PROBLEM Z DRUGIM BIEGIEM WV MK 2


  • Użytkownik archiwalny

    OD NIEDAWNA MAM SWIFTA I OGOLNIE JESTEM Z NIEGO ZADOWOLONY ALE JEST W NIM TAKI PROBLEM,ZE Z JEDYNKI PRZECHODZI NA DRUGI BIEG BEZ PROBLEMU ALE JUZ Z WYZSZEGO BIEGU NA DWOJKE JEST PROBLEM.Z GORY DZIEKI ZA POMOC.


  • Użytkownik archiwalny

    OD NIEDAWNA MAM SWIFTA I OGOLNIE JESTEM Z NIEGO ZADOWOLONY ALE JEST W NIM TAKI PROBLEM,ZE Z
    JEDYNKI PRZECHODZI NA DRUGI BIEG BEZ PROBLEMU ALE JUZ Z WYZSZEGO BIEGU NA DWOJKE JEST
    PROBLEM.Z GORY DZIEKI ZA POMOC.

    ok, ok, tylko nie krzycz! <img src="/images/graemlins/uklon.gif" alt="" />

    Czyli masz problem ze skrzynią przy redukcji. Standard, było już o tym.
    Może pomóc wymiana oleju w skrzyni biegów (zdaje się że w FAQ znajdziesz jaki to ma byc olej).
    Możesz też trochę popuścić linkę sprzęgła, bo jeśli nie wysprzęgla Ci do końca to będzie taki efekt. Możliwe też że padły synchronizatory w skrzyni, wtedy najlepiej kupić używkę.

    Więcej nie napiszę, bo nie sprecyzowałeś czy zgrzyta przy redukcji czy po prostu się nie da niższego biegu wbić. Dopisz też jaka wersja silnikowa <img src="/images/graemlins/waytogo.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Możesz też trochę popuścić linkę sprzęgła

    Eee... kolega chyba ma na myśli naciągnięcie? <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    olej w skrzyni jest wymieniony a przy redukcji nie zgrzyta,silnik 1,0


  • Użytkownik archiwalny

    Eee... kolega chyba ma na myśli naciągnięcie?

    no, wszystko jedno <img src="/images/graemlins/zakrecony.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    no, wszystko jedno

    Niezupełnie, jak popuści to będzie jeszcze gorzej <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

    Kolego Jaco zacznij od naciągnięcia linki (tylko nie za bardzo, żeby sprzęgło czasem non stop nie pracowało), sprawdź czy nie ma luzu na łapie. Olej wymienić, jeżeli jest stary lub nieodpowiedni. Myślę, że samo sprzęgło też ma tutaj duże znaczenie. Staram się nie wspominać o synchro...

    Niestety u mnie też drugi bieg wchodzi ledwo co, jedynka w ogóle (chociaż to podobno opcja), trójkę trzeba umieć "trafić". Naciągnąłem linkę i jest nieco lepiej (poza tym był luz).

    Od oleju również dużo zależy. Ja mam już bardzo przepracowany i widzę po temperaturze otoczenia; jeżeli jest upał - wszystko zgrzyta, jak jest chłodno - jest idealnie.


  • Użytkownik archiwalny

    Niezupełnie, jak popuści to będzie jeszcze gorzej

    jak popuści to będzie niżej łapać, ale może nie wysprzęglać dobrze chyba, czyli masz rację <img src="/images/graemlins/20.gif" alt="" />

    Kolego Jaco zacznij od naciągnięcia linki (tylko nie za bardzo, żeby sprzęgło czasem non stop
    nie pracowało), sprawdź czy nie ma luzu na łapie. Olej wymienić, jeżeli jest stary lub
    nieodpowiedni. Myślę, że samo sprzęgło też ma tutaj duże znaczenie. Staram się nie
    wspominać o synchro...
    Niestety u mnie też drugi bieg wchodzi ledwo co, jedynka w ogóle (chociaż to podobno opcja),
    trójkę trzeba umieć "trafić". Naciągnąłem linkę i jest nieco lepiej (poza tym był luz).
    Od oleju również dużo zależy. Ja mam już bardzo przepracowany i widzę po temperaturze otoczenia;
    jeżeli jest upał - wszystko zgrzyta, jak jest chłodno - jest idealnie.

    To chyba taki standard... Jak jest upał to wrzucić czasem jedynkę na światłach... <img src="/images/graemlins/wsciekly1.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    To chyba taki standard... Jak jest upał to wrzucić czasem jedynkę na światłach...

    Ani w GTI, ani w poprzedniej, ani w aktualnie posiadanej litrówce nie miałem nigdy takiego problemu <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> Także w upały.

    Pozdr.


  • Użytkownik archiwalny

    Ani w GTI, ani w poprzedniej, ani w aktualnie posiadanej litrówce nie miałem nigdy takiego
    problemu Także w upały.
    Pozdr.

    moja teoria jest taka, że jeśli poprzedni właściciel dużo jeździł na niskich biegach, to one wysiadają... mojego swifta kiedyś miał dziadek który raczej jeździł tyle co po mieście i zarówno pierwszy jak i drugi bieg wyją i sprawiają problemy przy redukcji. Ale myślę już o wymianie oleju, po 17 latach myślę że Suzi zasłużyła <img src="/images/graemlins/waytogo.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    olej w skrzyni jest wymieniony a przy redukcji nie zgrzyta,silnik 1,0

    A jaki olej wlałeś? Castrol poleca TAF-X. Koledzy z forum także - ponoć zgrzyty ustępują, albo wyraźnie się zmniejszają. Niestety diabeł jest drooogi - na allegro jakieś 20-25 zł za pół litra...


  • Użytkownik archiwalny

    Podepnę się pod temat...ale ja mam problem z wbiciem czasem 4 <img src="/images/graemlins/crazy.gif" alt="" /> zauważyłem,że jest tak przeważnie jak go wyżej kręcę,pomaga puszczenie sprzęgła i wchodzi bez problemu,albo wrzucenie z powrotem 3 i potem 4.Żadnych zgrzytów pisków itd skrzynia nie wydaje z siebie,olej hmm no ja nie wymieniałem a przelot auta dobija 140kkm,jakieś sugestie co to może być?Bo zaczynam się martwić,że to synchro <img src="/images/graemlins/beksa.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    naciag linki poskutkowal.WIELKIE DZIEKI



  • A jaki olej wlałeś? Castrol poleca TAF-X. Koledzy z forum także - ponoć zgrzyty ustępują, albo
    wyraźnie się zmniejszają. Niestety diabeł jest drooogi - na allegro jakieś 20-25 zł za pół
    litra...

    A do skrzynki od 1.3 wchodzi go ok. 2,3 litra... Ja kupiłem olej Norauto o takich samych parametrach lepkościowych co Castrol TAF-X (75W90), tyle że na opakowaniu jest, że to półsyntetyk w cenie 50 pln za 2 litry i po przejechaniu ok. 10 kkm od wymiany oświadczam, że wszystko jest w porządku <img src="/images/graemlins/yay.gif" alt="" />


Log in to reply