[moje Tico] Daewoo Tico PM
-
@miechomiecho powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Ja bym przełożył z poprzedniego. To stare serwo jest mniejsze i ma mniejszą wydajność, nie wiem jak pompa.
Ale tamta pompa ma już prawie 300 tysięcy.. Serwo rzeczywiście jest mniejsze, ciekawe czy różnica jest odczuwalna.. chyba zamówię nową pompę.
Serwo odkręca się od chyba od środka??
Muszę na szybko zrobić sprawne auto bo nie będę miał czym pracować :( -
@pacior powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
chyba zamówię nową pompę.
Też bym zamawiał.
Napisz, po ile znalazłeś nową. -
@leo Pompa za 94 + wysyłka. Teraz jeszcze przez Miecha myślę nad serwem, ale wolę kupić niż rozgrzebać do końca swoje stare Tico.
ps. odwiedziny chrześnicy zakończyły się 2 małymi wgniotkami na drzwiach Tico, chce mi się głośno klnąć :(
-
No i dobrze zrobiłeś.
Założysz i się przekonasz, jak działa. Jeśli będzie faktycznie tragedia, zawsze masz w odwodzie starą pompę wraz z serwem, do przełożenia w dogodnym czasie. Na razie ważne, żebyś miał czym jeździć.Współczuję wgniotek. Rozumiem, że nie dopilnował ktoś dzieciaka... ?
-
@leo powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Współczuję wgniotek. Rozumiem, że nie dopilnował ktoś dzieciaka... ?
Niestety.. a kolejne bliźniaki już w drodze, ściągnę od nich z 500+ :P
-
@pacior
Sprawdź czy pompa którą zamierzasz kupić będzie odpowiednia do serwa które masz.Wg katalogu części zamiennych były 3 wersje pomp:
- 51100-70B20-000 montowana w pojazdach produkowanych do 03.01.1994 r - pompa 5"
- 51100A70B30-000 montowana w pojazdach produkowanych od 12.05.1993 r - pompa 6"
- 51100A70B40-000 montowana w pojazdach produkowanych od 01.01.1995 r przeznaczonych na rynek czeski i brazylijski - pompa 6"
oraz 3 wersje serwa:
- 51300-78B00-000 montowana w pojazdach produkowanych do 11.05.1993 r - serwo 5"
- 51300A78B21-000 montowana w pojazdach produkowanych od 12.05.1993 r - serwo 6"
- 51300A78B40-000 montowana w pojazdach produkowanych od 01.01.1995 r przeznaczonych na rynek czeski i brazylijski - serwo 6"
PS
A oprócz cieknącej na zewnątrz pompy hamulcowej udało ci się doprowadzić przednie i tylnie hamulce do całkowitej sprawności -
@ryszard
No to teraz mnie rozwaliłeś :D wygląda na to że serwo muszę zmienić do tej nowej pompyHamulce zrobione, tył nowy a zwrotnice z tarczami i klocki podmienione ze starego tikacza.
ps. Pompa na Czechy i Brazylię chyba na 4 przewody hamulcowe była?
-
@ryszard
No to teraz mnie rozwaliłeś :D wygląda na to że serwo muszę zmienić do tej nowej pompyNie znam detali - nigdy nie miałem potrzeby wymiany pompy hamulcowej i serwa w swoich ticach i tematu nie zgłębiałem. Nie wiem czym dokladnie różni się pompa 5" od tej 6" i nie mam obu tych pomp by przynajmniej z zewnątrz je porównać. Ta pompa 6" (51100A70B30-000) jaką posiadam ma rozstawienie otworów pod śruby mocujące serwa 70 mm, średnicę części walcowej wchodzącej w gniazdo serwa 35 mm. Końcówka trzpienia (zakończonego stożkiem) serwa 6" ma średnicę 14 mm. Rozstawienie śrub mocujacych pompę do serwa możesz łatwo zmierzyć w swojej pompie bez jej demontażu.
ps. Pompa na Czechy i Brazylię chyba na 4 przewody hamulcowe była?
Tego nie wiem - z katalogu nie da się więcej wyczytać, chyba wszystkie pompy hamulcowe były 3 przewodowe (miały 3 króćce do podłączenia przewodów hamulcowych - tak wynika z rysunków obwodów hamulcowych typu H i typu X z książki Trzeciaka )
-
@ryszard Dzięki zaraz sobie to posprawdzam.
Hamulce w Tico mamy jakie mamy, mniejsze serwo to mniejsza siła nacisku a więc hamulce w PM mogą być jeszcze słabsze (aż trudno uwierzyć :P ).
Czy ktoś wie czy do wyjęcia serwa wystarczy bym zdjął zegary?
Akurat to jedyny element w Tico którego nigdy nie ruszałem. -
Zegarów do demontażu serwa nie musisz odkręcać. Wystaczy spojrzeć pod deskę rozdzielczą nad pedałami gazu i hamulca. Wszyskie 4 nakrętki mocujace serwo są dobrze dostępne.
-
Dziękuję :)
-
Tu jeszcze wątek o pompie:
https://zlosniki.pl/topic/9317/pompa-hamulcowa-pomiar-ciśnienia
A tu o połączeniach H i X w układzie hamulcowym:
https://zlosniki.pl/topic/9633/układ-hamulcowy-e51-e63-e84-e85-e92-e93 -
W oczekiwaniu na pompę i serwo zabrałem się za regulację luzu zaworowego i czyszczenie zaworka egr.
Ja zawory reguluję zgrywając znacznik na kole pasowym z zerem na obudowie rozrządu.
-
W oczekiwaniu na pompę i serwo zabrałem się za regulację luzu zaworowego i czyszczenie zaworka egr.
Muszę zajrzeć do zaworu EGR bo bardzo dawno go czyściłem.
Ja zawory reguluję zgrywając znacznik na kole pasowym z zerem na obudowie rozrządu.
Tak samo ustawiam znaki i ponadto sprawdzam położenie palca rozdzielacza zapłonu. Regulacje luzów zaworowych robię wg opisu podanego w ksiażce Trzeciaka.
Wypadałoby też sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu. Czy masz lampę stroboskopową?
-
Silnik wizualnie w bardzo ładnym stanie :)
-
@ryszard Tak, mam lampę i będę ustawiał.
Tymczasem biedny stary tikacz którego wypchnąłem na ulicę został uszkodzony.
Rozbita lampa i pęknięty zderzak. Dziwnie to wygląda tym bardziej że naprzeciwko do sąsiada wjechała dziś koparka bo kostkę kładą.. winnych oczywiście nie ma. -
Mnie też podczas mojej nieobecności jakiś nieprzytomny kierowca klika miesięcy temu na postoju na ulicy otarł się autem o przedni zderzak pozostawiając rysy i uszkadzając klosz przedniego prawego reflektora. Też nikt się nie przyznał.
-
-
@ryszard Martwię się jak na punkt recyclingu dojadę :D
Przecież kupiłeś niedawno holownik. :)
Gdybyś decydował się na kasację auta to pomyśl o przełożeniu inatalacji gazowej i oczywiscie innych elementów w dobrym stanie. Przed przełożeniem instalacji gazowej trzebabyłoby znaleźć warsztat, który by wydał potrzebne dokumenty do zarejestrowania instalacji w Wydziale Komunikacji Starostwa Powiatowego.g
-