Polo 6n2 by Jaco
-
Napisz za kilka dni, proszę, czy nie ma różnicy w zachowaniu się silnika.
-
Owszem napiszę. Sam jestem ciekaw. A swoją drogą to nie wiem czy wcześniej też nie był zaślepiony gdyż nie pisałem o tym wcześniej bo była tam właśnie zrobiona zaślepka z puszki po piwie.
Mam nadzieję że palić więcej nie będzie.
-
Skoro tak, to pewnie już była zaślepka.
Kiedyś na forum był kolega Paradox, który bawił się w taki "tuning". Jeśli dobrze pamiętam, to chodziło mu o dostosowanie silnika do optymalnej pracy na benzynie o 98 oktanach (lał Vervę). Mówił, że miał zaślepiony EGR, chyba też przestawiony zapłon i wywalony kat.; nie wiem, czy grzebał też w gaźniku (ale chyba nie). Finał był taki, że silnik dobrze pracował, miał dobry zryw - to potiwerdzam, bo jechałem nim z Paradoxem - a do tego wyraźnie mniej spalał (deklarowane spalanie to wąskie okolice 4 l przy mało oszczędnej jeździe).
No, ale to było zasilanie gaźnikowe. Przy wtryskach pewnie nie da się tak łatwo... -
Wczoraj wziąłem młodego i pojechaliśmy na kopiec Sienkiewicza . To jest jakieś 14 km w jedną stronę. W drodze powrotnej zajechaliśmy do znajomej 😛 i jak już wracaliśmy to zaświeciła mi się kontrolka EPC . Już kiedyś miałem z nią do czynienia i od razu pomyślałem że (bo wtedy tak było) mam problem z włącznikiem stopu który znajduje się nad pedałem hamulca nożnego. Zatrzymałem auto i poprosiłem młodego aby zobaczył czy mam światła STOP. Ku mojemu zdziwieniu światła działały prawidłowo. Ruszyłem dalej i po ujechaniu jakichś 5km szarpnęło lekko autem i zaświecił się CHECK. No pięknie sobie myślę. Zaraz w ogóle stanę i będzie trzeba auto holować. Ale dojechałem do domu. Zgasiłem auto i odpaliłem ponownie i EPC zgasł. Została sam CHECK. Od razu na myśl przyszedł mi zawór EGR. Zgasiłem auto , poszedłem do domu po komputer i podłączyłem do auta.
No i takie błędy mi pokazał :Teraz mam zagwozdkę. Czy to nie wina zaślepionego EGR ?
-
Może jakaś nieszczelność, Twoja zaślepka egr puszcza..
-
Zaślepka nie puszcza. Bardzo mocno ją dokręciłem. Dziś znów się przejechałem i nawet nie ujechałem kilometra i EPC i CHECK się zaświecił. Na telefonie pokazuje czujnik ciśnienia atmosferycznego .
-
Dziś wyjąłem zaślepkę, skasowałem błędy i zrobiłem parę kilometrów. Nic się nie zapala na desce. Wcześniej z zaślepionym EGR po kilkuset metrach palił się CHECK i EPC. Wychodzi na to że zaślepianie elektronicznego EGR nie ma sensu gdyż jak pisali mi na forum polo komputer zaczyna wówczas świrować i nawet pokazuje uszkodzenie MAP Sensora.
Kupię używkę EGR i zobaczę. Tyle że będzie to oryginalny .
-
Po południu zrobiłem trasę 20km (Żelechów) w obie strony. Żadna z kontrolek się nie zapala. A EGR już jutro dostanę i wymienię.
-
Wczoraj już dostałem EGR i wieczorem zamontowałem. Zrobiłem kółeczko wokół miejscowości i jest OK.
Dziś przejadę się jeszcze do Garwolina . Zobaczymy jak będzie.
EGR używany ale w dobrym stanie :
A tu po zamontowaniu . Fota z dziś:
-
No to trzymam kciuki by wszystko się uspokoiło :)
-
@Jaco- Ja bym dla pewności tego "nowego" EGRa przed montażem wymył w środku. Zawsze to trochę pewniej. Oby już było w porządku :)
-
Zrobiłem trasę do Garwolina i do domu. Wszystko jest OK.
