Nowa generacja Kia Picanto z LPG
-
A jaki silnik? 1.6?
1.8 20v
Co nie zmienia faktu, ze jakbym mial 150 tys zl to bym nawet na uzywke nie spojrzal Tylko, ze w PL chyba nigdy nie doczekamy sie takich zarobkow
-
1.8 20v
O to rakieta.
-
Powiem tak. Nowe fajna rzecz ale niech ktoś sobie nówkę weźmie z
salonu, a ja ją kupie jako roczną bądź dwuletnią (realnie zbyt duża strata
wartości).Że posłużę się cytatem z Mokrego: nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje nowego auta po to, żeby je jako bardzo dobre, sprawne i z sensownym przebiegiem sprzedać po roku za 2/3 ceny salonowej. To trzeba naprawdę trafić na okazję, IMO ryzyko jest duże - Drzonca miał rację co do takich samochodów.
Co do koncepcji
jeżdżenia autem 7 lat i więcej powiem krótko - umarłbym z nudy.A wiesz, że ja... nie?
1. Po to kupiłem nowe, żeby użytkować jakieś 10 lat, albo dłużej.
2. Na 95% sprawę dużych wydatków motoryzacyjnych (w sensie: zakup kolejnego auta) mam na długi czas z głowy, mogę przez lata przeznaczać kasę na mnóstwo innych spraw. Odpada kwestia spłukania się z kasy i przez kolejne 2-3 lata odkładania na to, żeby dołożyć do kolejnej używki.
3. Ogólnie to jestem stały w uczuciach i kupuję coś, co mi odpowiada i podoba mi się. Dlatego wybieram i biorę coś, w czym się dobrze czuję i szybko się tym nie znudzę. Zresztą: wydając trochę większą kasę bardziej się uważa przy wyborze, niż przy zakupie używki za mniejsze pieniądze (bo akurat w tej chwili na to może pozwolić moja własna kieszeń). IMHO warto więc nawet dobrać trochę kredytu do zakupu nówki (pomijam kwestię 10-20% wkładu własnego, bo to duże ryzyko i obciążenie).
4. Ja lubię podłubać trochę przy autku w sensie doposażania we własnym zakresie (nie koniecznych napraw). Tak więc z czasem sam dokonam pewnych usprawnień, z których przez lata będę korzystał. A przy perspektywie zmiany auta za 2 lata jest to nieopłacalne.
5. Przez dłuższy okres mam szansę dobrze poznać samochód i się do niego dopasować. Do tego jest możliwość poznania ludzi (klub) i nawiązania dłuższych kontaktów; po zmianie auta zwykle jest tak, że się wypada z obiegu.Siedzenie non stop
w takim samym aucie zabiło by mnie. Zmieniając auto mamy inne wnętrze inną tapicerkę
czy inne materiały użyte do wykończenia.
TO dla mnie jak
mieszkanie przez 20 lat w tym samym pokoju bez odświeżania.Znaczy mieszkanie też zmieniasz po 2-3 latach, bo Ci się nudzi?
Zmieniać wnętrze do woli się da, jak to opisał kolega wyżej. A zmiana samochodu to - idąc tropem Twoich argumentów - przeprowadzenie się gdzie indziej.Dlatego sądzę że
dwa lata na auto to jest wystarczający czas by zdążyło się znudzić, a kiedy
nadchodzi irytacja to go sprzedajemy.No właśnie tego nie rozumiem - czemu wybierać i kupować to, co mi się szybko znudzi?
Jestem jeszcze w stanie zrozumieć, że ktoś się pomylił i rozczarował autem, dlatego szybko je sprzedaje... ale ile takich przypadków może się przytrafić? Raz, dwa razy w życiu?Taki zabieg pozwala nam jeszcze na jedną
rzecz. Cały czas utrzymujemy w miarę młode autko w zależności oczywiście jaki
założymy budżet.E, tam... Gdybyś naprawdę chciał jeździć ciągle młodymi autami, to dopiero musiałbyś kupę szmalu wydawać.
