20-lecie tico
-
@ryszard powiedział w 20-lecie tico:
Może mieć znaczenie bo jest to specjalna podkładka stożkowa, która zapewnia podparcie dla dźwigienki (jak zwykła płaska podkładka) a oprócz tego centrowanie na stożku. Na pewno dźwigienka musi być prawidłowo ustalona na kołku szczęki aby właściwie współpracowała z kółkiem zębatym rozpieraka.
Spróbuję gdzieś dokupić takie podkładki.
A czy kluczowe tego nie wiem. Rozumiem, że jesteś właścicielem auta od nowości. Czy problemy z samoregulacją hamulcy miałeś od zawsze czy pojawiły się po pierwszej wymianie szczęk? Jeżeli po wymianie to można byłoby wnioskować, że mają one kluczowe znaczenie bo szczeki zamontowane przez fabrykę miały podkładki a te zmienione (zakupione na rynku) już nie.
Problemy z tylnymi hamulcami były chyba od zawsze. Kiedyś w zimie nawet koła potrafiły się blokować w zimie - przymarzały szczęki do bębnów.
Jeżeli jeszcze trzeba byłoby wymienić całą podłogę to zakres naprawy robi się naprawdę poważny.
Rozważ jeszcze zakup Tico w dobrym stanie blacharskim. Wówczas będziesz mógł przełożyć elementy w lepszym stanie do nowego auta. Ja zakupiłem pod koniec 2015 r drugie Tico z dobrze zachowaną bo od nowości zakonserwowaną karoserią i niedużym przebiegiem za 2300 zł. Niestety kupiłem bez instalacji gazowej i przede mną wydatek 1200 zł na założenie instalacji.Podłoga jest chyba w nie najgorszym stanie. Poprawy wymaga zapewne łączenie jej z progami. Nie chce mi się zbytnio bawić w przekładanie całego tico.
Będziesz przemywał od środka drzwi benzyną aby usunąć pęknięcia w powłoce?
Bardziej po to, by nakładać konserwację mokro-na mokro.
-
@BPX33 powiedział w 20-lecie tico:
@miechomiecho powiedział w 20-lecie tico:
Wymieniłem olej na 5W40 z 10W40. Po drugiej wymianie pojawiły się wycieki - na misce olejowej (wiem, użyłem niewłaściwego uszczelniacza - silikon do 300 stopni czerwony), ale i spod klawiatury ciekło. Wróciłem więc do 10W40 - midland.
Bo poszedłeś w niewłaściwą stronę. :P Jak już latasz na półsyntetyku to możesz przejść na mineralny, ale na pełny syntetyk to raczej słaby pomysł. Powinieneś był zostać przy 10W40 i tego nie zmieniać. Ew. możesz zainwestować w jakiś z wyższej półki.
U mnie sprawa jest prosta, bo od nowości Swift zalewany jest pełnym syntetykiem (kiedyś 5W40, obecnie 5W30), więc nic nie miało prawa się "rozszczelnić". ;)
Bez problemu można wrócić do syntetyku, o ile silnik jest szczelny. U mnie przestał być i chętnie zaleję znów syntetyk po uszczelnieniu :)
-
Problemy z tylnymi hamulcami były chyba od zawsze. Kiedyś w zimie nawet koła potrafiły się blokować w zimie - przymarzały szczęki do bębnów.
