaż wycieraczek. Teraz najczęściej kupuje się pióro od razu ze stelażem... gdyby kiedyś też tak było, może odnalazłbym jeszcze oryginały fabryczne. A tak, to pewnie mam stare stelaże, ale już z polskimi gumkami. -
@leo powiedział w Ramiona i pióra wycieraczek:
@ryszard powiedział w Ramiona i pióra wycieraczek:
nowymi zakupionymi przeze mnie ramionami oryginalnymi GM.
O, a gdzie je dostałeś? Bo też poszukuję... :-)
Prawe ramię GM kupiłem na Allegro kilka miesięcy z wyprzedaży za jedyne 10zł - ostatnią sztukę więc nie ma sensu podawać namiarów na tego sprzedawcę.
Lewe ramię GM nabyłem klika dni temu w firmie M.C. Motor w Warszawie (tel. 602651073, [email protected]) za 20 zł. Gość ma kilka sztukj tych ramion. Może o ile już nie sprzedał mieć jeszcze jedno ramię prawe GM za 26 zł.
Nie pamiętam czy prawe czy lewe ramię GM ma jeszcze w sprzedaży w cenie poniżej 20 zł Autoparts w Warszawie.
Ramię tylne GM (30 szt.) w cenie 19 zł jest dostępne na Allegro
http://allegro.pl/nowe-oryg-ramie-wycieraczki-tyl-tylniej-tico-i5093839569.html i w Autoparts w Warszawie za mniej niż 20 zł.Jeżeli chodzi o pióra to trudniej o taką pewność.
Jak pisałem: odejmij 1-2 cm od podanych przeze mnie wartości. :-)
Ale, jeśli Ci zależy, poszukam w garażu - może jeszcze gdzieś leżą stare, oryginalne pióra... chociaż to mało prawdopodobne, bo pamiętam, że przez szereg lat kupowałem same gumki Motgum, które zakładałem na stelaż wycieraczek. Teraz najczęściej kupuje się pióro od razu ze stelażem... gdyby kiedyś też tak było, może odnalazłbym jeszcze oryginały fabryczne. A tak, to pewnie mam stare stelaże, ale już z polskimi gumkami.Pióra wycieraczek nie stanowią wielkiego problemu. Ja stosuje od wielu lat póra ze stelażem polskiej firmy Motgum, których wymiary są idetyczne lub bardzo zbliżone do oryginalnych, choć warto byłoby wiedzieć jakie wymiary miały te oryginalne Daewoo Motor gdyż wychodzę z założenia, że producent najlepiej dopasował wymiary piór, ramion wycieraczek do wielkości szyb i krzywizny szyby auta. A co się tyczy piór firmy Motgum to wg pracowników FSO były zamawiane w tej firmie na pierwszy montaż do m. innymi Matiza i Lanosa co stanowi pewną gwarancję ich jakości.
-
@ryszard W M.C Motor kupowana była ostatnio tarcza kotwiczna do Tico, podobno sklep dobrze zaopatrzony jeśli chodzi o oryginalne części.
Ja z Motgumami nie mam dobrych doświadczeń, parę razy kupiłem w sklepie i ostatecznie przerzuciłem się na najtańszego Bosha.
-
Nie wiem jak do Tico, ale generalnie dobre wycieraczki robi Denso. Do Tico proponują 40 cm przód (obie strony), 35 cm tył.
-
@pacior powiedział w Ramiona i pióra wycieraczek:
@ryszard W M.C Motor kupowana była ostatnio tarcza kotwiczna do Tico, podobno sklep dobrze zaopatrzony jeśli chodzi o oryginalne części.
Sklep mieści się dokladnie w Warszawie na Białołęce na ulicy Szamocin 36B (na uboczu uliczki - trochę trudno ich odnaleźć) więc niedaleko od Ciebie. Oprócz zamienników mają sporo oryginałów GM - zamawiają je wspólnie z innymi polskimi sklepami / hurtowniami w kontenerze gdzieś w Korei. Nie pytałem gdzie bo nie sądzę aby powiedzieli, być może bezpośrednio w GM Korea - następcy GM Daewoo Auto & Technology Co. Z tym, że rzadziej sprzedawanych rzeczy takich jak np zbiornik par paliwa jaki potrzebuje miechomiecho tam nie znajdziesz, ewentulnie mogą sprowadzić ze sklepów / hurtowni, z którymi wspólpracują.
Ja z Motgumami nie mam dobrych doświadczeń, parę razy kupiłem w sklepie i ostatecznie przerzuciłem się na najtańszego Bosha.
U mnie generalnie się sprawdzają - wytrzymują klika lat. Po względem zabezpieczenia antykorozyjnego bez zastrzerzeń, mechanicznym jak dotąd też. Przed zimą wymieniałem pióra (ze stelażem) na przednią szybę. Niestety prawe pióro już przerwałem próbując przymarźnięte odkleić skrobaczką od szyby, ale takiego potraktowania to nie wytrzyma chyba żadne pióro. Być może jakość w ostatnim okresie pogorszyła się . Może mają bardziej niż kiedyś przewężone przewężenie gumy pióra i są badziej podatne na przerwanie. Zobaczymy.
-
@drzonca
Ile lat wytrzymują pióra tej firmy?