-
3. Ogólnie to
jestem stały w uczuciach i kupuję coś, co mi odpowiada i podoba mi się. Dlatego
wybieram i biorę coś, w czym się dobrze czuję i szybko się tym nie znudzę.
Zresztą: wydając trochę większą kasę bardziej się uważa przy wyborze, niż przy
zakupie używki za mniejsze pieniądze (bo akurat w tej chwili na to może pozwolić
moja własna kieszeń). IMHO warto więc nawet dobrać trochę kredytu do zakupu nówki
(pomijam kwestię 10-20% wkładu własnego, bo to duże ryzyko i obciążenie).
Dla mnie kupowanie auta na kredyt to rozbój w biały dzień.
Bo jak się ssumuje odsetki i utratę wartości to wcale nie jest już tak kolorowo.
Bank musi zarabiać i tego nie przeskoczysz, auto traci na wartości tego też nie przeskoczysz.
4. Ja lubię
podłubać trochę przy autku w sensie doposażania we własnym zakresie (nie koniecznych
napraw). Tak więc z czasem sam dokonam pewnych usprawnień, z których przez lata będę
korzystał. A przy perspektywie zmiany auta za 2 lata jest to nieopłacalne.
Ja podłubać też lubię ale albo kupuje używkę z odpowiednim wyposażeniem albo słabsze wyposażenie ale nie dokładam do auta nic, bo jak słusznie stwierdziłeś nie ma to sensu. Po drugie w obecnych czasach z szyną CAN na pokładzie za dużo nie pokombinujesz bo dokładanie części wyposażenia poza ich zakupem wiąże się z dograniem ich do "systemu" w ASO.
5. Przez dłuższy
okres mam szansę dobrze poznać samochód i się do niego dopasować. Do tego jest
możliwość poznania ludzi (klub) i nawiązania dłuższych kontaktów; po zmianie auta
zwykle jest tak, że się wypada z obiegu.
Do poznawania ludzi nie potrzebuję samochodu - kiedyś też tak robiono ludzie poznawali się w parkach na imprezach
Co do klubu. Mam Maxi Skuter i nie należę do klubu bo klimat jest nie ciekawy, mam Stilo też nie należę do klubu po tam podobnie jest z klimatem (AK), mam Palio i wyobraź sobie też nie należę do klubu, ba nawet mając Swifta nie należałem do klubu. Mając Skodę wyrzucono mnie z forum bo admin zabronił pisać w kolorze niebieskim - jedyny urzędowy to czarny. Więc wybacz ale bez klubu się obejdę.
Znaczy mieszkanie
też zmieniasz po 2-3 latach, bo Ci się nudzi?
Tu to przeczytaj ze zrozumieniem: TO dla mnie jak
mieszkanie przez 20 lat w tym samym pokoju bez odświeżania. Porównałem mieszkanie przez dwie dekady w nieodświeżanym mieszkaniu do śmigania przez dekadę tym samym autem
Zmieniać wnętrze do
woli się da, jak to opisał kolega wyżej. A zmiana samochodu to - idąc tropem Twoich
argumentów - przeprowadzenie się gdzie indziej.
Dokładnie. Jako kawaler możesz mieszkać w kawalerce na 30m i jeździć sportowym autem, ale jak już poznasz to i mieszkanie potem robi się ciasne, i auto nieodpowiednie. Jak masz dzieci to coupe nie pomieści Ci wszystkich gratów tak samo jak 30m mieszanie - będziesz chciał porostu większego by każdy miał swój kąt.
Teraz się czasy zmieniły nie mieszka się w jednym domu od urodzenia do śmierci. Ja od 18 roku życia przeprowadzałem się już 2 razy a i pewnie przede mną jeszcze w życiu kilka.
No właśnie tego nie
rozumiem - czemu wybierać i kupować to, co mi się szybko znudzi?
Jestem jeszcze w
stanie zrozumieć, że ktoś się pomylił i rozczarował autem, dlatego szybko je
sprzedaje... ale ile takich przypadków może się przytrafić? Raz, dwa razy w życiu?