Sporo w tej kwestii zależy od jakości szczęk, w Seacie po 2-3 dniach stania z zaciągniętym ręcznym zawsze miałem problem że szczęki rdzewiały i przywierały do bębnów, nauczyło mnie to by nie zostawiać samochodu na ręcznym ;)
Miecho, ja bym wydając tak duże pieniążki na remont Tico zaczął od piaskowania podwozia, obejrzysz stan podłużnic czy coś pęka, itd.. bo może się to skończyć tak jak u mnie obecnie - szczelinę między drzwiami PP a błotnikiem szlag trafił :(
-
@pacior powiedział w 20-lecie tico:
Sporo w tej kwestii zależy od jakości szczęk, w Seacie po 2-3 dniach stania z zaciągniętym ręcznym zawsze miałem problem że szczęki rdzewiały i przywierały do bębnów, nauczyło mnie to by nie zostawiać samochodu na ręcznym ;)
Miecho, ja bym wydając tak duże pieniążki na remont Tico zaczął od piaskowania podwozia, obejrzysz stan podłużnic czy coś pęka, itd.. bo może się to skończyć tak jak u mnie obecnie - szczelinę między drzwiami PP a błotnikiem szlag trafił :(
Piaskowanie - OK - tylko ciekawe jaki koszt - bo żeby to zrobić, trzeba cały spód ogołocić z wyposażenia - przewody, bak itp.
-
Piaskowanie - OK - tylko ciekawe jaki koszt - bo żeby to zrobić, trzeba cały spód ogołocić z wyposażenia - przewody, bak itp.
O tym zapomniałem :( nie znam kosztu ale będzie pewnie zbyt wysoki w stosunku do wartości Tico
-
Bez problemu można wrócić do syntetyku, o ile silnik jest szczelny.
No właśnie o to chodzi. O ile jest szczelny. ;)
-
o pamiętam to podkładałem pod dźwigienkę zwykłą płaską podkład
Dzięki za cenne informacje 👍
Hamulce u mnie od jakiegoś czasu posiadają wspomniane przez Ciebie podkładki - ale zwykłe, nie te 'specjalne' - może to też ma kluczowe znaczenie?
Może mieć znaczenie bo jest to specjalna podkładka stożkowa, która zapewnia podparcie dla dźwigienki (jak zwykła płaska podkładka) a oprócz tego centrowanie na stożku. Na pewno dźwigienka musi być prawidłowo ustalona na kołku szczęki aby właściwie współpracowała z kółkiem zębatym rozpieraka.
Czy ta podkładka występuje w katalogu części zamiennych Tico?Przy hamulcach tylnych znalazłem jedynie podkładkę 52245-78B00-000 oznaczoną na schemacie nr 10, wchodzącą w skład zespołu mocowania szczęki 53240-84010-000. Rozumiem, że to nie ta?
-
@drzonca
Ten wskazany przez ciebie element poz 10 z rysunku 70 katalogu to miseczka sprężyny zespołu mocowania szczęki. Podkładka stożkowa o której mówimy nie występuje jako oddzielny element w katalogu części zamiennych. Podkładka ta nawet nie zawsze występowała na sprzedawanych oryginalnych Daewoo Motor szczękach. Występowała natomiast w oryginalnych Daewoo Motor i General Motors tarczach kotwicznych kompletnych (uzbrojonych), przykładowo o numerze katalogowym 53001A78B10-000 dla tarczy kotwicznej kompletnej prawej starego typu.Tarcza kotwiczna kompletna prawa starego typu oryginalna General Motors
-
Znajomy mi opowiadał, że jedno tico z mojego osiedla było wypiaskowane od spodu. Zapytam go przy okazji, czy zna koszt.
Tylko szkoda, że niedługo po tej robocie właściciel walnął tym tikiem w coś, i to mocno... Nie wiem, czy było reanimowane.
A co do zabezpieczenia różnych elementów pod podłogą: przewodów bym nie ruszał - zostawiłbym osłony i zakleił dodatkowo taśmą. Bak warto zdjąć, ale to nie będzie dużo roboty. Ogólnie to wcale nie byłoby dużo pracy w ramach przygotowania. -
Ryzykowna impreza, biorąc pod uwagę sito-podłogę - przy piaskowaniu będą się pewnie robić dziury, to strach pomyśleć co się stanie z wykładziną itp :) Zapytaj przy okazji :)
-
Ale środek też bym wywalił i położył coś na podłogę.
