Zmiana podzespołów w PC młodego.
-
W asusie x550c też jakoś mega miękka, znajomy ojca wziął za ramkę i pękła matryca od palucha. Wymieniłem i ma zakaz podnoszenia za ramkę, nie wyobrażam sobie żebym nie mógł lapka za klapę podnieść i pęka matryca.
-
Młodemu wysiadł monitor. Kupiłem nowy i już są problemy.
Samo uruchomienie gry nie stwarza problemów. Problem powstaje jak chcemy coś znaleźć na dysku i klikniemy na klawiaturze klawisz Windows.
Wówczas ekran robi się biały i pomaga tylko ponowne go uruchomienie.
Już zareklamowałem produkt . Monitor mam od środy czyli 2 dni.
A tu filmik jaki udało mi się nagrać : https://youtu.be/ck9jMj9Fx-E
-
Ale numer... jeszcze czegoś takiego nie widziałem.
Ten klawisz to jakieś ZUUUOOO... :-) -
W sumie nie dokładnie napisałem .
Wejść w Windows da się bez problemu ale efekt jest jak na filmie gdy klikniemy na pasku ikonę gry bo chcemy do niej powrócić . Wówczas właśnie ekran monitora robi się jak na filmiku.
Jak pisałem do Morele.net bo tam kupiłem monitor jeden z ,,ekspertów,, napisał że tak dziać się nie powinno i zapewne jest uszkodzona matryca. Trochę dziwne bo podczas oglądania internetu żadnych innych oznak uszkodzenia nie ma. Efekt występuje tylko podczas grania.
Na poprzednim monitorze a był to TV takich rzeczy nie było.
Podłączę jeszcze pod TV i zobaczę.
-
@Jaco Sprawdź na innym kabelku
-
Na TV obecnym problemów nie ma. Wszystko śmiga. Ale mam podejrzenie że monitor ma 75HZ i dlatego się tak dzieje. W TV ustawiłem na 60HZ i to jest jego max i działa bez takich numerów. HZ w monitorze nie można zmienić Gry odpalają się w 75HZ i jak się zmieni na 60 HZ to nadal się odpalają w 75HZ.
Kabelek na poprzednim monitorze działał idealnie.
-
@jaco powiedział w Zmiana podzespołów w PC młodego.:
Kabelek na poprzednim monitorze działał idealnie.
Monitor monitorowi nie równy, mi na poprzednim TV nc+ działała bez zarzutu, jak zmieniłem TV to najpierw zaczynały "tańczyć" dziwne paski potem przestawało działać w ogóle i tak w kółko. Kupiłem porządny markowy kabel i zerow problemów.
-
Mimo wszystko namawiałbym do spróbowania z innym kablem, możesz wykorzystać inne gniazdo jeśli jest. Może jest też dostępne jakieś inne firmware do tego monitora?
-
Już problem rozwiązałem. Chodziło tu o odświeżanie . Wlazłem w ustawienia zaawansowane monitora i z 75 HZ ustawiłem na 60HZ i jest OK.
Trochę to dziwne bo w grze w ustawieniach pokazywało 75HZ że jest ustawione. Widocznie to za dużo na te gry . -
Podmieniłem kabel na ten który był razem z monitorem. Przestawiłem na 75HZ i znów ekran robi się biały ale gdy wciśniemy ALT+CTRL+DEL bo teraz już nie można kliknąć klawisza Windows bo nie reaguje gdy jesteśmy w grze. Chcieć wejść do Windows trzeba kliknąć ,,trzech króli,,.
Ponadto znalazłem takie info : ,, Jakim kablem masz podłączony monitor do PC? Jeśli jest to HDMI to maksymalne odświeżanie jakie ten kabel obsługuje to właśnie 60HZ.
Jeśli chcesz w pełni wykorzystać swój monitor musisz kupić / podłączyć monitor do PC kablem DVI,,
https://eu.battle.net/forums/pl/overwatch/topic/17614575643#post-4
-
@jaco powiedział w Zmiana podzespołów w PC młodego.:
Jeśli chcesz w pełni wykorzystać swój monitor musisz kupić / podłączyć monitor do PC kablem DVI,,
Czyli moja sugestia była słuszna :P
-
@pacior jutro zabierają go do serwisu.
-
No i dziś kurier zabrał monitor i z tego co się dowiedziałem dostanę na wymianę nówkę sztukę nie śmiganą.
-
Jutro przyjedzie nowy już monitor. Ciekawe jak będzie się sprawował.
-
Wczoraj już nie pisałem bo późno było.
Przyjechał nowy monitor i rewelacji nie ma. Jest to samo. Nawet w między czasie kupiłem nowy kabel HDMI zaproponowany przez gościa z Morele i dalej jest to samo.
Wywala się ekran po wejściu do Windowsa i ponownej próbie wejścia do gry. Oczywiście dzieje się to na 75HZ . Na 60HZ tego nie ma.
Kabel kupiłem taki https://www.morele.net/kabel-cabletech-hdmi-hdmi-1-8m-czarny-hdmi-hdmi-1-8m-gold-premiumgiftbox-649381/ bo ten wybrał pracownik morele net.
Wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem będzie zakup kabla HDMI-Displayport bo z przejściówką Displayport na VGA stary monitor HP śmiga na 75HZ bez problemów.
Oczywiście teraz muszę zareklamować kabel bo monitor chyba już nie będzie trzeba. No chyba że .... sam nie wiem.
-
-
@jaco
A sterowniki karty graficznej masz dobre zainstalowane? -
@pacior powiedział w Zmiana podzespołów w PC młodego.:
@jaco Najwyraźniej ten typ tak ma..
Ja myślę że tu wina jest kabla HDMI. Po niedzieli odepnę grafikę i sprawdzę na zintegrowanej. Na DisplayPort chodzi bez problemów.
@ryszard powiedział w Zmiana podzespołów w PC młodego.:
A sterowniki karty graficznej masz dobre zainstalowane?
Sterowniki tu nie mają nic do rzeczy bo pisałem że na innym monitorze przy innym kablu działa idealnie.
@pacior powiedział w Zmiana podzespołów w PC młodego.:
ps. czy różnica między 60 a 75hz jest widoczna?
Na 75HZ monitor szybciej reaguje .
-
Zafundowałem sobie do swojego laptopa https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-ultimate-su650-480gb-2-5-sata3-asu650ss-480gt-r-5327151/
-