No stary gdybyś codziennie jadł schabowe z ziemniakami i buraczkami ile byś wytrzymał? Ja nie pisze o rozczarowaniu tylko o nudzie. Jedni zaczynają tuningować swoje auta - w dobrym tego słowa znaczeniu - dostrajać do swoich potrzeb, inni je sprzedają. Pamiętaj apetyt rośnie w miarę jedzenia (jeżdżenia też).
Kupisz auto i po jakimś czasie 50KM to mało albo tuning albo zmiana auta proste.
E, tam... Gdybyś
naprawdę chciał jeździć ciągle młodymi autami, to dopiero musiałbyś kupę szmalu
wydawać.
Tu trzeba jedną rzecz sprecyzować na myśli miałem auta w przedziale 7-12 lat. Cztery lata temu kupiłem Felicie 95r za 3200zł z frykasów miała tylko elektryczne lusterka, musiałem założyć wspomaganie bo moja miała problem z kręceniem . Pojeździłem nią dwa lata i przyszedł moment na zmianę. Sprzedałem za 2100zł (blacha już się odzywała) dołożyłem 2200zł i kupiłem Palio 1999r. Teraz Palio ma 1,5roku i już myślę by go zbyć realnie około 3 tyś. (trzeba już trochę zaprawek porobić tu i ówdzie). Do kasy za jakie sprzedam Palio dołożę 2-3 tyś i znów mam auto w wieku nie mniej niż 1999r a planuje wbić się już w roczniki z tego milenium. Gdybym chciał non stop inwestować w Felicie która była OK to nadal miałbym 16 letni samochód - tyle że dostrojony do siebie ale którego potem zbyć może być ciężko bo nie każdemu mój gust się może podobać.
Zmiana samochodu co 2 czy nawet 3 lata na młodsze pozwala nam mieć auto nie zacofane technologicznie i nieskorodowane [tu pozdrawiamy Almerę Mokrego] przez co bezpieczniejsze dla nas samych i innych użytkowników drogi.
Swoje przemyślenia i stanowisko argumentuje również tym że już przerabiałem opcję grzebania non stop w jednym aucie - Swifcie - tam przerobiłem wszystko. Lifting blach, piaskowanie elementów by nie było rdzy, malowanie auta na inny kolor, tarcze indiglo (bo takie mi się zawsze podobały), spojlerek (oryginalny) na klapie i wiele innych zabiegów - efekt auto poszło na złom w zeszłym roku a razem z nim 10 tysięcy. Odzyskałem z tego może 600zł. -
O to rakieta.
Jak widac po przykladzie popularnosci M-pakietu czy S-line
a jest bardzo duze grono osob, ktore chca miec fajnie i dynamicznie wygladajace samochod z zewnatrz i wewnatrz, a na dojazdy do pracy w zupelnosci wystarcza im 200km/h vmax, dojezdzajac w korkach do pracy raczej nie potrzeba mocarnego silnika, a czemu auta ma wygladac jak podstawowy ogorek. Fabryczne dodatki to nie more show then go jak to sie czesto zdarza w nie oem
owym tuningu. Ale trzeba dorosnac -
Dla
mnie kupowanie auta na kredyt to rozbój w biały dzień.
Bo jak się ssumuje
odsetki i utratę wartości to wcale nie jest już tak kolorowo.
Bank musi zarabiać
i tego nie przeskoczysz, auto traci na wartości tego też nie przeskoczysz.Zgadzam się. Ale niekiedy warto pożyczyć te kilka czy kilkanaście brakujących tysi. Finansowanie całego lub prawie całego samochodu z kredytu to już "hardkor".
ale nie dokładam do auta nic, bo jak słusznie stwierdziłeś nie ma to
sensu. Po drugie w obecnych czasach z szyną CAN na pokładzie za dużo nie
pokombinujesz bo dokładanie części wyposażenia poza ich zakupem wiąże się z
dograniem ich do "systemu" w ASO.Częściowo racja - zależy od tego, co się chce dołożyć.
do poznawania ludzi nie potrzebuję samochodu - kiedyś też tak robiono ludzie poznawali
się w parkach na imprezachŚwietnie - jednak nie zaprzeczysz, że posiadanie takiego samego samochodu oraz związanych z tym problemów, ciekawostek i zainteresowań... może zbliżyć ludzi?
