Czy silnik SS GTI jest bezkolizyjny ??????
-
Dziękuję za wszystkie informacje i przepraszam za brak powitania wszystkich forumowiczów (ale dopiero co trzasnął ten nieszczęsny pasek i byłem zrozpaczony)
tak że - Witam wszystkich i pozdrawiam zwłaszcza gorąco "krewnych" spod znaku GTI : )()) -
Pochwal się Swiftem w odpowiednim dziale, a jak będzie ładny to nie naprawiaj tylko na motogiełde od razu
-
podobno
bezkolizyjny, ale na własnej skórze nie sprawdziłem...Kolizyjny jest niestety. Przy 2 000 obr/min pękł mi pasek i skończyło się na pokrzywionych wszystkich zaworach. Generalnie nie ma co płakać. Przy okazji można zrobić sobie głowiczkę, uszczelki wymienić. Ze wszystkimi kosztami zamknąłem się w kwocie 1700 zł.
-
Generalnie nie ma co płakać. Ze wszystkimi kosztami zamknąłem się w kwocie 1700
zł.Taniocha...
Skoro koledze pasek strzelił na wolnych obrotach, to może nie stało się nic strasznego. Podobno w aucie Toxima też "szczelił" pasek i głowicy nie trzeba było robić
Ale może jak Toxim wpadnie to się dokładnie wypowie
-
Skoro koledze pasek
strzelił na wolnych obrotach, to może nie stało się nic strasznego. Podobno w aucie
Toxima też "szczelił" pasek i głowicy nie trzeba było robić
Ale może jak Toxim
wpadnie to się dokładnie wypowieA no - mojego kupiłem z zerwanym paskiem.
Ale tak czy siak głowicę zdjęliśmy, była oddana do zakładu, który ją sprawdził - okazało się, że miałem szczeście i nic się nie stało. No ale silnik bezkolizyjny nie jest i to jednak kwestia szczęścia właśnie.
Pozdr.
-
Mi osobiście pasek pękał 2 razy i za każdym razem zakładałem nowy zestaw (pasek + napinacz) ustawiałem i chodzi jakoś do dzis. Silnik głośniej nie hałasuje, pali i wkręca sie normalnie. Miałem też raz przestawiony rozrząd o 3 ząbki ale to juz inna historia niepasująca do owego tematu.
Podsumowując wszystko zależy od slepego trafu
-
Witam mi rowniez nie dawno strzelil pasek a nic sie nie stalo ale nie wydaje mi sie by byl bezkolizyjny, zreszta nie znam 16v ktory jest
-
Witam mi rowniez
nie dawno strzelil pasek a nic sie nie stalo ale nie wydaje mi sie by byl
bezkolizyjny, zreszta nie znam 16v ktory jestzwlekałeś z wymianą czy ostra jazda była?
-
zwlekałeś z wymianą
czy ostra jazda była?strzelil jak wjechalem do kaluzy a wymienilem jeszcze tego samego dnia , nie zwlekalem z wymiana po prostu mialem zalozony jakis zaminennik ktory byl o jakie 0.5 cm wezszy niz orginal
-
U mnie pasek przeskoczył przez feralną sprężynkę napinacza jakiś czas temu, ustawiłem tak jak miało być i jeżdżę do dzisiaj. Oberwać po zaworach to raczej na pewno oberwał, było słychać grzechot. Odczuwam stratę mocy, chodzi niewiele lepiej od mojej starej litrówki. Na czwartym cylindrze 2 bary mniej jak na pozostałych. Jak się uporam z turbawką będę musiał zajrzeć co tam się stało.
-
Powinieneś w lotka los puścić przy tym szczęściu.
-
U mnie pasek
przeskoczył przez feralną sprężynkę napinacza jakiś czas temu, ustawiłem tak jak
miało być i jeżdżę do dzisiaj. Oberwać po zaworach to raczej na pewno oberwał, było
słychać grzechot. Odczuwam stratę mocy, chodzi niewiele lepiej od mojej starej
litrówki. Na czwartym cylindrze 2 bary mniej jak na pozostałych. Jak się uporam z
turbawką będę musiał zajrzeć co tam się stało.Tak, tak, czekaj dłużej. Aż w osłabionym skrzywionym zaworze urwiesz grzybek i motor będzie się nadawał tylko na śmietnik.
-
witam mi strzelił pasek w 1.6 16v i nic sie nie stalo a ja głupi rozkręciłem silnik
-
Tak, tak, czekaj
dłużej. Aż w osłabionym skrzywionym zaworze urwiesz grzybek i motor będzie się
nadawał tylko na śmietnik.jak z auta o wartości 12 tysi zrobić auto warte 3 tysie - patrz przykład wyżej ... szkoda zachodu Erde koledze widać się nie przetłumaczy ...
-
A mnie się wydaje, że kolega Punkers ma oprócz uturbionego GTi jeszcze innego swifta - i właśnie o nim mowa.
Zapamiętajcie to sobie raz na zawsze:
G10 - niekolizyjny
G13A - niekolizyjny
G13B - kolizyjny
G13BB - niekolizyjny
G16A - niekolizyjny -
G10 - niekolizyjny
G13A - niekolizyjny
G13B - kolizyjny
G13BB -
niekolizyjny
G16A - niekolizyjnya G13BA
-
a G13BA
No właśnie, podłączam się pod pytanie.
-
witam mi strzelił
pasek w 1.6 16v i nic sie nie stalo a ja głupi rozkręciłem silnikSprawdzałeś każdy zawór z osobna czy jest prosty? Szczelność głowicy?
Czy tylko "na oko" obejrzałeś że jest ok? -
a G13BA
A racja, zapomniałem o nim . G13BA też jest niekolizyjny.
Podsumowując tylko silnik GTi jest kolizyjny, w końcu to dwuwałkowiec.
-
Jak na złość ;p