[moje Tico] Daewoo Tico PM
-
-
-
@jaco napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
@pacior napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
masz więcej postów
Obiecuję mniej pisać :P
Ale w tym wątku sobie nie żałuj 😜
-
Zafundowałem sobie nowy element do Tico, celowo nie podaję szczegółów jak ktoś będzie zainteresowany to sobie znajdzie 😜
Ps. Jestem w trakcie dopinania transakcji zakupu foteli z Civica VIgen. Szkoda mi niszczyć oryginalne.
-
Dziś byłem u mechanika, 2 godzinki roboty której mogłem się przyglądać, 180zł mniej w portfelu.
Mam nowy oryginalny stabilizator i wahacze przednie żeliwne Febi.
Tarcze i klocki póki co zostały stare bo nie są jeszcze bardzo zużyte.
Reszta podzespołów się trzyma, na lato planuję konserwację podwozia, jest jakiś rudy nalot ale generalnie bez dziur i szkoda byłoby Tica nie zabezpieczyć, mechanik stwierdził że jeszcze tak zdrowego nie widział :D -
Dziś byłem u mechanika, 2 godzinki roboty której mogłem się przyglądać, 180zł mniej w portfelu.
Ja przekładałem stabilizator sam jak było ciepło ale o tej porze to szkoda zdrowia.
Ściągali trochę ku sobie końce stabilizatora przy wkładaniu go w otwory wahaczy?Mam nowy oryginalny stabilizator i wahacze przednie żeliwne Febi.
Wahacze powinny długo wytrzymać. Końcówki stabilizatora pod gumami wahacza tak sobie myślę, że warto posmarować smarem silikonowym. Ja je przed nałożeniem gum malowałem ale średnio to zdaje egzamin. Strasznie szybko końcówki korodują pod gumami..
Reszta podzespołów się trzyma, na lato planuję konserwację podwozia, jest jakiś rudy nalot ale generalnie bez dziur i szkoda byłoby Tica nie zabezpieczyć, mechanik stwierdził że jeszcze tak zdrowego nie widział :D
Jak będziesz to robił to zdejmij też w środku auta wykładzinę i zobacz czy niema na podłodze niespodzianek.
-
@ryszard Akurat przy montażu samego stabilizatora wyszedłem na chwilę z warsztatu :P
Wszystkie elementy zostały zabezpieczone dość dobrym smarem, stabilizator powinien przetrwać do końca auta.Pod wykładzinę zaglądałem 2 lata temu i było super, pewnie zajrzę przy okazji wymiany przewodów paliwowych choć powinny jeszcze trochę wytrzymać.
-
W różnym czasie 2 osoby zapytały " Panie wejdzie to?"
Z uśmiechem odparłem że nawet 2 zestawy załaduję :)
I na koniec dziwne ujęcie Tico :P
ps. może ktoś potrzebuje ładną tylną kanapę do Civica z 1997r ?
-
-
-
Pewnie i sprzedadzą, ale czy z ceny zjadą... to wątpię.
Ja mam gdzieś w garażu tylko jedną używaną, tę od fotela kierowcy, z regulacją. Jeśli by Cię interesowała, to daj znać. -
Dziś na szrocie w Nowym Dworze Mazowieckim kupiłem prowadnice foteli za 20zł, belkę pod chłodnicę za 30zł (facet nie miał z 50 wydać to sobie dobrałem belkę :D)
Zamontowałem właśnie nową tylną półkę, musiałem na szrocie tylko wymontować haczyki bo moja w oryginale nie podnosiła się wraz z klapą.
ps. Dostałem potwierdzenie że silniki skupuje jeden gość, ciekawe :) a np z takiego Seicento idzie prosto na żyletki :D
-
@pacior
W dobrym stanie udało ci się kupić belkę chłodnicy? -
@ryszard napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
@pacior
W dobrym stanie udało ci się kupić belkę chłodnicy?No właśnie nie jest zła, trochę powierzchownej rdzy ale nie zgnita.
Mieli wcześniej prawie nową odłożoną ale niestety poszła na żyletki :D -
Przegląd zaliczony :)
Jak co roku diagnosta przyczepił się do azjatyckiego zderzaka , a konkretnie lampki cofania po niewłaściwej stronie, kazał dołożyć dodatkową lampkę.. ciekawe biorąc pod uwagę że auto przechodzi przegląd od 1993r :PTylne amorki po niecałych 2 latach wyszły na przeglądzie źle.. ktoś kiedyś pisał że trzeba dociążyć tył?
Silnik nieco pluje olejem, chyba puszcza uszczelniacz wału od strony rozrządu i skrzyni.
Poza tymi pierdołami wszystko wypadło bardzo dobrze więc wynik pozytywny :) -
Tak dorzuć worek ziemniaków i będzie dobrze.
-
Przegląd zaliczony :)
Nie mogło być inaczej. :-)
Tylne amorki po niecałych 2 latach wyszły na przeglądzie źle..
Nie przejmuj się. To, co zostanie stwierdzone na przeglądzie, zależy wyłącznie od diagnosty. :-)
Kiedyś u mnie, po wymianie na nowe KYB, pojechałem po paru miesiącach na przegląd. Powtarzam - amorki NOWE. Tył wypadł bardzo słabo.
Po roku na przeglądzie było już lepiej. :-)
A po następnym roku diagnosta stwierdził, że nie ma co patrzeć na te wyniki. :-)ktoś kiedyś pisał że trzeba dociążyć tył?
Sharky kiedyś wspominał, że tył należy obciążyć 50 kilogramami. I zapewne miał rację. Tak trzeba robić w naszych "keycarach", bo są zbyt lekkie po prostu na takie badania.
Silnik nieco pluje olejem, chyba puszcza uszczelniacz wału od strony rozrządu i skrzyni.
Znaczy obydwa?
A nie podejrzewasz uszczelnienia miski olejowej? -
@pacior mi diagnosta skwitował Tico, abym umył miskę przed przeglądem na myjce i tyle. A co do obciążenia tyłu, to na przegląd ładowałem z tyłu wszystko co popadnie, aby ten amorek zapracował i jakoś to było, pomijam fakt rury 2 calowej przez całe auto bez katalizatora, innego silnika itd. :p
-
Wymieniłem amortyzatory tylne, jest znaczna poprawa ☺️
Hamulce odpowietrzyłem taką pompką, działa 😁 @likaon taka jak Twoja.
Wymieniam jeszcze klocki z przodu, póki co zdążyłem tylko jedną stronę.
-
@pacior ja ją nazywam pompką do męskiego przyrodzenia :p fajnie że zadziałała, bardzo przydatna jak samemu robisz.