Co do klubu. Mam
Maxi Skuter i nie należę do klubu bo klimat jest nie ciekawy, mam Stilo też nie
należę do klubu po tam podobnie jest z klimatem (AK), mam Palio i wyobraź sobie też
nie należę do klubu, ba nawet mając Swifta nie należałem do klubu. Mając Skodę
wyrzucono mnie z forum bo admin zabronił pisać w kolorze niebieskim - jedyny
urzędowy to czarny. Więc wybacz ale bez klubu się obejdę.Wybaczam. I współczuję.
Ja zaś ze swej strony poznałem paru sympatycznych ludzi w moim klubie, z którymi kontakty utrzymuję od lat, chociaż nie wszyscy już to autko mają. Być może nie jest więc tak, że każdy klub jest "be"?
Poza tym nigdzie nie napisałem, że klub moto jest jedyną metodą pozyskiwania towarzystwa, prawda?to przeczytaj ze zrozumieniem: [ciach]
No przecież przeczytałem .
Jeśli znudził Ci się kolor ścian, odświeżasz wystrój mieszkania. Nie trzeba od razu sprzedawać (jak samochód).Dokładnie. Jako kawaler możesz mieszkać w kawalerce na 30m i jeździć
sportowym autem, ale jak już poznasz to i mieszkanie potem robi się
ciasne, i auto nieodpowiednie. Jak masz dzieci to coupe nie pomieści Ci wszystkich
gratów tak samo jak 30m mieszanie - będziesz chciał porostu większego by każdy miał
swój kąt.Jasna sprawa, i to rozumiem, gdy sytuacja rodzinna lub finansowa popycha nas do zmiany auta (w sensie zmiany jego wielkości).
Tak więc wzmiankowane w tym wątku Picanto jest świetne dla singla, małżeństwa, małżeństwa z 1-2 małych dzieci. "Wyrośniętej" rodziny już nie zaspokoi bez przymusowych kompromisów.Teraz się czasy
zmieniły nie mieszka się w jednym domu od urodzenia do śmierci. Ja od 18 roku życia
przeprowadzałem się już 2 razy a i pewnie przede mną jeszcze w życiu kilka.Spoko. Ja od 16-go roku życia zaliczyłem w sumie 14 przeprowadzek.
stary gdybyś codziennie jadł schabowe z ziemniakami i buraczkami ile byś wytrzymał?
Ja nie pisze o rozczarowaniu tylko o nudzie.No... to dobrze, że (poniżej) doprecyzowałeś to Twoje pojęcie "zmiany młodego auta" i opisałeś historię transakcji. W tym momencie ustępuję: jeżeli rozmawiamy o samochodach, których zakup zamyka się w granicach 2-4 kzł, to OK - sam pozwalałbym sobie na kaprys znudzenia się i pewnie zmieniałbym samochody podobnie, a być może nawet częściej, niż co 2-3 lata.
Pisząc wcześniej, po prostu byłem w strefie innych cen i roczników. Bo jednak tak dobrze to jeszcze u nas w PL nie ma, żeby dokładając ok. jedną średnią miesięczną płacę netto do drugiej takiej płacy, cieszę się nabyciem młodego auta.Tu
trzeba jedną rzecz sprecyzować na myśli miałem auta w przedziale 7-12 lat.
[ciach]
kupiłem Palio 1999r. Teraz Palio ma 1,5roku i
już myślę by go zbyć realnie około 3 tyś. (trzeba już trochę zaprawek porobić tu i
ówdzie). Do kasy za jakie sprzedam Palio dołożę 2-3 tyś i znów mam auto w wieku nie
mniej niż 1999r a planuje wbić się już w roczniki z tego milenium.Sholek, z całym szacunkiem... Nabrałeś mnie, pisząc o utrzymywaniu ciągle młodego auta. Ale dobrze, że się wyjaśniło; jednak wciąż będę się upierał, że zabieg ciągłych zmian młodych samochodów (powtórzę: młodych) wiąże się z dużo większymi kosztami niż te, o których teraz wspomniałeś.
