Polo 6n2 by Jaco
-
-
Nie zaimportowało się wszystko z tego wątku. Brak zdjęć auta .
-
-
@esen przepraszam ale nie wiem czemu wcześniej miałem tylko 1 stronę wątku a teraz są dwie. Fotki oczywiście też . Nawet niektóre podwójnie się skopiowały.
-
-
Panowie od samego kupna mam dziwny problem z pompą paliwa. Chodzi o to że gdy otwieram drzwi kierowcy na chwilkę ona pracuje. Podobno ten typ tak ma. W sumie to mi akurat nie przeszkadza. Bardziej mnie boli że jak włączę zapłon ona też oczywiście pracuje ale zbyt dłużej niż tak jak przy otwarciu drzwi. Z tego co nawet zauważyłem w Passacie sąsiada tam pompka po włączeniu zapłonu pracuje około 2-3 sekund i tak powinno być w Polo.
Zastanawiam się nad kupnem i wymianą Mam chęć kupić używaną bo nowa to spory koszt (prawie 300zł) .
Czy też problemem może być zapchany filtr paliwa ?
-
-
@Jaco- powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
Chodzi o to że gdy otwieram drzwi kierowcy na chwilkę ona pracuje. Podobno ten typ tak ma.
O rany... Nie wiedziałem, że otwarcie drzwi może włączać pompę... Pytanie: po co? :-)
W dusterze pompa włącza się tylko po włączeniu zapłonu i milknie po 2 sek.Zastanawiam się nad kupnem i wymianą Mam chęć kupić używaną bo nowa to spory koszt (prawie 300zł) .
Ja bym nie ruszał. Ważne, że pracuje i podaje paliwo.
Czy też problemem może być zapchany filtr paliwa ?
Nie wiem. Mogę przypuszczać, że teoretycznie - tak. No bo pompa włącza się, ładuje instalację paliwem, a gdy paliwo w instalacji osiągnie odpowiednie ciśnienie - wyłącza się do momentu kiedy to ciśnienie spadnie.
jaco: proponuję Ci najpierw wymienić filtr. Uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie, a poza tym filtr jest chyba tańszy niż pompa (nawet używana ?). No, a w ogóle warto mieć czysty filtr i jeździć bez ryzyka, że zapcha się całkowicie i staniesz w trasie. -
@esen powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
@Jaco- właśnie się dowiedziałem co mi tak buczy po otwarciu drzwi kierowcy w Skodzie Fabii :D
Czyli jak to w autach z grupy VAG :)
-
@leo powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
jaco: proponuję Ci najpierw wymienić filtr. Uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie, a poza tym filtr jest chyba tańszy niż pompa (nawet używana ?). No, a w ogóle warto mieć czysty filtr i jeździć bez ryzyka, że zapcha się całkowicie i staniesz w trasie.
Od tego zacznę.
-
@Jaco- właśnie się dowiedziałem co mi tak buczy po otwarciu drzwi kierowcy w Skodzie Fabii :D
Mi nic nie buczy?
-
@BPX33 powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
Mi nic nie buczy?
Mi nic nie buczy?
Bo to japoniec, a nie niemiec... :P
Francuz złożony w Rumunii też nie buczy. :-) -
Bo to japoniec, a nie niemiec... :P
Od kiedy Skody robią w Japonii? XD
-
Od kiedy Skody robią w Japonii? XDA ja nie napisałem, że w Japonii (pewnie na Węgrzech). Ale marka JPN.
Zaś Twój niemiec... nie wiem, gdzie złożony. -
Filtr kupiłem taki:
Musiałem tez kupić nowy akumulator. Kupiłem Centrę Plus 50 Ah 450 bo mój niestety już odmówił posłuszeństwa.
Były :
-
@Jaco- powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
Musiałem tez kupić nowy akumulator. Kupiłem Centrę Plus 50 Ah 450 bo mój niestety już odmówił posłuszeństwa.
Mam centrę (nie pamiętam już czy plus czy zwykłą) ale tak czy inaczej teraz jest chyba jej 3 lub 4 sezon - póki co jestem zadowolony (a tyram ją w sumie bo często zdarza mi się zapomnieć wyłączyć na noc rozgałęźnik z zapalniczki gdzie mam podłączony wideorejestrator i ładowarkę do tel) i auto rano nawet przy mrozach gada bez zająknięcia. Dodam tylko, że zawsze odpalam na włączonym radiu, światłach i najczęściej nawiewie tak więc moim zdaniem powinieneś być zadowolony ;)
-
@Gooral powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
bo często zdarza mi się zapomnieć wyłączyć na noc rozgałęźnik z zapalniczki gdzie mam podłączony wideorejestrator i ładowarkę do tel)
U mnie przerobiłem dopływ prądu w gnieździe zapalniczki i pojawia się dopiero po przekręceniu kluczyka. Wcześniej było non-stop. A kamerkę mam podłączoną za gniazdem (dodatkowe sobie zrobiłem) i do tego mam jeszcze włącznik aby tylko podczas jazdy to uruchamiać a nie dla przykładu jak będę u mechanika i coś będzie nie tak z prądem.
Co do akumulatora myślę że będzie ok. Nawet zostawiłem sobie stary a oddałem pozostały po Tico .
Ciekawe czy dam radę wymienić filtr w garażu jak miało to w Tico. Wspomnę że nie mam kanału .
-
No niestety nie jest tak łatwo wymienić filtr paliwa jak w Tico. Próbowałem sam ale poległem przy próbie odkręcenia opaski go mocującej. Nawet jak pojechałem do mechanika nie dał rady. Przecięliśmy opaskę plastikową brzeszczotem. Dość trudno też schodziły te przewody samozaciskowe. Ale w końcu udało się wymienić filtr. Ze starego aż czarna benzyna wyciekała. Myślę że nie był wymieniany może od nowości ? Na koniec przeciętą opaskę ścisnęliśmy tzw . tyrtką .
Wymiana filtra nie skróciła pracy pompy. Jak było jest dalej tak samo. A może ten typ tak już ma ?
-