Szarik oczywiście że go wymyłem przed montażem. Ja też mam nadzieję że będzie OK i tanim kosztem naprawiłem sam znów auto.
-
Mija tydzień i zrobione jakieś 500 km. Jest OK.
No i kolejna zmiana w aucie się szykuje . Jak będzie dam fotkę.
-
No więc było :
A jest :
A kupiłem ten schowek tu: http://allegro.pl/show_item.php?item=6866220907 i zobaczcie jakie koleś wstawił fotki.
Piszę specjalnie o fotkach bo jak przyszło brakowało jednego mocowania z prawej strony:
Bo oryginalnie wygląda tak: To z anglika ale to samo tylko odwrotnie szufladki są.
No i piszę do kolesia że wysłał mi niezgodny z opisem ,, Witam,Mam do sprzedania uchwyt do 6n2, uchwyt jest calkowicie sprawny i w stanie dobrym.Polecam,, przedmiot. Fotki zrobił pod kątem aby tego nie było widać.
Koleś odpisuje że nie sprawdził przedmiotu przed wysyłką ( myślałem że pęknę ze śmiechu) i oferuje 10zł rabatu (zwrotu) . Oczywiście wziąłem ten rabat i już na drugi dzień miałem o 10 zł więcej na koncie.
Dziś w końcu to montowałem jakieś dobre 45 minut. Kupę się trzeba na odkręcać aby zamocować na 4 śruby taki uchwyt. Ale montaż uważam za osiągnięty co potwierdzam wyżej fotką .
Jak Wam się podoba ?
-
Przydatna rzecz :)
Szkoda że sprzedawca nieuczciwy, miałem ostatnio podobny przypadek z telefonem.
Gość wstawił zdjęcia wersji dual sim a sprzedawał single.. taka niewielka różnica :D -
Sprytne urządzenie.
A sprzedawca? Cóż, cwaniaczek... Nie jest to handlarz ze szrotu (teraz nic nie sprzedaje), więc nie wysyła codziennie setek części... zapewne pakował z zamkniętymi oczami, dlatego "nie sprawdził"... :-) -
-
@pacior powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
Najważniejsze że dało się to zamontować i parę złoty utargować.
Dokładnie bo zobaczcie sobie ile kosztuje taka półka u innych. Prawie 100 trzeba wyłożyć. Chodź ta aukcja też miała kup teraz za 100zł.
A co do sprzedawcy czuję nie smak. Jakim problemem było napisać o ułamanym uchwycie ? A tak przy okazji zapisze że jak przykręciłem to na te dwie pierwsze przednie śruby to już się mocno trzymało. Pod spodem jest taki plastik na zatrzaski i mocno trzyma te półkę w tych drugich mocowaniach nawet nie wkręcając śrub.
Także zamocowane jest na 3 śrubach a trzyma jakby było dookoła przykręcone.
Dziś młody testował uchwyt na kubki kubkiem SHAKE 😃
-
Po zrobieniu ponad jednego tysiąca kilometrów dziś wracając z urlopu zaświecił mi się CHECK. Oczywiście nie zatrzymywałem się (nie było bardzo gdzie) więc w czasie dalszej podróży poprosiłem syna aby połączył swój telefon poprzez OBD2 na BT z samochodem. Jak już to zrobił zrobiłem scan błędów. No i byłem zdziwiony że znów EGR dał o sobie znać. Tym razem pokazał się błąd o ,,Niewystarczającym przepływie,, . Skasowaliśmy w czasie jazdy. Zgasiłem i odpaliłem auto przy 80km/h i pojechałem dalej. Błędów już nie było. Dojechałem do domu bez problemów.
Nie wiem co teraz robić. Kupiłem używkę i na początku było OK. a teraz coś się dzieje.
Poszukam w necie info jak wyłączyć całkowicie EGR.
-
Odkleiła mi się tapicerka z przodu nad szybą . Może ktoś coś podobnego miał i kleił. Jak tak to czym ?