Gdybym chciał non
stop inwestować w Felicie która była OK to nadal miałbym 16 letni samochód - tyle że
dostrojony do siebie ale którego potem zbyć może być ciężko bo nie każdemu mój
gust się może podobać.A właśnie: bo ciągle pokutuje w nas zakorzeniony strach przed tym, że się kiedyś auta nie sprzeda. Ja też tak miałem przez długie lata: lekko pokancerowanej szyby (opiłki metalu po bliskim cięciu kątówką) nie wymieniałem, bo kiedyś klient powie, że różne nadruki na szybach, więc auto po wypadku; latami robiłem zaprawki na dołach drzwi (choć lepiej było cały fragment polakierować na nowo) - z tego samego powodu. A potem dałem sobie spokój, decydując się na pozostawienie auta, jako drugiego, do jego końca. Bo teraz jego sprzedaż jest po prostu nieopłacalna (rynkowa wartość dużo niższa od rzeczywistej wartości sprawnego, zdrowego, zadbanego autka). No, ale przyznaję, że mogłem sobie na to pozwolić, bo kupiłem drugie, nowe, tak więc zawsze mam czym pojechać, gdyby jedno nawaliło. Tym bardziej, że utrzymanie małego tico i dużego samochodu nie jest wcale kosztowne (na pewno zaś wychodzi taniej niż np. u mojego znajomego, posiadacza mazdy xedos i forda mavericka o łącznym wieku ponad 30 lat). Tak więc ja poszedłem tą drogą: kupiłem kolejne, duże, nowe auto i zostawiłem stare, małe na emeryturze (bo wiem, co mam po prostu i żal się go pozbywać).
Ciekawe, czy w Twoim przypadku, gdy Ty i żona użytkujecie samochody, nie byłoby sensu zostawić "na dobicie" dobrej 16-letniej felci i dokupić młodszy samochód. Czy naprawdę musimy żyć z obciążeniem psychicznym, że TRZEBA każdy samochód sprzedać, i to jak najlepiej? -
[ciach]
Twoim przypadku, gdy Ty i żona użytkujecie samochody, nie byłoby sensu zostawić "na
dobicie" dobrej 16-letniej felci i dokupić młodszy samochód. Czy naprawdę
musimy żyć z obciążeniem psychicznym, że TRZEBA każdy samochód sprzedać, i to jak
najlepiej?Kupiliśmy w zeszłym roku po wypadku Palio, sześcioletnie Stilo
W tej chwili oba auta razem mają 19lat:).
Ale Karina też chce mieć młodszy samochód. Też chce mieć poduszkę powietrzną, klimatyzacje.
Na 30 dni w miesiącu 3-4 dni możemy jechać razem do pracy (moja jest po drodze do jej jak się nadłoży 2km). W resztę dni ta sztuka się nie udaje. W ubiegłym roku jeżdżąc do drugiej pracy (przed zakupem stilo) po 40 min stania w korkach bez klimy mogła pływać w swoich ubraniach. -
Rozumiem.
Klima rzeczywiście jest ogromnym udogodnieniem - a teraz, gdy to już żaden "luksus", lecz urządzenie montowane w prawie każdym aucie...
Doceni ją każdy, kto dopiero zaczął używać (wiem z autopsji ). A zapotrzebowanie na nią wzrasta z wiekiem użytkownika... (też autopsja ). -
Moje tico też juz sie starzeje. Progi coraz bardziej miekkie się robią no i trzeba rozejrzeć sie za jakimś autem. Brałem pod uwagę zakup "jakiegoś folzwagena w tedeiku" no ale cena jak narazie straszy. Golf IV 1.9tdi (90KM) rok 1998 za 12tys? Za dużo jak dla mnie.