Miecho, wywalenie foteli, kanapy, tunelu z dodatkami i wykładziny to 20 minut roboty (dla kogoś, kto już to robił). :-) -
@leo powiedział w 20-lecie tico:
Znajomy mi opowiadał, że jedno tico z mojego osiedla było wypiaskowane od spodu. Zapytam go przy okazji, czy zna koszt.
Dziś z nim gadałem - niestety, nie znał kosztów. Wiedział tylko, że spód został wypiaskowany, a potem u innego gościa malowany jakimiś podkładami reaktywnymi.
Ale podrążę temat kosztów piaskowania i sposób przygotowania spodu w tym celu. -
Dziś z nim gadałem - niestety, nie znał kosztów. Wiedział tylko, że spód został wypiaskowany, a potem u innego gościa malowany jakimiś podkładami reaktywnymi.
Ale podrążę temat kosztów piaskowania i sposób przygotowania spodu w tym celu.OK, dzięki. Mnie ten zakres robót przeraża, bo po wypiaskowaniu może się okazać, że tikacza czeka tylko szrot :D
-
W przypadku mojego na pewno nie jest tak źle, dlatego myślę, że warto się zakręcić.
-
Na 20-lecie tico odkryłem przeciek podszybia w miejscu wlotu powietrza. Podejrzewam korozję. Po myciu dywanik pasażera mokry, a od jakiegoś czasu zaobserwowałem mokrą wykładzinę. Ciekawe, czy będzie co łatać po demontażu deski. Miejsce trudno dostępne, jak będzie trzeba wytnę wszystko i wstawię jakiś fragment blachy na nity/szczeliwo. A jak to nie pomoże - wytnę dziurę w podłodze, niech ma odpływ.
-
@miechomiecho czyli podobnie jak u mnie. Pomysł z odpływem nie jest zły i żałuję że w zeszłym roku uszczelniłem podłogę
-
Z tą dziurą w podłodze akurat żartowałem :) Ciekawe co się okaże po demontażu deski.
-
Na 20-lecie tico odkryłem przeciek podszybia w miejscu wlotu powietrza. Podejrzewam korozję. Po myciu dywanik pasażera mokry, a od jakiegoś czasu zaobserwowałem mokrą wykładzinę.
Po części masz mokry dywanik bo kiedyś pisałeś, że woda przecieka ci przez drzwi pasażera.
Ciekawe, czy będzie co łatać po demontażu deski. Miejsce trudno dostępne, jak będzie trzeba wytnę wszystko i wstawię jakiś fragment blachy na nity/szczeliwo.
Możesz ponownie doszczelnić masą uszczelniającą kominek.
Ja też postanowiłem sprawdzić stan swojego podszybia. Na razie zrobiłem foto - inspekcję. Nie demontowałem deski rozdzielczej i nie robiłem próby wodnej szczelności podszybia jeszcze. U mnie "kominek" jeszcze się trzyma. Ale jest miejscami skorodowany i prosi się już o interwencję.
W lepszym stanie jest dno lewej części podszybia ale ramiona wycieraczek i góra podszybia wymagają konserwacji.
-
@ryszard tym razem widać było ewidentnie, że woda leje się z podszybia. Z drzwi ani kropli. Z lewych drzwi woda jakoś dostaje się do środka - zapewne dzięki zamontowanemu głośnikowi.
-
@ryszard tym razem widać było ewidentnie, że woda leje się z podszybia. Z drzwi ani kropli.
Też muszę zrobić próbę wodną szczelności podszybia. Domyślam się, że odsłoniłeś wykładzinę podłogową w okolicy schowka i tam obserwowałeś przecieki.
Z lewych drzwi woda jakoś dostaje się do środka - zapewne dzięki zamontowanemu głośnikowi.
Najprawdopodobniej tak bo po zainstalowaniu głośnika w drzwiach została naruszona ciągłość izolacji z folii chroniącej tapicerkę drzwi od wody dostającej się do środka drzwi.