Zmiana podzespołów w PC młodego.
-
@Jaco
Zauważ, że Adata ma mniej przepracowanych godzin i suma zapisów hosta jest zdecydowanie mniejsza niż w dysku Lexar. -
@Jaco jak Sata to może jakiś crucial mx500? Sporo tego zakladalem i wszystkie żyją.
-
Wiecie że odpaliłem ten program do sprawdzania z pena bo mam tam portale i pokazał 100 % sprawności . Ale jak to mówią że wszystko ma prawo się zużywać .
-
-
Przy zakupie innych dupereli kupiłem tę przejściówkę do dysku. Z racji tego że mam już dysk M2 sprawdziłem czy to w ogóle działa.
Nawet nic w BIOSie nie musiałem przestawiać system wystartował bez problemów.Teraz naprawdę się zastanawiam co kupić . Zwykły SSD na Sata czy jednak na M2.
-
-
@leo napisał w Zmiana podzespołów w PC młodego.:
Moje zdanie już znasz. :-)
Owszem. Czekam na latorośl 😀
-
@Jaco A jaki budżet przewidujesz na dysk?
-
@Szarik max 300zł.
-
Kupiony jednak na M2 i działa bez problemów.
Ale mam pytanie.
Czy pamięć GoodRam Play, DDR4, 16 GB, 2400MHz, CL15 będzie współpracować z prockiem Intel Core
i5-12600K lub KF . Oczywiście będzie płyta główna która obsługuje ten rodzaj pamięci. -
@Jaco niby procuś 3200, ale jak płyta obsługuje to czemu nie. Ja mam w 9400f w drugą stronę, wsadzone 3200 a pracują na 2666.
-
Kupiłem okazyjnie za 400zł taką płytę https://pg.asrock.com/mb/Intel/B660M Phantom Gaming 4/index.asp#Specification
Do niej właśnie tego procka i5 12600K i śmiga wszystko jak należy. Jedynym problemem było to że bios widział dyski SSD M2 ale nie chciał z systemowego wystartować. W boot manager nie wyszukiwał go. Ale przeinstalowałem system ( od nowości 2017 nie był przeinstalowywany) i system już ruszył. Nie wiem czy dla przykładu dało by radę zamiast instalować zrobić opcję naprawy podczas rozruchu , czy coś by się zapisało w biosie . Ale świeżo postawiony nic mu nie zaszkodził. -
@Jaco a to nie był problem legacy vs uefi ? Mam miejsce, ale jeszcze nie wsadziłem dysku M2 i nie za bardzo znam możliwości tego.
-
@likaon napisał w Zmiana podzespołów w PC młodego.:
a to nie był problem legacy vs uefi ?
Nie. Jak wchodziłem do BIOSu to tam gdzie było BOOT nic nie było do wybrania . Dopiero jak system się ponownie zainstalował pojawił się dysk.
UEFI jakieś ubogie -
@Jaco hm, ważne że śmiga. Winda 10 po naprawie też wstanie. Wiele razy mi tak zadziałała.
-
@likaon napisał w Zmiana podzespołów w PC młodego.:
ważne że śmiga
Dokładnie a nowy system nie zaszkodził.
-
Zakupiłem kartę wifi z bt na M2.
Zamontowanie z tyłu nie było problemem .
Problematyczne okazało się wpięcie przewodów w gniazda karty .
Takie to małe że nawet pod lupą ciężko wcisnąć na swoje miejsce .
Ale udało się i karta po ściągnięciu sterowników ze strony Intela działa.
Jest tylko problem z radiem BT . Pomimo że najnowszy sterownik pod ten system , instaluje się prawidłowo to system nie może uruchomić tego urządzenia bo nie ma sterowników . Wczoraj trochę wieczorem z tym walczyłem ale poległem . Karta jest kompatybilna z tą płytą główną ale nie wiem czemu jest problem z tym BT.Instalowałem w trybie administratora ale cały czas pokazuje że instalacja kończy się prawidłowo. Restart kompa a to nadal nie działa.
Telefon BT widzi. Nie widzi pada od Xbox bo nie działa radio. Na innym BT działa bez problemów.Spotkał się ktoś z czymś podobnym.
Karta zakupiona na Ali. -
@Jaco a szukałeś sterowników po vid i pid ? Niech chinol daje sterowniki albo full refund mu strzel ;) zawsze pomaga.
-
@likaon sterowniki są dobre. Ale jak piszesz również szukałem. Tyle że wyniki w google pokazuje tylko te programy do identyfikacji.
-
Ok już poradziłem sobie. Wkładając tę kartę zapomniałem że mam wpięty też BT na USB i to kolidowało .
Po wypięciu i ponownym zainstalowaniu sterowników już kontroler działa.
Bo tej płyty nie ma na czarnej liście nieobsługiwanych :
Menadżer urządzeń :