Fakt faktem mam te 26 lat i mając golfa miałbym +25% respectu na drodze wiecej . Jednak nie zarabiam kroci to 12 tys nie myśle wydawać na 13 letnie auto. Kia Picanto tanieje na rynku wtórnym. Tak wiec może za jakieś 2 lata bedzie mnie stać na jakaś kijankę z 2004 roku z 1.1 CRDI czy też 1.0 LPG. -
Moje tico też juz
sie starzeje.wiesz ze za 12 k to bedziesz mial 3 w dobrym stanie
lub
2 w bardzodobrym stanielanosy tyle ze lansu nie ma
-
Ja za 6 letnie Stilo w dieslu zaplacilem w zeszłym roku 16 tys. 12 tys. za 13 letniego golfa to kpina. Dzis sąsiad za 8 tyś kupił 10 Megane kombi :-)
-
Renault w rodzinie było trzy sztuki. Jedna brała olej- laguna, druga cały czas coś nie halo z elektryką- megane ,clio - co rusz coś innego do naprawy. Siostra ma peugeota od nowości buja sie po serwisach. Dość francuzow.
Dobre rozwiązanie wg. mnie to wcześniej omawiana Kia Picanto oraz Suzuki Alto
-
Można obrzydzać do woli, ile wlezie, Internet wszystko wytrzyma.
Ale za 15k można mieć duże, na prawdę rodzinne auto. Owszem, każdego roku trzeba naprawić przynajmniej jeden element (czasem dwa, czasem wcale), ale mając zapas pieniędzy w stosunku do nowego (najczęściej skutera z dachem) auta, to żaden wydatek.
Kupowanie starych aut to ryzyko, prawda. Jeśli jednak nie nadziejesz się na minę, kupujesz pełnowartościowy samochód w atrakcyjnej cenie, często z dobrym wyposażeniem i o klasę wyższy niż bank pozwoliłby ci kupić.
Właśnie takie wozidło A -> B.
I proszę, nie powielajcie mitów o niepsujących się nowych autach - owszem, nowe auto może się psuć, ba, może być po naprawach blacharskich!
-
Podobno są jakieś problemy z tą wersją z LPG:
http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=285273823&an=0&page=0&gonew=1#UNREAD -
Podobno są jakieś
problemy z tą wersją z LPG:
http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=285273823&an=0&page=0&gonew=1#UNREAD"Podobno" - i dalej nic nie wiadomo...
Trzeba poczekać na rozwój sytuacji. Bo "być może" to jakaś plotka-świnia podłożona przez konkurencję... Nieraz tak bywa (podobnie było z niemalże przewracającym się na teście łosia Dusterem ). -
Podobno
tak jak na tamtymforum tak i tutaj
poprosze o linka do prasy branzowej/strony producenta z potwierdzona informacja
bo podobno to w pewnym szpitalu wuj ciotki szfagra brata mial...
-
Kia naprawdę wycofuje wersję Picanto II 1.0 LPG 82KM z Polski.
Mam tę informację od znajomego pracującego w salonie Kia. Przyczyną są podobno problemy z jakością naszego LPG.
W sumie szkoda, bo mogło być fajne, nowe i tanie w eksploatacji, auto miejskie w zastępstwie Tikacza. -
Kia naprawdę
wycofuje wersję Picanto II 1.0 LPG 82KM z Polski.
Mam tę informację
od znajomego pracującego w salonie Kia. Przyczyną są podobno problemy z jakością
naszego LPG.
W sumie szkoda, bo
mogło być fajne, nowe i tanie w eksploatacji, auto miejskie w zastępstwie Tikacza.daj linke do strony na ktorej to podali !
-
daj linke do
strony na ktorej to podali !Nie mam linka, możesz co najwyżej w to nie uwierzyć... a co demokracja jest
Wiem od gościa , który po prostu sprzedaje Kia.
A tak dla sportu, to spróbuj wybrać wersję LPG w konfiguratorze na oficjalnej stronie Kia Polska.
Po LPG ani śladu, 1.0 jest tylko beznyna 69KM. -
naprawde ?
bez sladu?