Polo 6n2 by Jaco
-
@Gooral tam tylko masa i + jest. Więc gdzieś po zapłonie i ewentualnie dać włącznik lato-zima.
Oni to źle to wymyślili. zamiast podgrzewaczy mogli puścić rurkę od obiegu chłodzenia przez odmę i byłby spokój.
-
Ja swoją odkręcam od góry :P
https://www.youtube.com/watch?v=C0Pgc9EqU8g
Ale tu z podgrzewaczem też syfi się. Silnik jak u mnie AUA. Osprzęt trochę inny.
-
Kupiłem :
Zamontowałem tyle że swój obciąłem na wysokości grzałki. Masę dałem bezpośrednio z akumulatora a PLUS z cewki. Działa. Jak będzie zobaczymy.
Wtyczkę miałem od wcześniej kupionych halogenów. Pasuje idealnie.
-
Podczas zakupu grzałki kupiłem tez (jedna przesyłka) silniczki do lamp. No niestety podczas montażu w jednej z lamp pękło mocowanie jego i lampę mam do wymiany. Oczywiście chyba kupię komplet bo dobrać raczej się nie da.
Kleić nie będę bo to nie będzie to. -
-
@pacior szczerze to już wcześniej było pęknięte gdy montowałem pierwsze silniczki. Ale jakoś dałem radę i obyło się bez awarii. Teraz kupione są większych rozmiarów jakby i wkładanie ich na zamontowanych lampach nie jest dobrym pomysłem. Jest zbyt ciasno .
Lampy już zamówione. Przyjdą , założę silniczki i wymienię całe lampy. W godzinę , max dwie się wyrobię. Wiem co i gdzie odkręcić więc szybko pójdzie. Aby tylko pogoda była w miarę. -
A rozrusznik jednak będę musiał wyjąć bo od czasu do czasu ma humory.
-
Lampy już przyszły dziś :
Myślę że w sobotę robię wymianę.
-
Jak zaplanowałem tak zrobiłem. Lampy juz w aucie.
PrzedPo.
-
-
@pacior napisał w Polo 6n2 by Jaco:
@Jaco ładne te lampy, jak z jakością?
To zamienniki. Identyczne zdemontowalem. Pasować pasują. Świecą. Muszę tylko je wyregulować na stacji diagnostycznej. Byłem dziś ale koleś chory i tylko przeglądy robili. Odjechałem z niesmakiem.
-
-
Nie tu jest OK.
Tak świecą :
Mijania:Drogowe:
Kurła obraz obraca ale widać :P
-
@Jaco widzę, że oryginały dość mocno Ci zmatowiały, więc raczej z zamiennikami będzie tylko gorzej...
Po swoich powiem Ci, że wytrzymają max 5 lat i dlatego polecam okleić je przeźroczystą folią anty UV. Ja tak zrobiłem ze swoimi w zeszłym roku po polerowaniu.
-
Jaca polo jest garażowane, więc jest szansa, że wytrzymają dłużej.
-
@leo nie sądzę, bo lampy żółkną/matowieją głównie w trakcie jazdy gdzie z jednej strony wypalasz je żarówkami, a z drugiej palisz słońcem, lejesz wodą, sypiesz solą itp. itd. Garażowanie wydłuży ich żywot może o pół roku przy dobrych wiatrach ;)
-
@BPX33 Tak? A sądziłem, że niszczy je szczególnie wystawienie na długotrwałe działanie promieni słonecznych (czyli parkowanie na zewnątrz).
Zresztą... sądzę, że nie ma reguły - chyba dużo zależy od producenta i jakości użytego materiału. Wczoraj oglądałem z "sąsiadem garażowym" jego octavię II, chyba 14-letnią, garażowaną - reflektory są nieznacznie zażółcone, za to mają bardzo dużo małych wgnieceń (chyba od kamyków); właściciel zastanawia się nad polerowaniem albo wymianą. Drugi sąsiad ma scenica 16-letniego i reflektory oryginalne w bardzo dobrej kondycji - twierdzi, że bardzo często myje je przed schowaniem auta do garażu. W moim 8,5-letnim dusterze nie widać w ogóle oznak zużycia czy zżółknięcia. Może Francuzi stosują trwalszy plastik? -
@leo mylisz lampy oryginalne z zamiennikami ;) Moje oryginały też wytrzymały 15 lat, ale były szklane, a zamienniki niestety są plastikowe. I tak uważam, że lampy najbardziej niszczą się właśnie w trakcie jazdy, a nie gdy auto stoi.
-
OK.
Uważam, że szklane są najlepsze. Dlaczego zmieniałeś? Z powodu wyblakłych odbłyśników może? -
Zmuszony byłem wymienić jedną po stłuczce na początku mojej motoryzacyjnej przygody. Po bodajże dwóch latach zauważyłem dość znaczącą różnicę między starym reflektorem, a nowym i wtedy drugi również wymieniłem na plastikowy. W zeszłym roku starszy reflektor był już tak pożółkły, że powiedziałem dość i wypolerowałem oba, żeby wyglądały tak samo. Potem nakleiłem na nie folie anty UV i do dziś wyglądają jak tuż po polerowaniu. ;)