[moje Tico] Daewoo Tico PM
-
@pacior powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Smisny sam zrobił od podstaw, obszyta oryginalną skórą z tyłów foteli ;)
Bardzo ładna. Konstrukcja (pod obszyciem) z jakiego materiału?
To uchwyt był fabryczny? W moim Tico z 1997 roku też nie było.
Tak, tuż przy drzwiach PP, u mnie z SX 1999r był.
Widziałem taki uchwyt parę razy, ale myślałem, że to własny montaż, albo dealera. U mnie nie było. Poprzedni właściciel zdemontował?
-
@drzonca powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Jakieś drewno.. sklejone wikolem. Trzyma się solidnie.
Mimo tego czekam na info od Chmielińskiego w sprawie szuflady pod siedzenie.Widziałem taki uchwyt parę razy, ale myślałem, że to własny montaż, albo dealera. U mnie nie było. Poprzedni właściciel zdemontował?
Nie, byłyby otwory w wykładzinie. Możliwe że zaczęto tak mocować gaśnicę dopiero na Żeraniu.
-
@drzonca powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Widziałem taki uchwyt parę razy, ale myślałem, że to własny montaż, albo dealera. U mnie nie było. Poprzedni właściciel zdemontował?
Nie, byłyby otwory w wykładzinie. Możliwe że zaczęto tak mocować gaśnicę dopiero na Żeraniu.
U mnie w Tico z 1998 r i w Tico z 2000 były uchwyty na gaśnicę.
Masz rację, że może montowano je w FSO bo uchwyty są montowane do nietypowych okrągłych gwintowanych tulejek a typowo fabrycznie były zgrzewane do karoserii kwadratowe nakrętki. -
Polska gaśnica - polski dodatek na potrzeby polskich przepisów. Na pewno montowano dopiero na Żeraniu.
Taka ciekawostka: w 2010 r. kupowałem nowego dustera, w bagażniku była torba na akcesoria, a w niej: apteczka (ze znakiem Renault), trójkąt ostrzegawczy i polska (nie francuska ani nie rumuńska) gaśnica z manometrem. Wyglądało to tak, jakby dopiero dealer "z przydziału" dorzucał te rzeczy. -
Filtr kabinowy zamontowany ;)
Zajrzałem do "kominaka" i zakonserwowałem go.Zauważyłem że ciężko odpalić silnik gdy jest nagrzany po dłuższej trasie, muszę sporo kręcić aby zaskoczył, nie wiem co mu dolega.. poza tym nic się nie dzieje. Aparat zapłonowy?
-
Mam opony 155/70/13 , przy dodatkowych 3 pasażerach zawieszenie tył nie wytrzymuje i opona trze o rant, uszkodziła mi plastikowe nadkole :(
Co można z tym zrobić? Sama wymiana sprężyn pomoże??
-
dałem gumy między sprężyny. do kupienia w motoryzacyjnym za dwie dychy.
http://www.unto.pl/images/zawieszenie/guma_sprezyny_d(1).jpgJak coś to mam u siebie wciąż zamontowane, jak będziesz kiedyś przejeżdżał albo ktoś inny to oddam.
-
Co można z tym zrobić? Sama wymiana sprężyn pomoże??
Na glebę go! XD
-
@BPX33 powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Na glebę go! XD
No przecież to mała terenówka :D Pójdę za radą Smisnego
-
Poleciłem te gumy koledze, civic sedan z butlą lpg i tył dobijał, po wsadzeniu auto poszło do góry i nie dobija :)
-
@likaon powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Poleciłem te gumy koledze, civic sedan z butlą lpg i tył dobijał, po wsadzeniu auto poszło do góry i nie dobija :)
Z tego co pamiętam to @adamo81 wkładał do swojego byłego już Swifta i nic to nie dało. Potem włożył sprężyny z Merca i też nic... :P
-
@BPX33 u mnie akurat auto nie poszło do góry ale wyjazd do holandii w cztery osoby plus trumna na dachu i te gumowe wkładki na prawdę dają radę, u mnie chyba są założone około środka sprężyny ale wiem że gdzieś kiedyś czytałem nawet jakie jest zalecenie pomiędzy którymi zwojami umieścić.
-
Ja mam takie gumy od momentu montażu alusów. Montowałem na samej górze sprężyny. Co jakiś czas trzeba sprawdzać ich położenie. Spełniają dobrze swoją funkcję. Nic nie obciera, nawet przy lekkim ładunku. Nie wożę kompletu pasażerów, ale zdarza mi się jakiś ładunek.
-
No i dziś przeszarżowałem urywając linkę hamulca ręcznego :(
Nie dość że roboty na pół dnia to jeszcze ten zapieczony pancerz w tarczach kotwicznych, muszę coś wymyślić bo nie chcę wymieniać tarcz, są bardzo ładne i pancerne względem późniejszych wersji. -
Spróbuj użyć palnika :)
-
Tak to jest jak się wali boki na suchym! :P
Księga ulicy mówi: "Boki na ręcznym tylko na śniegu!" XD
-
Tak to jest jak się wali boki na suchym! :P
ale to szuter był :D :P
-
-
To zmień auto! XD
Wiedziałem już po zakupie że linka jest nadgryziona, swoje lata ma ;)
Muszę się za nią zabrać a przy okazji wymienić wahacz z przodu bo czuć że tuleja już niedomaga, koszt części to około 70zł i moja robota - nie zmienię Tico :P
-
@pacior
Z kupnem dziś dobrego wahacza może być spory kłopot. Jest masa tandety, zwłaszcza na Allegro. Wahacze te z zewnątrz wyglądają dobrze - blacha, kształt i wymiary - jeżeli odbiegają od oryginału to niewiele, natomiast gumowe osłony przegubu kulowego są beznadziejne. Często nie wytrzymują nawet 1 roku - pękają, przegub zalewa woda i po roku - dwóch latach wahacz nadaje się do wymiany. Poniżej zdjęcia wahacza zamiennika firmy ACS , który był zamontowany w zakupionym używanym Tico 2000, drugi wahacz oryginalny DM jest w dalszym ciągu (ma 17 lat) w bardzo dobrym stanie. Nie pytałem poprzedniego właściciela kiedy był montowany ten zamiennik ale nie sądzą żeby wytrzymał więcej niż 2 -3 lata (co można wnioskować po nienajgorszym stanie lakieru).Jeżeli masz oryginalny wahacz nie zżarty przez rdzę i całą osłonkę przegubu (co jest możliwe, guma na osłonkę w oryginalnym wahaczu jest niezwykle trwała) to wymieniłbym samą tuleje metalowo - gumową na oryginalną (sądzę, że jest jeszcze do zdobycia bo mało kto decydował się na wymianę tulei).
Oryginalna DM tuleja wahacza
O trefnych obecnie wahaczach sporo pisał " Wasylek" np tu:
http://daewooforum.pl/temat45905.html